E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBernanke’den ne beklenmeli?---

Bernanke’den ne beklenmeli?

Bernanke’den ne beklenmeli?
17 Temmuz 2013 - 10:43 borsagundem.com

Döviz Destek A1 Capital'in raporuna göre, piyasalar Fed Başkanı Bernanke'nin Kongre'de yapacağı konuşmaya odaklandı

Piyasanın gözü kulağı ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin ABD kongresinde bir komiteye yapacağı para politikası açıklamalarında. Dün ABD seansı sonrası piyasa iyice yavaşladı ve Bernanke öncesi fazla hareket olmayacağı kendini belli etti.
Bernanke’nin Fed Başkanı olarak yılda 2 kere yaptığı bu para politikası sunumunda karşısındaki kongre üyeleri ve üyeler soruları ile Başkanı sıkıştırabiliyorlar, bu yüzden soru cevap kısmı da önemli.
17.00’da başlayacak bu gelişmede genelde Başkan’ın açılış konuşması metin olarak ajanslara geçilirdi böylece piyasa soru cevap faslına kadar nelerle karşılaşacağını en baştan görüp reaksiyon verirdi, bu sefer ise bu metin 15.30’da verilecek. Yani 17.00’a kadar piyasanın sindirmesi için bolca vakit olacak.
Öncelikle şunu söyleyelim, başlıktaki soru çok zor çünkü Bernanke geçtiğimiz hafta varlık alımlarının azaltılmasına dair tek kelime etmeyerek ve para politikasının ne kadar gevşemeci olması gerektiğini anlatarak dolar’ı vururken faiz toplantısı sonrası basın açıklamasında varlık alım programının ne zaman azaltılacağına dair piyasa üstü kapalı da olsa bir tarih vererek USD rallisi yaratan aynı Bernanke’ydi.
Burada birkaç senaryo var; kimisine göre faiz toplantısı sonrası Bernanke tüm kurulun görüşlerini yansıttığı için daha şahin bir görünümdeydi geçtiğimiz hafta ise kendi adına konuştuğu için daha güvercin (gevşek para politikası) bir tutum sergiledi.

Eğer durum buysa bugün 15.30’da kurul adına açıklama yapan bir Bernanke önce doları güçlendirecek sonra ise soru cevap kısmında durumu yumuşatacaktır.
Bir başka görüş de son verilerin Bernanke’ni ve Fed’i daha fazla beklemeye ittiğini geçen hafta da bunun ilk sinyalinin geldiği yönünde. Eğer öyleyse bu haftanın ekonomik verileri bu beklentiyi güçlendirir ama enflasyon verilerinin de yukarı hareket göstermesi işin “düşük enflasyon” ayağını zayıflattı. Yani enflasyon hedefimizin çok altında o yüzden varlık alımı tam gaz devam etmeli söylemi etkisini biraz kaybetti.
Varlık alım programının azaltılmasına Eylül’de başlanacağı işareti USD rallisi (EURUSD, ALTIN aşağı, USDJPY yukarı) getirecekken Bernanke’nin geçen hafta yaptığı geri dönüşü devam ettirmesi tam tersi etki yapar diyebiliriz. 
Özetle piyasa bugün hangi Bernanke’ni göreceğini bilmiyor, dahası 15.30’daki ve 17.00’da iki farklı Bernanke görmemiz de mümkün bu yüzden anlık yorum/analiz ve karar alma yatırımcılar için bugünün olmazsa olmazı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı17 Temmuz 2013 13:32

    Poeker Face Bernanke'den aldığım izlenim şu. Adam emekli olmayı kabul etmiş durumda. bir sonraki kişiye ateş topu bırakacak. Yani durumu idare edecek, gelen kişi için en zor durum mevcut durumu idare etmek olacak. Piyasa açısından şunu düşünebiliriz, her şey normal gidecek. Yani normalin sürdürülemsi bir kıyamet dengesi içinde olacak. Bu durumu fark etmeyenler cahil yatırımcı ile (cahil secareti) ile çok çok iyi bilenler kazanacak, yarım bilgililer yani sadece kendi cephesini bilenler kaybedecek.