E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBeştepe’de altın brifingi---

Beştepe’de altın brifingi

Beştepe’de altın brifingi
27 Mart 2021 - 21:45 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlara, ekonomiler için “olmazsa olmaz” kabul edilen başta altın, gümüş ve bakır olmak üzere madencilik sektörüyle ilgili brifing verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanlara, korona virüs salgınıyla birlikte küresel ölçekte yukarı yönlü baş döndüren bir fiyat hareketine sahne olan, ekonomiler için “olmazsa olmaz” kabul edilen başta altın, gümüş ve bakır olmak üzere madencilik sektörüyle ilgili brifing verdi.

Olcay Aydilek’in Habertürk’teki haberine göre kabinede, yerli üretimi artırarak, madencilik sektöründe yıllık 20-25 milyar dolar aralığında seyreden ithalatı azaltmak için atılacak adımların konuşulduğu belirtiliyor. Arama ve üretime yönelik izin süreçlerinin hızlandırılmasının önemli bir başlık olarak öne çıktığı kaydediliyor.

Sektör, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına giren konularda izin süreçlerinin seri hale getirilmesinin büyük önem taşıdığı görüşünü dile getiriyor.

MADEN ÜRETİMİ

Türkiye’nin, maden üretimi yıllık 800 milyon ton, 15-20 milyar dolar. İhracat yıllık 4-5 milyar dolar, ithalat 20 milyar doları aşkın. Madenciliğin, Gayri Safi Milli Hasıla’ya katkısı sadece yüzde 1. Madencilik ürünleri dahil yüzde 3-5 düzeyinde seyrediyor. Sektörde 6 bin 600 işletme var, toplam istihdam 130 bin.

ALTINDA DURUM NE?

Bu sektörde 13 bin 200 kişi doğrudan istihdam ediliyor. Türkiye'de üretilen madenler içinde en fazla katma değer sağlayanlar arasında ilk sıralarda altın geliyor. Geçen yıl 42 ton üretim yapıldı. Bu üretimin, ekonomiye katkısı 2.4 milyar dolar. Buna karşılık 25 milyar dolarlık da ithalat yapıldı. (2020-2025 yılları arasında yıllık ithalat 8-10 milyar dolar.

Enerji yönetiminin hedefi, yeni sahaların da devreye girmesiyle 5 yıl içinde 100 ton altın üretimine ulaşmak. Yurt içindeki talebin en az yarısını yerli kaynaklardan karşılamak.

Altın fiyatı için iki farklı tahmin

 

Altın işlemeli 2 bin 500 yıllık Tevrat ele geçirildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Future28 Mart 2021 20:07

    Ülkemin parasına  güvenmek suçmu....Bir günde  yaklaşık %10 para cebimden gidiyor........Ne için ne amaçla başkasının parası bir günde bu kadar değerlenebiliyor.Lütfen bir karar alırken istişare ediniz.Helede ekonomik kararlar alırken; adım atmadan sonucu görmelisiniz....Görmelisinizki  bedelini millet ödemesin.....Size güvenen insanlar hayal kırıklığına uğratma hakkınız yok.............Bu yazıyı lütfen dikkate alınız.

  • Güven28 Mart 2021 20:35

    yüzde yüz haklisiniz, ayrica o yüzde 10 degil, yüzde 15, hele son 3 yili hesapla belkide yüzde yüz, ayrica deger kayip eden Türk sirketlerinin, bankalarinin, varliklarinin halide icler acisi, Bunlar faiz düsürecem diye, göz göre göre yabancilara verdikleri faizler kat kat oldu. Bunlar icerdeki TL ye sahip cikan, yerli vatandaslarin mevduatlarinin faizini düsürmek istiyorlar yoksa yabanciya sattiklari eurobondlarin degil cünki onlar almayinca ister istemez yukari cikiyor, garabet bir durum.

  • Güven28 Mart 2021 18:57

    Ülkenin bir haftada kac milyar dolar zarari olmustur sizce, kac altin madeni ederdi sizce,  (eurobond faizleri+tahvil faizleri+döviz fiyati+döviz artti diye cikacak enflasyon......ve istikrari bozmak) vay halimize vay

  • Doga28 Mart 2021 18:50

    Dövize ihtiyaclari var, döviz,  altin, imar ranti diye doga ve ormanlari, tarim arazilerinin  tahribatinin hadi hesabi yok zaten, anlasilan yetmedi 

  • Kerim28 Mart 2021 01:22

    Almanya ingiltere fransa japonya maden zengini ülkeler mi

  • bir yoruma cevap28 Mart 2021 19:34

    Sanki Türkiye gencligi coook parlak ve iyi durumda

  • Yani28 Mart 2021 12:17

    Bu ülkeler işini bilen ülkeler. Diğer ülkelerdeki altını çıkarıp ülkelerine altın götürüyorlar. Yani o ülkenin yeraltı zenginlikleri babalarının malı gibi, ortak oluyorlar. Tıpkı bize yaptıkları gibi. Onlar dünyayı kendi toprakları gibi görüp malı götürüyor. Memleketimizdeki şirketlerin ne kadarı bizim?. Düzen, işine devam ediyor.

  • Bir yorum28 Mart 2021 10:29

    Almanya da çok altın var!  İngiltere  Dünya yı sömürmüş!  Japonya yı kast ediyorsan acımasızca  çalışmış ve çalışmaktalar!  Bu eleştiriyi önce kendine yapmalısın!  Her şeyi  eleştirip hiçbir şeyi beğenmemek.  Kendini  Dünya nın merkezinde görmek bedavacılık kültürü kısa yoldan zengin olma gençliğin arasında yayılmış sıkıya gelemeyen çıtkırıldım züppe bir gençlik ve orta yaş gurubu hastalıklı toplum alarmı veriyor!  Çıkıp ta biz niye az geliştik derken bu soruları aynaya bakıp sormalısın.

  • Mehmet28 Mart 2021 00:49

    Elinde maden ruhsatı olupta boş duranlar artık harekete gecsinler. .. tek temennim. . Hareketli olanlar da hızını ve kapasitesini artirsinlar. Hem de dehral!

  • sonuc28 Mart 2021 19:30

    Sonuc ormani, dogasi, tarim arazileri katledilmis, su kaynaklari zehirlenmis bir ülke, altin yenmez icilme, ama yok edilmis toprak ancak milyonlarca yil gerekir tekrar kazanmak icin

  • Koza27 Mart 2021 22:49

    KOZA 'nın sahip olduğu ruhsatları hızlandırın. Yönetim elinizde nasıl olsa.

  • Koza11128 Mart 2021 10:31

    Çok özel bir şirket;  Sabırlı olan güzel karlar yapaağını umuyorum!  Yatırım tavsiyesi  değildir v olamaz!  Kar zaman ve zemin  biraz akıl en önemlisi de nasip meselesidir.