E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBofA baş stratejistinden boğa piyasası için 5 sebep---

BofA baş stratejistinden boğa piyasası için 5 sebep

BofA baş stratejistinden boğa piyasası için 5 sebep
03 Ekim 2023 - 14:26 borsagundem.com

Wall Street endekslerine karamsarlık hakim olsa da BofA baş stratejisti Savita Subramanian’dan sürpriz bir boğa piyasası çağrısı geldi. Subramanian borsalarda yeni zirvelere ulaşılması için birçok neden olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen tahvil faizlerine, artan petrol fiyatlarına ve ABD’deki işçi grevlerine rağmen Bank of America’nın Hisse Senetleri Stratejisti Savita Subramanian yatırımcılara borsalarda boğa piyasası yönünü takip etmeyi tavsiye etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) ‘daha uzun sürecek yüksek faiz dönemi’ uyarılarının ardından geçtiğimiz hafta Amerikan borsalarında sert düşüşler gerçekleşti. Hisse senetleri endeksi eylül ayında 2023 yılının en zayıf aylık performansını gösterirken tahvil piyasasının gösterge endeksi olarak kabul edilen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil faizleri ise geçen hafta son 16 yılın zirvesine ulaştı.

Ancak borsalara ilişkin tüm bu karamsarlık havası yanlış bir değerlendirmeden ibaret olabilir. Insider’ın haberine göre BofA baş stratejisti, ABD’nin büyük sermayeli hisse senetlerinin yükselişine devam etmesi için birçok neden olduğunu belirtiyor. Subramanian’a göre yatırımcıların bu hisse senetlerinde boğa piyasasını desteklemesi için dikkat etmesi gereken beş sebep ise şöyle:

1. S&P 500 Endeksi iyi bir konuma geliyor

“Büyük sermayeli şirketlere dönüşen hisse senetleri genellikle küçük sermayeli şirketlere dönüşen rakiplerinden pay alır. Ancak 2021 yılından bu yana küçük sermayeli şirketlerin büyük sermayeli hale gelmesine oranla %50 daha fazla büyük sermayeli şirket küçük sermayeli şirket haline geldi. Bu durum zayıf şirketlerin tasfiyesi anlamına geliyor. Faizler yükselmeye başladığından beridir Russell 2000 şirketleri üçte bir gibi rekor bir oranla S&P 500’ün kabaca 20’de birine karşı para kaybediyor.”


2. Yüksek nakit getirisi yaşlıların harcamalarını destekleyecek

“1980’den bu yana ABD kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı %90 yükseldi. Baby Boobmer’lar bu dönemde 77 trilyon dolarlık net serveti 60 trilyon dolarlık mali varlığı cebe indirdi. Bugünün daha yüksek olan %5’lik nakit getirisiyle bu rakam 4 trilyon dolarlık yıllık getiri veya ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının %14’üne tekabül ediyor. Dahası, ultra düşük faiz oranlarında yıllarca süren refinansman fırsatları mortgage faiz oranını pandemi öncesi seviyelere düşürdü. Boomer’lar ekstra getirileriyle harcamalara destek olabilir ve bu koca servet/reel varlıklar X ve Z kuşağına transfer edilebilir.”

3. Asıl yanılan ekonomi

“FED bize yakın zamanda ekonominin faiz artışlarının durdurulması için çok sıcak olduğunu söyledi. Bu tahviller için kötü haber olabilir ama döngüsel ekonomi ve hisse senetleri için iyi haber. ABD şirketleri yüksek sermaye maliyetlerine rağmen merkeze yakın bir biçimde üretim birimlerini yeniden inşa etmeye devam ediyor. On yıllık yetersiz yatırım dönemi nedeniyle üretim zorunlu hale geldi ve teşviklerle desteklendi. Döngüsel hisse senetleri bu sürece öncülük edecektir.”

4. Yüksek faizlere rağmen hisse senetleri iyi bir tercih

“ Nominal yüzde 5’lik Hazine tahvil getirileriyle S&P 500’ün 20 katlık fiyat bilanço veriminin karşılaştırıldığını ve ‘Özkaynak risk pirimi sıfır. Tahvil alın’ denildiğini duyuyoruz. Ancak bilançolar nominaldir; sabit getiri ise sabittir. Reek faiz oranları ile Özkaynak Risk Primi (ERP), daha doğru bir karşılaştırmadır ve %2'lik reel faizler, (300 baz puanlık bir ERP'yi işaret eder) son on yıla göre düşük olsa da 1985 ile 2005 arasındaki işgücü verimliliği patlamasının olduğu döneme göre yüksekti. Bu süreçte reel faizler %3,5’ken ve S&P 500 getirileri ise yılda %15’ti.”

5. Eşit ağırlıklı hisse senetleri hâlâ nispeten ucuz

“Eşit ağırlıklı S&P 500’ün ERP’si sermaye ağırlıklı S&P 500’den 50 baz puan daha yüksektir ve bu bilançolarına göre 17 kat üzerinden işlem görür. Piyasa rejimi göstergemiz ‘toparlanma’ aşamasını işaret ediyor. Bu genellikle bilançoların yükselmesini gösterir. 2024’te EPS büyümesinin %8 olacağını öngörüyoruz. Eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi geçmişteki ‘toparlanma’ döngülerinin neredeyse tamamında sermaye ağırlıklı S&P 500’ü geride bıraktı.”

JPMorgan’dan finansal felaket uyarısı

 

Wall Street'te "yüksek faiz" etkisi

 

ABD tahvil piyasasında bir dönemin sonu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)