E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor---

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor
06 Haziran 2023 - 15:43 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Tom Lee’ye göre ABD borsalarında yüzde 20’lik bir rallinin gerçekleşmesi için üç kilit göstergenin yeşil ışık yakması gerekiyor. Lee’ye göre bu beklentilerin gerçekleşmesi uzak bir ihtimal değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023’ün geri kalanında güçlü bir ralli yapabilir. Ancak Fundstrat Başkanı Tom Lee’ye göre piyasaların bu ralli için aşması gereken üç büyük engel var.

Ünlü borsa uzmanı pazartesi günü yaptığı açıklamasında mayıs ayı istihdam raporunda görülen ücret artışındaki geri çekilmeye işaret etti. Lee, “Haziran ayının ikinci haftasına girerken, S&P 500'ün 2023'te %20’nin üzerinde yükseleceğine olan güvenimiz arttı. Geçen hafta görülen yukarı yönlü kırılma, enflasyonist baskıların hafiflediğine dair göstergeleri destekliyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD mayıs ayı istihdam verileri çalışan ücretlerinde hafif bir gerileme yaşandığını gösterdi. Nisan ayında yıllık %4,4’lük arışı gösteren istihdam ücretleri mayıs ayında ise %4,3 seviyesine geriledi. Bu rakamlar ekonomideki enflasyon baskılarının azaldığının bir işareti olarak görülebilir. Zira daha yüksek çalışan ücretleri ekonomideki genel fiyatların yükselmesinde de etkili oluyor.

Insider’ın haberine göre Lee enflasyon baskılarının hafifletilmesinin hisse senetleri için yukarı yönlü bir sinyal anlamına gelebileceğini söyledi. Zira bu rakamlar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını duraklatmasına veya gelecekte faiz indirimlerine imkan sağlayabilir.

Ünlü borsa uzmanı üç kilit göstergenin S&P 500 Endeksi’ndeki yukarı yönlü gidişatı güçlendirebileceğine işaret etti:

1. Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi:

Lee mayıs ayı enflasyon verilerinin hisse senetlerinin yönü için kritik olduğunu söyledi. Eğer çekirdek enflasyon aylık bazda %0,4’dün aşağısında gelirse veya yıllık bazda %5,5’in altında yükselirse bu durum FED’in faiz artışlarını durdurması baskılarını artırabilir. Böyle bir durumun da hisse senetlerinde bir ralliye yol açması muhtemel.

Mayıs ayı enflasyon raporu 13 Haziran tarihinde açıklanacak. Ancak piyasalar şimdiden enflasyon beklentilerini önemli ölçüde geri çekildi. FED verilerine göre bundan beş yıl sonrasına ilişkin beş yıllık ortalama enflasyon tahminleri geçen hafta boyunda %2,25’e kadar geriledi.


2. Teknoloji hisselerindeki yapay zekâ destekli ralli

2023'te firmaların yapay zekâ trendlerinden yüksek meblağlar kazanmasıyla ve işlerine daha fazla yapay zekâ teknolojisi entegre etme sözü vermesiyle teknoloji hisseleri ciddi bir yükseliş yaşadı. Lee, FED’in borsalardaki bu coşkuya tahammül etmeme ihtimali olduğunu, Tesla gibi bazı teknoloji devlerinin hisse fiyatlarının yılın başından bu yana yaklaşık %100 arttığını söyledi.

Ancak Lee, yapay zekânın aslında enflasyonist baskıları hafifletebilecek bir tarafı olduğuna dikkat çekti. Zira Lee’ye göre, teknolojinin uygulanması işyerinde verimliliğin artmasına ve uzun vadede ücret enflasyonunu baskılanmasına sebep olabilir. Ünlü borsa uzmanı bu sebepten FED’in teknoloji rallisiyle mücadele etmek için finansal koşulları sıkılaştırmayacağını düşünüyor. Genel piyasalar ve özellikle de teknoloji hisseleri bu ralliden ciddi yükselişler elde edebilir.

3. Pazar genişliğinin artması

S&P 500'deki kazanan hisse senetlerinin yüzdesi önemli ölçüde arttı ve 11 sektörden sekizi 20 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem gördü. Bu sektörlerden altısı, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki bir 20 günlük hareketli ortalamaya sahip. Bu da piyasadaki iyimserlik eğiliminin şekillenmekte olduğuna dair bir başka işaret.

Lee, geçen yıl ayı piyasasına kapılan hisse senetlerinin çoğunda yükseliş öngördüğünü belirtiyor. Borsa uzmanı 2022 yılında %20’lik düşüş gösteren S&P 500’ün yeni bir boğa piyasası rekoru yakalayabileceğini söylemiş ve yanılmıştı.

Borsa uzmanı yatırımcılara mart ayında yeni bir boğa piyasasının başlangıcı konusunda çağrı yaptı. FED’in sıkılaştırmadan geri çekilmesiyle S&P 500’ün 2023’te %24 yükseleceğini tahmin etti. Borsa uzmanı endeksin 4.800 puan olan rekor seviyesini yeniden test edeceğini ima ediyor.

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Endişeli yatırımcılar için kazandıran strateji

 

Küçük yatırımcı yapay zekâ rallisine geç mi kaldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)