E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM'den Balyoz gibi karar---

BM'den Balyoz gibi karar

BM'den Balyoz gibi karar
22 Temmuz 2013 - 18:52 borsagundem.com

BM keyfi tutuklamalar grubu, Balyoz sanıklarının yaptığı başvuruyu tamamladı ve kararı verdi

Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 250 Balyoz sanığının geçen sene yaptığı başvuru üzerine yaptığı değerlendirmeyi dün tamamladı ve kararı taraflara bildirdi.
Kararda, Türkiye’nin Balyoz yargılamasında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin keyfi tutuklama, âdil yargılama ve savunma hakkına dair üç maddesini ihlal ettiğine hükmedildi. BM, Türkiye’den sanıkların durumlarının telafi edilmesini istedi ve tazminat hakkı doğduğunu açıkladı. Sanıkların avukatı, Washington’ın ünlü uluslararası insan hakları savunucularından Jared Genser, “Bu karar, sözde yargılama konusunda adalet adına açık bir zaferdir” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan ve ülkelerdeki yargılamalarda insan hakları ihlallerini araştıran Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Balyoz yargılamasında sanıkların haklarını ihlal ettiğine hükmetti. Grubun dün taraflara bildirdiği tarihi kararda, Balyoz Davası’nda “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”nin keyfi tutuklama, âdil yargılama ve savunma hakkına dair üç kritik maddesi ile“Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi”nin yine keyfi tutuklama ve âdil yargılamaya ilişkin iki maddesine uyulmadığına karar verildi. Grup, Türkiye Cumhuriyeti’nin sanıkların durumunu telafi etmesini istedi. Ve sanıkların, oluşan mağduriyetin ardından tazminat hakkı olduğuna karar verdi.
VARDİYA BİZDE
Geçen hafta Yargıtay’da temyiz duruşmaları başlayan ve aralarında emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına gibi eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu, birçoğu hükümeti devirmeye teşebbüs etmekten müebbet hapis cezasına çarptırılan 361 sanıklı dava için Birleşmiş Milletler’e başvuruyu, sanık yakınlarının kurduğu “Vardiya Bizde” platformu geçen sene yapmıştı. Balyoz’daki 250 sanığın yakınları adına açılan dosyayı ise Burmalı Aung San Suu Kyi ve halen Çin'de hapiste tutulan insan hakları savunucusu ve edebiyatçı Liu Xiaobo'nun da avukatı olan, Washington'ın en bilinen uluslararası insan hakları savunucularından Jared Genser hazırlamıştı.
16 SAYFALIK MÜTALAA
Bağımsız hukuk uzmanlarından oluşan çalışma grubunun Türkiye’den de açıklama alarak 29 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasındaki 66’ıncı oturumunda yaptığı değerlendirmenin ardından oluşturduğu 16 sayfalık 6/2013 numaralı mütalaa dün taraflara iletildi. Ülkeler açısından bağlayıcılığı olmayan ancak sembolik anlamı çok önemli kararda da Türkiye’nin Balyoz yargılaması sırasında ihlal ettiği maddeler teker teker sıralandı. Bu maddelere ilişkin yapılan ihlalin ardından da sanıkların “Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi”nin 9’uncu maddesi 5’inci paragrafına göre hukuksuz tutuklama kurbanlarının tazminat hakkı olduğuna hükmetti.
250 SANIK BAŞVURDU
Komisyona yapılan başvuruda, sanık yakınları, davadaki delillerin sahte olduğunu belirtip, mahkemenin bu delillerin gerçekliğinin incelenmesi için yapılan müracaatı reddettiğini belirtmişti. Çalışma Grubu da hazırladığı mütalaada Türk Hükümeti’nin belirtilen ihlallere ilişkin bir cevap vermediğini belirtti. Grup, bu nedenle Türk Hükümeti’nden başvuruyu yapan 250 Balyoz sanığının durumunu, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” ve “Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi”ne uygun biçimde düzeltmesini istedi.
DERHAL SALIVERİLMELİLER
Avukat Jared Genser, kararın ardından şunları söyledi: “Bu karar, sözde yargılama konusunda adalet adına açık bir zaferdir. Türkiye Hükümeti Çalışma Grubu’nun karşısına geçip yaptığımız başvuruyu 45 sayfalık bir bilgilendirme notu ve binlerce sayfalık kanıtlarla çürütmeye çalıştı. Hukukun her maddesinde davayı kaybetmesinin ardından, Türk Hükümeti sanıkları derhal salıvermeli.”
BEŞ ÜYELİ KOMİSYON
Balyoz başvurusunu değerlendiren Birleişmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı çalışan grubun beş üyesi vardı. Şili, Norveç, Senegal, Pakistan ve Ukrayna’dan seçilen Hukuk uzmanlarının dosyayı ele almaları bir yılı aşkın bir zaman aldı.
İşte ihlal edilen maddeler
Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi
Madde 9: Herkesin özgürlük ve kişisel güvenlik hakkı vardı. Kimse keyfi gözaltı ve tutuklamaya maruz bırakılamaz.
Madde 14: Herkes mahkeme önünde eşittir. Hakkında suçlama olan herkes âdil, tarafsız ve bağımsız bir yargılamaya tabi tutulmalıdır.
 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
Madde 9: Kimse keyfi gözaltı, tutuklama ve sürgüne maruz bırakılamaz.
Madde 10: Herkes bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından eşit ve âdil yargılama hakkına sahiptir.
Madde 11: Hakkında bir suçlama olan herkesin savunması için gerekli tüm garantiler sağlanmış biçimde açık bir mahkemede suçluluğu ispat edilinceye kadar suçsuz sayılma hakkı vardır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Geophysicst23 Temmuz 2013 11:09

    BM den medet umanlar dikkatinizi çekerim.1.Dünya savaşı/2.Dünya Savaşı ve 21 yy da dünyadaki zulümler;BM nin müdahele ettiği yerler (madnece zengin,menfaat çerçevesinde)ve müdahale edemediği coğrafylar (müslümanlar).Kendi misyonunu kendi yerine getiremiyor,ben yok hükmündeyim diyor değil ki bizim yargımıza karşsın.Git önce iç hukukun gereğini yap sonra üyelrin hukukuna karış,AB gibi menfaat şebekesi,hristiyan kulübü.

  • ali cengiz.23 Temmuz 2013 00:24

    birleşmiş milletler hırıstiyanların gödümünde bi kuruluş ğörevi onları korumak .acaba suriyede mısırda ırakta pakistanda afgannistanda maymarda doğu türkistanda filistinde cezayirde filistinde olanları hele bi ğörseler.

  • Burak0223 Temmuz 2013 00:15

    Birleşmiş Milletler kim oluyor ki bizim iç işlerimize karışabiliyor. Onlar gitsinler dünyanın dört bir tarafında haksızlığa uğrayan insanlara adalet arasınlar. Suçu alenen sabitleşmiş insanlara değil. Kararı kesinlikle kınıyor ve kabul etmiyoruz

  • adil22 Temmuz 2013 23:55

    insan hakları sıralaması dünyada bellidir kimse şeriyat hükümleri ile devlet yönetmeye kalkamaz insanları dinsiz dinli diye ayrıma tabi tutamaz savaş hukuku bile belirlenmiştir hukuk ilkeleri tarihi kazanımları ile sabitlenmiştir ülkeye göre esnetilemez balyoz davasında sanıkların tanık talebi bile uygun görülmemiş tanık olmak isteyenlerin tanıklıkları kabul edilmeyip görmezden gelinmiş bu şekilde yargılma BM sözleşmelerine aykırı ben yaptım oldu diye bir yere kadar ülkeyi yönettirirler sana ondan sonra başlanırsın dünyadan dışlanmaya mısır lı Hüsnü Mübarek 30 yıl yönetimde kaldı ardından kafes içinde dünyanın çnünde yargılandı libya lideri ve saddamın ladinin bırakalım onu ırkçı avusturyalı siyasi liderin bile sonu belli sıra sizce kime gelmiş olabilir acaba yurt dışındaki hesapların açıklanma zamanı gemilerin kaynakları araştırılıp gün yüzüne çıkma vakti geldi delikten süpürülme zmanı birileri için geldi hareketi bol 2 yıl önümüzde bizi bekliyor

  • asilmemo22 Temmuz 2013 23:40

    yani bu ne demek oliyoooooooooo,,,,türkiyenin adaletini ortaya seriyor,,,demekkiiiiiiiiiiiii,,yaplnlaaaaa yanlışimşşşşşşşşşş

  • vatandaş22 Temmuz 2013 22:57

    suçu ısbat olana kadar herkes suçsuzdur

  • Vatandaş ali22 Temmuz 2013 22:55

    Eğer, haziran olayları planlı bir olay ise bu film burada bitmez. Dilipakın yazılarındanda bu açıkca anlaşılıyorki ağustos ayı beklenmedik olaylara ve gelişmelere gebe,bence bu varan1.Peki şimdi ne olacak sadece BM bu kararı almaklamı kalacak yoksa gereğinin yapılmasını isteyip, yapılmazsa T.C. dışarıda dışlanma yolunamı gidilecek?Bakalım dah neler göreceğiz?

  • truva30022 Temmuz 2013 21:59

    osmanlı geliyor ya Allah bismillah

  • osmanlı torunu22 Temmuz 2013 21:56

    Alp Tuğ.... senin muz cuhhuriyetin işini biz bitirdik 2002 kasım seçimlerinde

  • Mısır Somağı22 Temmuz 2013 21:48

    Balyozda çok önemli tokat gibi bir karar çıkmış, bazıları da bu kararı karalamak için ne alakaysa Mısır'dan örnekler vermiş, sanane Mısırdan. Burada insan hakları ihlal edilmiş adam hala Mısır da Mısır diyor

  • asiye22 Temmuz 2013 21:45

    amerikali avukat amerikadaki idamlari kaldirsin önce görelim.

  • Hülya22 Temmuz 2013 21:33

    Bu davaların ve gezi olaylarının tazminatlarını halk ödeyecek nasılsa.

  • Alp Tuğ22 Temmuz 2013 21:33

    Hükümetin başı RTE bunları duysun da "adalet nedir" öğrensin.Herkese çamur atan-iftira edenler,yağdanlıklar utansın...Yaşasın Atatürk'ün kurduğu laik-sosyal hukuk devleti...

  • Ali22 Temmuz 2013 21:27

    sn.mehmet önce demokrasi konusunda bilgilenirsen böyle yanlış çıkarımlarda bulunmazsın.

  • x22 Temmuz 2013 21:24

    farzedelim ülke içeriden büyük bir tehdit altında, ordu hiç bir şey yapmamalımıdır. güçsüz ordu güçsüz bir devlet demektir.

  • İSA ARSİ22 Temmuz 2013 21:12

    namertlerin adaletine muhtaç edenler utansın.mısır konusunda sapla samanı karıştırmayın 7 milyon adamın gitmesi için 17 milyon sokağa cıkıyorsa o adam gitmeyi çoktan haketmiştir

  • ayla akcan22 Temmuz 2013 21:03

    RTE bundan sonra adaletin namusunu kolaysa temizlesin.

  • hope22 Temmuz 2013 20:57

    mürsi hak ettiğini aldı mısır da diktatör olmaya kalkmanın cezası budur herkes bütün dünya hükümetin devrilmesine destek veriyor türkiye dış politikada sap gibi kaldı yalnız

  • Devran22 Temmuz 2013 20:07

    Bu kararı kesinlikle ABD çıkartmıştır.

  • mehmet22 Temmuz 2013 19:40

    keyfi bir takım insanlar mısırda darbe yapıyor birleşmiş milletlerden tıkyok mısırda keyfi tutuklamalar yapılıyor gene tık yok keyfi insanlar öldürüyor gene tık yok çok entrasan

  • mehmet22 Temmuz 2013 19:17

    birleşmiş milletler mısırda darbeye darbe bile diyemedi ozaman mursininde yargılanmasıyla ilgli usulsüz oldugu ortaya çıkıyor aynı kararı mısır hükümetinede bildirir sanırım zorda olsa umudum yüksek bu karardan sonra

  • Adalet22 Temmuz 2013 19:13

    Türkiye adaletin geldiği nokta.