E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinden geriye dönüş yok---

Borsa rallisinden geriye dönüş yok

Borsa rallisinden geriye dönüş yok
14 Mayıs 2024 - 14:10 borsagundem.com

Wall Street endeksleri bu yıla %9’luk bir yükselişle başladı. Yıl boyunca birçok engelle karşılaşan borsalar Goldman Sachs Baş Stratejisti David Kostin’e göre kaydettiği ilerlemeyi koruyacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, 28 Mart tarihinde ulaştığı 5.254 puanlık rekor kapanıştan bu yana borsalarda dalgalı bir seyir görülüyor. Endeks rekor seviyesine ulaşmasının ardından nisan ayında düşüşe geçti ve toparlandı. Endeks mart ayı zirvesinin sadece %0,6 aşağısında işlem görüyor.

2024’ün başından itibaren S&P 500 Endeksi kabaca %9 yükseldi. Borsalar yılın başında ABD Merkez Bankası’nın (FED) büyük bir faiz indirimi döngüsüne gireceği beklentilerinden faydalandı. Ancak enflasyonun kalıcılık göstermesi ve ABD ekonomisinin dirençli kalması bu beklentileri boşa çıkardı.

The Street’in haberine göre, şimdiyse boğa yatırımcılar bilançolara odaklandı. S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin %92’si ilk çeyrek bilançolarını paylaştı. FactSet verilerine göre kalan şirketlerin bilançoları ve analist tahminleri hesaba katıldığında bir yıl öncesine göre şirketlerin %5,4 kârını artırdığı görülüyor. Bu gidişat devam ederse şirketler neredeyse iki yılın en iyi bilanço sezonunu geçirmiş olacak.

Şirketlerin güçlü kalmasındaki en önemli etkense yapay zeka çılgınlığıydı. Yapay zeka devi Nvidia teknoloji için ürettiği yapay zeka çipleri sayesinde bu yılın başından itibaren hisse senetlerinde %83’lük artış gördü.

Hisse senetleri aşırı mı değerli?

Ancak habere göre piyasada çatlaklar da var ve hisse fiyatları da bu çatlaklardan biri. 10 Mayıs itibariyle S&P 500 için ileriye dönük fiyat-bilanço çarpanı 20,4 seviyesinde. Tarihsel verilere bakıldığında ise beş yıllık ortalama fiyat bilanço oranının 19,1, 10 yıllık ortalamanınsa ise 17,4 olduğu gözüküyor. Diğer bir deyişle çok yıllı ortalamalara bakıldığında hisse senetlerinin ortalamanın üzerinde değerlendiği ortada.

Boğalarsa mevcut oranın yüksek faiz oranlarına göre ayarlandığını ve değerlemelerin gerçekte çok yüksek olmadığını savunuyor. Kimin haklı olduğunu ise zaman gösterecek.

Borsaların üzerinde dolaşan bir diğer kara bulut ise yatırımcıların beklenenden daha güçlü veya daha zayıf gelen bilançolara verdiği tepkiler.

FactSet verilerine göre ilk çeyrek bilançosunda pozitif sürpriz yapan S&P 500 şirketleri hisse senetlerinde ortalama %0,9’luk bir artış gördü. Söz konusu hesaplamalarda bilançoların açıklamasından önceki iki gün ve sonraki iki gün dikkate alınır. İlk çeyrek bilanço açıklamaları sonrası yükselişlerin beş yıllık ortalaması ise %1.

Olumsuz bilançolarıyla yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan şirketlerin hisse senetleri aynı dört günlük dönemde ortalama %2,8’lik düşüş geçirdi. Bu oran beş yıllık ortalamalarsa %2,3’ü aşıyor.

Yatırımcıların kafasını karıştıran bir diğer konu ise FED yönetiminin faizleri düşürme konusundaki isteksizliği. 2024 başında bu yıl için 7 kez faiz indirimi bekleyen yatırımcılar şimdiyse iki veya daha az faiz indirimi öngörüyor.

Düşük faiz oranları ekonomik aktiviteyi canlandırır ve hisse senetleri getirilerini tahvillere karşı daha cazip hale getirerek borsaları yükseltir.

Goldman Sachs borsalar için ne düşünüyor?

MarketWatch’un haberine göre Goldman Sachs Baş ABD Hisse Senedi Stratejisti David Kostin yılın geri kalanında hisse senetlerinde bir “geri dönüş” olmayacağını öngörüyor. Geçen hafta düzenlenen bir yatırımcı konferansında Kostin S&P 500’ün yılı 5.200 puanda bitireceğini tahmin etti. Bu oran endeksin 13 Mayıs tarihindeki kapanıştan %1’lik bir düşüşü gösteriyor.

Kostin hisse fiyatları konusunda endişeli olan stratejistler arasında. Baş stratejist yatırımcıların artık mevcut %3’lük ekonomik büyüme oranından daha hızlı bir büyümeyi varsaydığını söyledi.

Goldman Sachs baş stratejistine göre özellikle büyüme odaklı hisse senetleri çok pahalı hale geldi. Russell 1000 Büyüme Endeksi son 12 ayda %36 yükselirken Russell 1000 Değer Endeksi’ni de ikiye katladı.

Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ve Amazon gibi dev büyüme odaklı teknoloji hisseleri bu dönemde borsaların yükselişine liderlik etti.

Kostin yapay zeka söz konusu olduğunda borsaların olağan şüphelilerinde gelirlerin yatırımcıların beklediğinden daha yavaş artacağını düşünüyor. Baş stratejistin S&P 500 için yıl sonu tahmini Bloomberg anketine katılan 21 stratejistin 5.170 puanlık medyan tahmininden çok da uzak değil.

Ancak Bloomberg yazarı Jonathan Levin son yazısında stratejistlerin tahminlerine şüpheyle yaklaşmak gerektiğini de belirtiyor. Son 10 yılda stratejistlerin yıl sonuna kadar zayıf ve negatif getiri beklediği altı yıl daha görüldü. Levin bu yılların tamamında borsa getirilerinin tahminleri geçtiğini ve en az %12’lik artış gösterdiğini belirtiyor.

The Street haberine göre yatırımcıların yapabileceği en iyi çözüm ise çeşitlendirilmiş bir portföyde sıkı bir biçimde kalmak ve portföyde yalnızca mütevazı derecede periyodik değişiklikler yapmak.

Stagflasyon borsaları nasıl etkiler?

 

Wall Street borsaları rekora yakın

 

Piyasaların gözü Powell'da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)