E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakü'den Pelosi'nin çarpıtmalarına sert tepki: Entrikacı ABD---

Bakü'den Pelosi'nin çarpıtmalarına sert tepki: Entrikacı ABD

Bakü'den Pelosi'nin çarpıtmalarına sert tepki: Entrikacı ABD
18 Eylül 2022 - 20:05 borsagundem.com

Azerbaycan, Pelosi'nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara, Pelosi'nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD'deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığını ifade etti.

Tayvan ziyaretiyle Çin'in büyük tepkisini çeken ve bölgede krize yol açan ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi Ermenistan'a gitti. Pelosi, başkent Erivan'da yaptığı konuşmasında Azerbaycan'ı hedef aldı, yeni bir krize yol açacak ifadelerde bulundu. Azerbaycan, Pelosi'nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara, "ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez"." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pelosi'nin bölgedeki durumu çarpıtan açıklamalarının, Azerbaycan'da derin üzüntü ile karşılandığı, Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, 12 Eylül'ü 13 Eylül'e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu kaydedildi.

Pelosi'nin Ermeni yanlısı bir politikacı olarak bilindiği ve heyetinde Ermeni yanlısı kongre üyelerinin bulunmasının bunu doğrudan gösterdiğine işaret edilen açıklamada, "ABD'de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi'nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD'deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "adaletten bahseden Pelosi'nin, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlikle ilgili bugüne kadar herhangi bir tutum sergilemediği" vurgulandı.

Pelosi'nin açıklamalarının, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği aktarıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Ermenistan'ın provokasyonlarıyla sınırda meydana gelen çatışmalar konusunda Azerbaycan'ı suçlamıştı.

Azerbaycan büyükelçiliklerine saldırı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yurt dışındaki Azerbaycan büyükelçiliklerine, Ermeni grupların saldırı girişiminde bulunmasına tepki gösterdi ve girişimlerin olduğu ülkelerin kurumlarından görevlerine sorumlu bir şekilde yaklaşmaları talep edildi.

Bakanlığın açıklamasında, son günlerde Azerbaycan'ın yabancı ülkelerdeki diplomatik misyonlarının binalarına yönelik Ermeni topluluklarının saldırı girişiminde bulunmasının ciddi endişeye yol açtığı belirtildi.

Açıklamada vandalizm ve terör unsurları içeren girişimlerin, diplomatların can ve mallarına zarar vermeyi amaçladığı ve bu nedenle suç unsuru meydana getiren eylemler olarak nitelendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Radikal Ermeni grupların suç teşkil eden eylemlerini şiddetle kınıyor ve ilgili ülkelerde bu tür provokasyonları önlemekle mesul kurumların görevlerine sorumlu bir şekilde yaklaşmasını bekliyoruz. Azerbaycan, radikal Ermeni gruplarca gerçekleştirilen vandallık eylemlerinin ilgili devletlerin kolluk kuvvetlerince araştırılmasını ve bu suçları işleyenlerin yaptıklarının hukuken değerlendirilmesini talep ediyor." ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada ABD, Fransa ve Lübnan'daki Azerbaycan büyükelçiliklerine Ermeni gruplarca saldırı girişiminde bulunulduğuna ilişkin görüntüler paylaşılmıştı.

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışma

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan'ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurdu.

Diplomatik temaslar sonucu, 2. Karabağ Savaşı'ndan sonraki en büyük çatışmada, Azerbaycan ile Ermenistan'ın ateşkes için anlaştığı bildirildi.

Azerbaycan 79 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan ise ölen Ermeni asker sayısını 135 olarak duyurdu.

Azerbaycan çatışmalarda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerin cesedini Erivan'a vermeye hazır olduğunu açıkladı, 17 Eylül'de 32 cesedi teslim etti.

Pelosi'den Erivan'da iftira rüzgarı

Pelosi: Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin veremeyiz

Nancy Pelosi'den Çin'e sert tepki

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV19 Eylül 2022 10:58

    ÜLKEMİZ TÜM SANAYİ VE SİLAH ÜRÜNLERİNİ YAPTIKCA ABD VE AB ÜLKELERİ KUDURMAKTA ADETA VE ÇILDIRMA NOKTASINA GELDİLER.HELEKİ BİR UÇAK VE HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ BİR DE NÜKLEER BALİSTİK FÜZELERİ YAPTIM MI.BİZE ARTIK SALDIRAMAZLAR.AMA 8 MASA İKTİDARA GETİRİP İSE ÜLKEMİZİ KÜRDİSTAN DİYE DE İKİYE PARÇALATACAKLAR.

  • HASAN TOSUN19 Eylül 2022 10:13

    ŞEYTAN ABD.ŞEYTAN PELOSİ,KAHROL ABD.DEFOL ABD.TERÖRİST ABD.EMPERYALİST ABD.PKK FETÖ ABD ELELE KOLKOLA ÜÇLÜ ŞEYTAN  CANINIZ CEHENNEME.

  • fafa19 Eylül 2022 08:53

    Azerbeycan Türk'ünün doğurması gerekir.Devlet çocuk parasını mutlaka artırmalı.Türk'e bu coğrafyada rahat ve huzur yok.Amerika Rusya'ya karşı Ukrayna'yı,bize karşı Yunanistan'ı kullanmak istiyor.Yunanistan vurur çıkarım diyor.Savaşı başlatmak kolay ama ne zaman duracağını kestirmek kolay değil.

  • amanin amanin18 Eylül 2022 22:33

    İlginç oyunlar oluyor gibi gözüküyor. Ermenistan yıllardır rusyanın arka bahçesiyken, abd’nin oraya gelip bu şekilde açıklamalar yapıp kendine alan açmaya çalışması çok ilginç. Rusya izin vermeden bunun olması imkansız. Aynı şekilde yunanistan da eskiden rusyaya yakın iken şimdi abdnin kaç tane üssü oldu orda. Rusya ve abdnin Türkiyeyi kuşatma altına alması resmen. Eskiden iyi polis abd kötü polis rusya iken şimdi ise tam tersi. Çok stratejik davranmamız gereken zamanlar. Ne abdden ne rusyadan Türkiye’ye dost olmaz. Bunu hiç unutmamak lazım.

  • hakikukukutitu18 Eylül 2022 21:16

    abd, ermenistanı; türkiye -yunanistan ve suriye kosuna karşı elde tutmak istiyor.    basit oyunlar.  ermeni-yunan-araplar v.s gibi   abd sevdalısı yad sömürgesi çok olunca abd  karışıklık yada almak isteiğdini almak için sahmette masrafta etmiyor, bedelinide istiyor nakit olarak tbai sanki..

  • KEmAL TONUKIRMIZI18 Eylül 2022 20:41

    ABD buralarda ekmek yoktur.rusya asla izin vermez.