E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası ne kadar sürecek?---

Boğa piyasası ne kadar sürecek?

Boğa piyasası ne kadar sürecek?
12 Haziran 2023 - 14:37 borsagundem.com

ABD borsalarının boğa piyasasına girmesi her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına gelmiyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en önde gelen endeksi S&P 500’ün boğa piyasasına girmesi, yatırımcıların gelecek öngörülerini pozitife çevirdi. Ancak bu kez boğa piyasasının geleceğe dair söyledikleri, sanıldığı kadar toz pembe olmayabilir.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, S&P 500'ün yeniden boğa piyasasına girmesinin, gelecek hakkında neler söylediğini iyi anlamak gerekiyor. S&P 500 Endeksi 2022 yılı Ekim ayının en düşük seviyesinden yüzde 20'den fazla sıçramış olsa da, yatırımcıların bunu bir kutlama olarak değerlendirmekten uzak durması gerekiyor.

Mutlu günler yakın mı?

MarketWatch’tan Mark Hulbert, haberinde, S&P 500 Endeksi’nin boğa piyasasına girmesinin her şeyin yerli yerinde olduğu sinyali olarak algılanmasının doğru bir hamle mi yoksa erken verilmiş bir karar mı olacağını tartışıyor. Peki olumlu bakış açısına sahip yatırımcıların birikimlerini hisse senetlerine yatırması ne derece mantıklı olur?

Perşembe günü S&P 500 Endeksi, geçen Ekim ayına göre ayı piyasasının en düşük seviyesinden yüzde 20'nin üzerinde bir sıçrama yaparak kapandı. Merakla beklenen bu yüzde 20'lik eşiğin aşılması, birçok kişi tarafından boğa piyasasının ne olduğunun da kriteri olarak görülmeye devam ediyor.

Ne yazık ki, piyasanın yüzde 20 oranında değer kazanması otomatik olarak mutlu günlerin yeniden başladığı anlamına gelmiyor. Aksine yüzde 20 eşiği, analistlerin ve yorumcuların piyasa hakkında hikayeler anlatmalarına yardımcı olmak için icat ettikleri bir gelişmeye daha çok benziyor gözüküyor. Bu hafta aşılan eşiğin, gösterilen ilgi ve hiçbir şey ifade etmeyen kuru gürültü dikkate alındığında, sanılandan çok daha büyük anlamlar içerdiği düşünülse de, bu kadar olumlu bir bakışa sahip olmanın büyük dezavantajları olabileceğinin de farkında olmak gerekiyor.

Yanıltıcı iyimserlik

Hikaye anlatımının ilginç bir yönü, yüzde 20 eşiği aşıldığına göre, analistlerin geriye dönük olarak boğa piyasasının aslında geçen Ekim ayında başladığını beyan edecek olması olarak öne çıkıyor. Düşük kapanışın tam olarak gerçekleştiği gün, S&P 500 Endeksi’nin 2022 yılının başında başlayan ayı piyasasının en düşük seviyesinde kapattığı 12 Ekim tarihiydi.

Söylemeye gerek yok, bu yeni anlatı, portföyünüzün o zamandan beri gerçekte nasıl performans gösterdiğini değiştirmiyor. Ama belki de size boğa piyasasının neredeyse sekiz aylık olduğu söylendiği için daha iyimser hissetmenizi sağlıyor.

Şu anda nasıl hissederseniz hissedin, asıl ve en önemli soru, yüzde 20 eşiğini aşmanın yalnızca son sekiz aydır bir boğa piyasasında olduğumuzun yanı sıra bunun devam edeceğine dair bir güvence sağlayıp sağlamadığıdır. Ve maalesef bu sorunun cevabı net bir ‘hayır’dır.

Bu gerçeği anlamak için, Ned Davis Research tarafından tutulan takvimde 1900 yılından bu yana yaşanan üç düzine boğa piyasasına odaklanmak yeterli. Her biri için, boğa piyasasının ilk olarak yüzde 20 eşiğini geçtikten sonra ne kadar sürdüğünü ve yatırımcılara daha ne kadar kazandırdığını ölçmek gerekiyor. Bazı durumlarda boğa piyasasının bu eşiği aştığında neredeyse sona erdiği görülüyor. Aslında bir durumda, boğa piyasası yalnızca 7 takvim günü sürerken, bir başkasında ise Dow Jones’un ilk yüzde 20 eşinin aşıldığı seviyenin sadece yüzde 1,9 üzerinde bir kazanç elde ettiği gözleniyor.

Zor zamanların sinyali mi?

Bir başka etkileyici istatistik ise Ned Davis takvimindeki altı boğa piyasasının, mevcut boğa piyasasının yaşı olan sekiz ay kadar uzun sürmediği. Dolayısıyla, tam da yüzde 20 eşiğini aştığı sırada, şu anda sona ermek üzere var olduğu anlaşılan boğa piyasasının tarihsel emsallerinden farklı olmadığı ortaya çıkıyor. Eğer böyle olsaydı, Wall Street'in “söylentileri al, haberleri sat" tavsiyesinin klasik bir örneğiyle karşı karşıya olunmuş olurdu.

Bu olasılığı artıran ise şu anda kısa vadeli borsa yatırımcıları arasında var olan coşku. Piyasa zamanlayıcı duyarlılığına bakıldığında, dengedeki zamanlayıcıların henüz ters bir satış sinyalini tetikleyecek kadar aşırı yükseliş göstermediği görülüyordu ancak bu durum artık değişti. Kısa vadeli borsa zamanlayıcıları arasında önerilen ortalama hisse senedi elde tutma seviyesi şu anda 2000 yılından bu yana diğer tüm günlük okumaların yüzde 97,6'sından daha yüksek seyrediyor. Bunun geçmişte olduğu gibi bugün de zor zamanların sinyalini verip vermeyeceğini ise zaman gösterecek.

Sonuç olarak, piyasanın yüzde 20 eşiğini geçmesi gelecek hakkında çok az şey anlatıyor. Tarihsel olarak bazen olduğu gibi, bu boğa piyasasının daha yürüyecek çok yolu ya da yükselecek çok yolu olabilir. Hatta bu boğa piyasası sona yaklaşmış bile olabilir. Özetle, yüzde 20 eşiğini geçmenin, mutlu günlerin yeniden geldiği anlamına geleceğinin bir garantisi bulunmuyor.

Boğa piyasası başladı

 

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Ödüllü stratejistten ‘boğa tuzağı’ uyarısı

 

Morgan Stanley'den 'yeni boğa piyasası' uyarısı

 

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)