E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır yükselişte---

Bakır yükselişte

Bakır yükselişte
20 Mart 2015 - 10:32 borsagundem.com

Bakır, Endonezya’daki Grasberg madeninin kapalı kalmayı sürdürmesi ile 1 haftanın en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor

Bakır, Freeport-McMoRan Inc.’in sahip olduğu Endonezya’daki Grasberg madeninin 5. günde de kapalı kalmayı sürdürmesi ile 1 haftanın en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor. Grasberg madeni dünyanın ikinci en büyük bakır madeni olma özelliği taşıyor.

Bakır, bir miktar gerilemesinin ardından yüzde 0.4 kadar artış gösterdi. Bakır, Perşembe günü yüzde 3.2 yükselerek 3 Şubat’tan bu yana en büyük artışı kaydetti. Freeport Endonezya Çalışanları Sendikası sözcüsü Juli Parorrongan’ın yaptığı açıklamaya göre maden çalışanları 5. günde de erişimi engelleyecek. Şirket Pazartesi günü üretimi askıya almıştı. Parorrongan, “Sevkiyatlar eski stokların varlığından dolayı etkilenmedi” dedi.

Syney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yekilisi Jonathan Barratt, “Fazladan ziyade açık ile ilgili konuşmaya başladık” ifadesini kulandı.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group gibi madencilik şirketleri kaza ve ekipman bozulmaları olduğu açıklamaları yaparken Macquarie Group Ltd. 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde harcama kesintisi olacağı tahmininde bulunuyor. Bank of America Corp. geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 500,000 tonluk bir üretimin aksamalardan dolayı kaybolacağını ve bu yıl için 245,000 tonluk bir açık yaratacağını belirtmişti.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.3 gerileyerek Hong Kong saati ile 12:04’te ton başına 5,833 dolardan (pound başına 2.65 dolardan) işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 5,853 dolar ile 13 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.4 geriledi.

Mayıs vadeli bakır kontartı Şanghay’da yüzde 0.1 düşüş ile pound başına 2.657 dolardan alıcı buldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1.3 yükselerek ton başına 42,260 yuan (6,830 dolar) oldu.

LME’de alüminyum yükseldi. Nikel, çinko, kurşun ve kalay geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)