E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'teki kör havuzunu Paralel Yapı mı yaptı?---

BİST'teki kör havuzunu Paralel Yapı mı yaptı?

BİST'teki kör havuzunu Paralel Yapı mı yaptı?
12 Temmuz 2015 - 09:35 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da kimin ne alıp sattığının görünmemesini Yiğit Bulut, Paralel Yapı'nın planı olduğunu söyledi

Borsa İstanbul'da alıcı ve satıcıların görünmemesi yani "kör havuz" uygulamasına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut yorumladı. Bu uygulamayı Paralel Yapı'nın getirdiğini iddia eden Bulut, sistemin kötü yanlarını sıraladı.

İşte o yazı:

Bir soru sorarak başlayalım; Borsa’da “kör havuz” uygulaması “kimin ne alıp sattığının görünmemesi yolunda paralel bir plan mıydı ? 

Sevgili dostlar, bu soruyu daha önce de sordum, nefes aldığım sürece de sormaya devam edeceğim...

Anlamsız bir şekilde şeffaflığın karartılmaya başlanıp, dünya bilginin paylaşılmasına giderken, ters yönde adımlar atılarak piyasanın kör edilmesini ilk günden beri çok ağır şekilde eleştirdim, eleştirmeye devam edeceğim...

Evet, anlamsızdı, gereksizdi ve YAPILANLAR ŞEFFAF PİYASA dinamiklerine sonuna kadar aykırıydı...

Sevgili dostlar, her zaman karşı çıktım, her TV programında, her yazımda bahsettim neredeyse...

YAPTILAR, yılmadılar, HER ALANA hatta SİYASETE SIZMIŞLARDAN destek gördüler, şımartıldılar ve BÜYÜK FİNANSAL OPERASYONLAR uğruna PİYASAMIZI KÖR ETTİLER!

Bu kadar nasıl mı ilerlediler ? İyi niyetle kendilerine güvenenleri “kandırarak-aldatarak” yollarına devam ettiler...

Bakın neler yazdım 2011’den bugüne, kısa alıntılar ile paylaşıyorum;

“...son yıllarda başta kör havuz uygulaması olmak üzere İMKB ve Türk sermaye piyasasının içine düştüğü-düşürüldüğü hatalar zincirine karşı elimdeki imkânlarla savaş veriyorum. Kör havuz ve emir iptali gibi uygulamalara öncesinde yapmayın diyerek kesinlikle karşı çıktım ve özellikle yurtdışında yapılan yerlerde yerli yatırımcıların nasıl soyulduğunu örnekleriyle açıkladım. Bu noktada doğru bilinmesi adına, İMKB ve Türk Sermaye Piyasası hakkında bilmeniz gerekenleri kendi bakış açımdan bir daha arz etmek istiyorum...

1- Dünya elektronikleşmeye giderken, İMKB son yıllarda aldığı 100’ün üstünde yeni personelle 500 kişiye yaklaşmış durumda. Bir uzmanın ortalama maaşının 5000-8000 TL arasında olduğunu, bir bölüm müdürünün milletvekilinden fazla maaş aldığını düşünürseniz, sırtımızdaki yükü daha iyi anlarsınız.

2- Dünya borsalarında memur diye bir kavram yokken, İMKB’deki personelin yansından fazlası memur.

3- Bilgi İşlem bölümünde son yıllarda inanılmaz bir işe alım var ve buna rağmen yazılımın YABANCILARLA paylaşılması ısrarı korkutucu ! Kaynak kodlar kimin elinde ciddi sorgulanmalı!

4- İMKB’deki hisse senetleri piyasasından elde edilen komisyon, binanın elektrik parasını karşılamıyor!

5- İMKB’nin en önemli gelir kaynağı; devlet borçlanma senetleri trade’i üzerinden alınan komisyon. Bu işlemin İMKB’de yapılması ve maliyetin artırılarak komisyon ödenmesi kadar anlamsız bir durum olamaz. Boşuna maliyet artıyor, konunun İMKB ile alakası yok...

6- Binanın işletme maliyeti korkunç boyutlara ulaşmış durumda. İMKB gibi bir borsanın dünya genelinde büyüklüğü bir oda-server’lar ve 30 kişiyi geçmezken, binaya giren broker’larla birlikte 500-1000 arası kişinin çalıştığı bir yer! Dünya genelinde hiçbir borsa binasında böyle bir saltanat yok...

7- Şeffaf olan takas sistemi kör havuz şeklinde kalmaya-zorlanmaya-bırakılmaya devam ederse “amatör yerli yatırımcılar” büyük oyuncuların oyuncağı olmaya devam edecekler!

8- Her yükselen borsa gibi İMKB’nin de REALİZE olması-kar satışlarının gelmesi gayet doğal! Burada normal olmayan aylar süren çıkışların, görünmeyen takaslar yüzünden günler-saatler süren satışlar ile realize olması ve amatörlerin “bir savaş alanına dönen” borsa yüzünden SERMAYE PİYASALARINA olan güvenlerini ve birikimlerini kaybetmeleri...

9- Türkiye YENİ DÜNYA DÜZENİ içinde FİNANSAL MERKEZ olmaya doğru ilerliyor fakat bu ilerleyiş atılan yanlış adımlar ve yapılan anlamsız büyük hatalar ile BİLİNÇLİ-BİLİNÇSİZ sabote ediliyor! Bu noktada sabotajın neden, nasıl ve kimler tarafından yapıldığının sorgulanması gerek !!...”

BU SATIRLAR 2011’DEN İTİBAREN YAZDIKLARIM... Bugün bakınca BAZI DÜZENLEMELER KISMİ OLARAK makyaj maçlı DEĞİŞTİ FAKAT personel sayısı başta olmak üzere DAHA BÜYÜK SAYILAR ile karşı karşıyayız...

Sevgili dostlar, yıllardır KÖR HAVUZ başta olmak üzere MANTIK DIŞI düzenlemelere karşı çıkıyor ve eleştiriyorum. Yarın hayatımın SON GÜNÜ de olsa YAZMAYA-KONUŞMAYA devam edeceğim...

Bu ülkede “tek başıma da kalsam ülkem adına bu örgütle savaşacağım” diyen bir LİDER var ve bizlere düşen verdiği savaşta KORKUSUZCA izinde olmak! Söz konusu vatansa gerisi teferruattır!

Son söz: Sermaye Piyasamızı bu hale getirenler KİMLER ve şimdi neredeler? Amerika’ya mı kaçtılar! Çok önemli detayları açıklayacağım, takip edip destek olmaya devam edin... BİZİM KORKUSUZLUĞUMUZ KARŞIMIZDAKİLERİN KORKUSUDUR!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (57)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol14 Temmuz 2015 09:04

    Milletin aklıyla alay etmeye devam edin...

  • Figo13 Temmuz 2015 20:56

    iktidarınız sürecinde size bu konuları gayet güzel açıklayan bir mail atmıştım.Halen elinizde yetki varken hiç olmassa şu karanlık oda olayını kaldırın ve kimin alıp sattığını anında gösteren programa yeniden dönün.Şikayet etmek durumunda değilsiniz ki.

  • savas13 Temmuz 2015 17:06

    kör havuz uygulaması hangi BİST başkanı zaman çıkmış tı?

  • Alpay13 Temmuz 2015 15:33

    Kervansarda clkholding te ve borsa düzenlemelerinde hiç bir şey yapamıyorlar paralelin gücü karşısında. Yazık bunlara. Bunları paralelden kurtarmak gerekir . Onun için bu düzenin üstesinden gelecek partilere şans vermeli

  • vatandaş13 Temmuz 2015 12:40

    akp nin başarısızlıklarını ve hatalarını sürekli paralel yapıya fatura etmek tam bir aymazlıktır. insan davranış bilimlerinde buna "yansıtma "denir.tıpkı başarısız öğrencilerin hocayı suçlamaları...gibi.artık bundan kurtulun.aymazlık çizgisinden kendinizi siyirın.

  • Uyutün milleti13 Temmuz 2015 10:11

    Buldular bir parelel herseyi yükle bunlar ileride Sarayı da parelel yaptı halk bankasindaki batık krediye paralel çekti içerideki polis savcı ve hakimleride parelel yaptı atamalarına paralel yani hersey parelel ancak kadir inanır ve Kargalar guler

  • musa13 Temmuz 2015 09:12

    he ya ye... buna inanan mallar çıkar mı merak ediyorum.

  • deniz13 Temmuz 2015 08:50

    yahu biliyorsun da ekonomi danışmanısın niye kaldırtmıyorsun o zaman

  • Mustafa13 Temmuz 2015 04:20

    Evde musluk su damlatıyo, paralel yapı mı yaptı acaba

  • can13 Temmuz 2015 02:52

    İstediğiniz kanunu 10 dakikada çıkarıyorsunuz samimi isen değiştir bitsin.

  • murat13 Temmuz 2015 02:47

    insnların zekasıyla alay etmek,o yapı ortadan kaldırıldı,şimdi neden saydığınız yanlışları düzeltmiyorsunuz üstelik güç elinizdeyken,YEMEZLER.

  • goldsmadurlarıyız13 Temmuz 2015 01:11

    golds maduruyuz bizlerin durumu ne olacak bizi madur edenler neden cazalandırılmıyor golds yolsuzluğunu neden kimse konuşmuyor çözmüyor kimler var bu soygunun arkasında neden cazayı bizler cekiyoruz adelet istiyoruz saygılar

  • Koray13 Temmuz 2015 00:44

    Kervn Artog Ckho da olup biten ve borsayı rezalethaneye çeviren onlarca dümeni seyyreden kimler acaba? Borsanın imajını bu kadar düşüren bu işlemlere karşı yaptıımlar uygulayacak ilgili bu kurumları kuruluşların daha etkin çlışmasını sağlayamıyor musunuz? engel mi var? parall m engelliyor sizi?

  • bankacı13 Temmuz 2015 00:39

    Devleti yönetenler siz değilmisiniz, gereken düzenlemeleri niye yapmıyorsunuz? açığa satış kalksın. karanlık havuz kalksın, borsadaki şirketlerle borsa dışı şirket birleşimlerinde hss ihracında gercek değerler göz önüne alınsın, ve dha onlarca basit duzenleme gerekli. nye yapmıyorsunuz?

  • Mert 12 Temmuz 2015 23:36

    Ben kör havuz sisteminin bir an önce kaldırılmasını istiyorum. küçük yatırımcılardan kaldırılmasın iyi oldu diyen mi var. kaldırılması için ne gerekiyorsa yapılsın. bundan dolayı borsamız birçok yatırımcı kaybetti.

  • hesap sorun12 Temmuz 2015 23:34

    Arkadaş o zaman düzeltin, kim engelliyor? Her şeyi yapıp kötü gidince başkaları yaptı diyorsunuz. Sen Cumhurbaşkanı danışmansın, git söyle, hükümete söyle o zaman. Borsada dönen dümenin hepsinden haberdarsınız. Son 5 yılda 100-150 tane dandik şirket halka açıldı, piyasa/defter değerine uygun değilken 10 kuruşluk hisseler 1 tl ye arz oldu. Sonra ilk günden sata sata yatırımcının eline verdiler. Ne yaptınız? Hiç başkasının üzerine atmayın sizde b yanlışlara ortaksınız. Kimse yemez bunları.

  • YUH12 Temmuz 2015 22:38

    ADAMA BAK KANUNLARI SİZ YAPIYORSUNUZ Bİ ANDA UYGULAYIN OZAMAN

  • lor12 Temmuz 2015 22:31

    kademe analizini ve takasbank ı ücretsiz yapın ayrıca t2 ve virman saçmalığınıda yasaklayın adam citiden alıyor ak yatırımdaki hesabından satıyor neymiş hissede yabancı alımı var diyerek bizleri yanıltıyor.Kendi bir güzel yerli hesabından bizlere yağlıyor yeter artık.

  • Yatırımcı12 Temmuz 2015 20:54

    Borsa için gerçekten iyi bir şeyler yapmak istiyor iseniz, biran önce Yalınkayaları adalet önüne çıkarın!

  • sıra sanada gelecek..12 Temmuz 2015 19:44

    kaan sarıaydın denilen yorumlarını okuyan varmı.yapmış oldukları girişimlerden söz ediyor...

  • gerçen vatansever12 Temmuz 2015 19:36

    Sanki devleti başkası yönetiyor.Yeter artık ya ağlamam duwarına döndü ülke o yaptıysa düzelt

  • borsacı12 Temmuz 2015 19:28

    SERMAYE ARAÇLARINDA YATIRIMCIYSANIZ.UMURSAMAMAYI ÖĞRENİN.İLGİLENMEMEYİ ÖĞRENİN....

  • &12 Temmuz 2015 18:52

    millet neden oy veriyor size bunları düzeltin diye.sizde şikayet ederseniz millet ne yapacak.eski haline getirin borsayı.küçük yatırmcı perişan olmuş halde.borsdan herkes kaçıyor

  • Gggul12 Temmuz 2015 16:57

    Madem onlar yaptı siz de düzeltin eski haline tekrar getirin yetkiniz var buna

  • he hee12 Temmuz 2015 16:36

    bunu yapan mehmet şimşek in ta kendisidir o geldiğinde kapattılar tahtaları gerçi uzun vadeli yatırımcı için daha iyi oldu bence.

  • cetin ganioglu12 Temmuz 2015 16:27

    Yigit bulut doğru soyluyor

  • m.kara12 Temmuz 2015 16:14

    bu adamın kime kalemşörlük yaptığı belli. fazla gaale almayın

  • Tarık12 Temmuz 2015 15:45

    Bist verilerini paralel paralı hale getirdiyse size boşuna mı oy verdik, iktidardasınız samimi isen kaldırın biz de ky olarak bayram edelim.

  • Açık Satış12 Temmuz 2015 15:44

    Açığa satış işlemi ortadan kaldırılmalı. Açığa satış işlemi tamamen manipulatif ve piyasa bozucu işlemdir. Öncden borsada veya borsa dışında Satın alınarak Piyasa oyuncusunun hesabına ödenmş bir parayla gecmemiş hiç bir lot işle görmemeli. Önce tahtada veya tahta dışından kişilerden karşılığında para ödenerek satın alınsın, sonra satılsın ozaman bir sorun yok.

  • EMİR12 Temmuz 2015 15:37

    Brokerlar vasıtasıyla emir önceliği uygulaması tamamen kalkmalı. Brokerlarla yapılan emir önceliği büyük oyuncuların elinde ve tamamen küçük yatırımcıyı ekarte edebilmedüzeneğdir. Emir önceliği tamamen zamanla ilgili olmalı

  • yatırımcı12 Temmuz 2015 15:24

    ya bırakın bu numaraları paralel dediklerinizle can ciğer değilmiydiniz.düzeltseydiniz ozaman kaç senedir.hepiniz aynısınız...

  • Tuıgut12 Temmuz 2015 15:06

    13 yıldır ikdidar olan kim acaba?

  • ismail 12 Temmuz 2015 14:33

    siz birde şu enerji biyasasındaki israfı dile getirseniz bir memur 6-7 tl bir müd 8-9 tl maaş alıyor yapaılan iş sabah gel aksam git türkiyenin heryerini rezil ettiniz

  • Mağdur12 Temmuz 2015 14:03

    Laf gebeliği yapana kadar kapalı tahtalara el atsan ne güzel olur.olur olmadık şirketleri biste sokan siz değil misiniz.yatırımcıyı mağdur eden vb.

  • mehmet12 Temmuz 2015 13:17

    Sayın YİĞİT; dolar yükselir daöviz lobisi, faiz yükselir faiz yükselir faiz lobisi, patates fiyatları yükselir patates lobisi, et fiyatları yükselir et lobisi, borsada birşey olur borsa lobisi, emniyette bir şey olur paralel yapı, uzayda bir şey olur uzay lobisi paralel yapı......tüm bunlar olurken sizin gibi YİĞİT'ler nerede acaba...aynanın karşısında jöle sürmeklemi meşgul......

  • borsacı12 Temmuz 2015 13:11

    madem paralelciler yaptı siz eski sisteme getirin alıcı satıcı gösterilsin.

  • kapı gıcırtısı12 Temmuz 2015 13:11

    aralık 2013 den bu yana paralel yapıyla mücadelede için çıkarılan kanunlarda keşke kör havuz emir iptali içinde iptal kanunları çıkarılsaydı

  • ömür12 Temmuz 2015 13:05

    alanı satanı küçük yatırımcılar göremiyor büyüklere patroniar tüm bilgileri veriyorlar kimde ne varsa biliyorlar ve sattırmadanda hisseyi yukarı götürmüyorlar. buna sebep olanı allah bildiği gibi yapsın.

  • Yılmaz12 Temmuz 2015 12:59

    Balık hafızamızı tazeleyelim. Kör Havuzu Sistemi 1 Ekim 2010'da yürürlüğe girdi. Dönemin IMKB Başkanı Hüseyin ERKAN bu icraatından 19 Gün Sonra Hüseyin Erkan, Dünya Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine 2 YIL süreyle seçildi. Çok faydalı görülmüş ki Haziran 2012'de de, daha üst makam olan Dünya Borsalar Federasyonu'nun (WFE) Genel Sekterliğine seçildi. Hüseyin Erkan, 1 Ekim 2010 Kör Havuzunu uygulamaya başladıktan sonra bir anda Uluslararası Görevlere layık görülüyor, hayatı değişiyor. Peki içeerde ne oluyor? Borsamızda küçük yatırımcı sayısına ne oluyor? Kör Havuzunun en ateşli savunucu Turkish Yatırım Genel Müdürü TV'lerde böylece yatırımcıların artacağını savunuyordu ancak tam tersi oldu, bulanık sudaki balığa dönen Küçük Yatırımcılar tek tek avlandı, her geçen gün yatırımcı sayısı azaldı ve büyüklerin, yabancıların ekmeğine yağ sürüldü. Cumhurbaşkanı'nın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Yiğit BULUT ısrarla borsadaki bu kör havuzun yanlış olduğunu haklı olarak dile getirdi. Kör Havuzunu düzeltebilecek olan ama düzeltmeyen, BIST'ı işletim sistemini yabancılara açan İbrahim TURAN herhalde benim olurumla Ak Partiden milletvekili seçilmedi. Uygulama aynı hükümet zamanında, şikayetler aynı, ve hala aynı hükümetin adamları Borsanın yöneticileri. Kimi kime şikayet ediyorsun Yiğit BULUT? Bugüne kadar iyi anlatamamışsın ki bir şey olmamış. Basına açıklama yapacağına, dersine daha iyi çalışıp makamları iyi aydınlat ve ikna etki biz de sana şükranlarımızı sunalım.

  • allooo12 Temmuz 2015 12:53

    Siz yaptınız siz yalan konuşmayın ekonominin va bişt in başında siz vardınız .

  • Borsacı12 Temmuz 2015 12:46

    Alogaritmik bilgisayar programları yardımıyla piyasanın tersine oynayıp büyük paralar kazanarak Türk halkını yıllardır Bist'de ve Viop'ta zarar ettiren global hedge fonları niye yazmıyorsunuz? Bu fonlar kimlerin parasını yönetiyor? Alıcı ve satıcının gizlenmesi bunlara hizmet etmedi mi? Fiyat adımları bunların programlarına uygun hale gelsin diye bunların isteği doğrultusunda değiştirilmedi mi? Fiyat adımları küçültülünce mecburen komisyon oranlarında indirim yapılıp en sonunda serbest bırakılıp aracı kurumlar zor duruma düşürülmedi mi? vs.vs...

  • zaten12 Temmuz 2015 12:43

    önce kötü olan ne varsa sorumlusu Ergenekon idi, şimdi de paralel çıktı. zaten bu akp melektir, ne kötülük varsa hep diğerlerinde

  • Kaan Dobra12 Temmuz 2015 12:15

    İlk başta açıklamalarından bayağı ümitlenmiştik, ne de olsa hükümete yakın ve başdanışmanlardan biriydi. Üstelik 2 satırlık yazıyla kör takası kaldırmak bu kadar kolayken. Artık konuşmaların pek inandırıcı gelmiyor Yiğit Bey, samimiysen danışmanlık işini iyi yap da, danışmanı olduğun kişinin 2 dudağı arasındaki meseleyi hallediver bir zahmet.

  • fuatavni12 Temmuz 2015 12:06

    kimdir.oysaki tayyıp erdoğana hakaret eden tweter kullanıcısı bulunuyorda fuat avni neden bulnamıyor.....

  • asıl12 Temmuz 2015 11:44

    salla meydan boş

  • tolga12 Temmuz 2015 11:42

    dünyanın hangı borsasında kör havuz var sadece turkıyede var .ekonomıyı bız yönetsek kör havuzu çoktan kaldırırlardı ama bız yönetmiyoruz turkıyeye sıcak para sağlayan fonlar yönetiyor.

  • SEN İSTEDİĞİN KADAR ZIRVALA12 Temmuz 2015 11:39

    12 YIL BAZ ALINDIĞINDA, ÜLKEDE KREDİ KARTI KULLANIMINI KİMLER DESTEKLEDİ.YAPILAN POLİTİKALAR NEDEN KREDİYE ENTEKRELİ..VE BUNA ARACI OLDU AKABİNDE BUNDAN PARASAL OLARAK FAYDALANDI....ÜRETİM POLİTİKALARINI BENİMSEMEYEN AMA İTHALAT DAN GELİR ELDE EDEN VE BU İTHALAT BAZ ALINDIĞINDA GDO LU ZEHİR TACIRLİĞİ YAPANLAR KİMLERDİ....

  • Vatansever12 Temmuz 2015 11:06

    Goldasta yapilan soygun sonucu tum birikimim elimden alindi,(15 ton altin ne oldu)Sizde Hak hukuk Adalet olsa bunlarla mucadele edersiniz,Fakat unutmayin En buyuk Adalet Allah,in Adalettir,Siz sirtiniz Sayin Cumhurbaskanina iyi dayayin.....

  • MEHMET12 Temmuz 2015 11:05

    Pekiyide bütün bunlar parelelciler nasırınıza basıncamı aklınız başınıza geldi.O zaman baş parelelci AKP milletvekili İbrahim TURAN başkan o idi.

  • mahir12 Temmuz 2015 11:01

    sadece yaz konuş diye maaş alıyon herhalde...

  • mustafabilge12 Temmuz 2015 10:27

    Yiğit bey %98 halak açık şirketin imtiyalı hiise ile yönetimiele gecirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz

  • dlbyz12 Temmuz 2015 10:25

    yüzyılımızın ekonomi komlo profösörümüz jöle piyasasını allak bullak eden adam 1839 da 1876 da 1896 da milattan önce 3000 de türlere kim ekonomik komlo kurdu acaba ya taktı komlo teorilerine

  • KARTALY32312 Temmuz 2015 10:06

    senin sermaye piyasan dediğin borsa.BORÇ YÖNETİMİNE ENTEKRELİ YURTİÇİ SERVETİN KURDIŞININ GELİR KAYNAĞI ARACI..FAZLAZIRVALAMA.SEN ANCAK BİLGİSİZLERİ KANDIRIRSIN..

  • Tacettin12 Temmuz 2015 10:05

    Evet,hep yazdınız ama şimdi etkili olacak bir konumdasınız, ne yaptınız ? Kör takası kaldırın.Bakalım ülke ekonomisi üzerin de cirit atabiliyorlar mı.

  • KARTALY32312 Temmuz 2015 10:01

    nerden buldun yasalarını kimler kaldırdı.......yavv bu ülkeyi akp değil megerse paralel yapı yönetiyormuş yaaa.tayyıp erdoğan hiçbirşey yapmamış....

  • Kaçan Grup12 Temmuz 2015 09:47

    BİST başkanı çok başarılı olmuş gibi milletvekili yapılmış (AKP) ve ne büyük bir cevher olduğunu anlatıp ekonomi bakanlığı bekliyor.

  • KAK12 Temmuz 2015 09:47

    Küçük Aracı Kurumlar kapatttırılıyor,sermayesi olmayanları piyasadan siliyorlar,en az 500 nitelikli eleman işşiz kalacak,aileleri şimdiden perişan oldu , lütfen destek olun Yiğit bey,Sayın Cumhurbaşkanımızın bundan haberi olduğunu sanmıyoruz,bilgilendirirseniz size minnettar kalırız.