E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Bakir Peru kapıyı tatlı bir aşkla açtı---

​Bakir Peru kapıyı tatlı bir aşkla açtı

​Bakir Peru kapıyı tatlı bir aşkla açtı
02 Eylül 2015 - 06:15 borsagundem.com

Türk şeker ve çikolata ihracatçıları Peru’yu gözüne kestirdi. Peru kapısını açan ise kıtalar arası bir aşk...

Peru pazarı, Türk şekerleme ve çikolatasına kıtalar arası bir aşk hikâyesiyle açıldı. Karışık durumdaki Rus ve Ortadoğu pazarlarına alternatif arayan Türk ihracatçılar, son yıllarda dünyanın dört bir yanını tarıyor.

Serkan Arman'ın Milliyet'teki haberine göre radara takılan ilginç pazarlardan biri de Peru... 30 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Peru’da gıda üretimi pek yok.  Tatlıya düşkün olan Peruluların Türk ürünlerine olan ilgisi ise dikkat çekici.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güney Amerika’nın en büyük gıda fuarlarından biri olan Expoalimentaria’ya geçen hafta bir çıkarma yaptı. Fuar Peru’nun başkenti Lima’daydı.
Birlik Başkanı Zekeriya Mete öncülüğündeki 9 Türk şirketi ürünlerini Perulu işadamlarına tanıttı, bağlantılar kurdu.

İşin ilginci, Türk ihracatçıların Peru’ya uzanan yolculuğu bir aşk hikâyesiyle başlıyor. Hikâyenin kahramanları Ali Yeni ve Perulu eşi Patricia Celis...

Önce patron, sonra eş

Ali Bey, Türkiye’de Ülker’in de aralarında bulunduğu çok sayıda şirkette üst düzey yöneticilik yapmış bir isim.
Bir gün yöneticisi olduğu şirkete İspanyolca bilen eleman ararken, yolu Türkiye’ye düşen maceracı Patricia Hanım ile karşılaşmış. Patricia Celis’in önce patronu, ardından eşi olmuş.
Yıllar yılları kovalamış. Patricia Hanım, İstanbul’daki yaşamın stresine dayanamayınca nispeten daha sakin bir ülke olan Peru’ya dönmeye karar vermişler. Şimdi 2.5 yaşındaki kızları Lara’yı Peru’da yetiştiriyorlar.
Bir yandan da kurdukları Peru Türk Resmi Ticaret Odası’yla iş fırsatları yaratmaya çalışıyorlar.
Ali Yeni, “Eskiden ben patrondum, şimdi ise eşim. Odanın başkanı o. Ben genel sekreterim” diyor.
Zekeriya Mete’ye ulaşan Ali Yeni, şekerleme ve çikolata konusunda Peru’daki fırsatları 3 yıl boyunca anlatmış.

50 milyon $

Geçen yıl ihracatçılar pazarı incelemiş. Bu yıl da fuara URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projesi kapsamında 9 firmayla katılım sağlanmış.
Türkiye’den yapılan ithalatı üstlenen Ali Yeni, bu yıl 1 milyon dolar rakamının yakalanmasını bekliyor. Ancak hedef çok büyük... İhracatçılar 2 yılda 50 milyon dolarlık ihracatın planlarını yapıyor.

Tropik meyveler Türk Lokumuna da  girecek

Peru’ya sadece ürün ihraç etmeyi planlamadıklarını vurgulayan Zekeriya Mete, “Hem Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri adına kaynak ülke olma özelliği ve Perulu tüketicilerin damaklarına Türkiye’de üretilen mamullerle lezzet katmak için buradayız. Hem de Türkiye’nin ambalajlı gıda üretiminde Peru’nun tropik meyveleri gibi değerlerinin kullanılarak Türk ürünlerinin Peru yarı mamulleriyle tatlanması adına karşılıklı girişimlerimiz olacak. Peru’da yetişen tropik meyveler ile inovatif ürünler ortaya koyacağız” diyor.
İhracat rakamlarının günden güne aşağı yönde bir hareket izlediğini belirten Mete, şunu da söylüyor:
“Bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 geride bulunuyoruz. Hedef bu yıl 2 milyar dolardı ama      1.7 milyar doları yakalarsak iyi. Bölgede yaşanan ekonomik ve  siyasal sıkıntılar en çok ihracatımızı etkiliyor. Bu düşüş trendini değiştirmek, Peru gibi alternatif pazarlara yapacağımız ihracata bağlı.”

‘Şeker diyarına şeker satıyoruz’

Türk ihracatçıları şekerin hammaddesi olan şeker kamışının ‘memleketi’ Peru’ya, artık çikolata, şekerleme, sakız ve bisküvi satıyor.
Zekeriya Mete, “Türk şekercisine çok büyük bir saygı gösterilmesi gerekiyor. Biz hammaddeyi aldığımız ülkeye işlenmiş ürünü satar konuma geldik” diyor.
Gelecek ay Panama’dan başlayarak, Şili, Paraguay ve Arjantin’e ziyaretlerde bulunup yeni iş bağlantıları kurmaya çalışacaklarına değinen Mete şunu söylüyor:
“Üyelerimizi büyük ithalatçılarla buluşturacağız. Türkiye ve Peru arasındaki ticaret hacminde şekerli mamullerin yarattığı büyük bir pazar fırsatı var.”

Yarısı genç nüfus

Peru’nun nüfus yoğunluğu ve jeopolitik konumunun ihracat için Güney Amerika’daki en doğru adres olduğunu vurgulayan Mete, “Peru’ya 2 sene içerisinde 50 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Peru nüfusunun yarısı 24 yaş altında. Peru üzerinden bölgeye de ihracatımız artacak. Peru jeopolitik olarak bölgenin Türkiye’si” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)