E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır 6 yılın dibini gördü---

Bakır 6 yılın dibini gördü

Bakır 6 yılın dibini gördü
14 Ocak 2015 - 09:02 borsagundem.com

Bakır, 6 yıla yakın bir sürenin en büyük düşüşünü kaydederek ton başına 5.400 doların altına geriledi

Bakır, 6 yıla yakın bir sürenin en büyük düşüşünü kaydederek ton başına 5,400 doların altına geriledi. Bakırdaki düşüşte, işlenmemiş materyallere talebin arz fazlasını etkisiz hale getirmekte yetersiz kalacağı spekülasyonunun sanayi metallerindeki satış dalgasını tetiklemesi etkili oldu.  

Bakır, Londra’da yüzde 8.7 kadar geriledi ve Şanghay’da günlük işlem limitine düştü. Dünya Bankası raporuna göre, dünya ekonomisi 2015’te yüzde 3 genişleme gösterecek. Haziran ayında söz konusu tahmin yüzde 3.4 seviyesinde idi. Dünyanın en büyük sanayi metali tüketici Çin’de bakır talebinin küresel arz fazlası ile birlikte bu yıl yavaşlaması bekleniyor. Londra Metal Borsası’nda (LME) işlem gören diğer tüm metaller bugün düşüş gösterdi. Nikel Şubat 2014’ten bu yana en zayıf seviyeye geriledi.

Emtia fiyatları, 10 yıl süren boğa piyasasının şirketleri üretimi artırmaya yöneltmesi ve güçlenen doların yatırımcılar için metalin çekiciliğini azaltmasının ardından enerji fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde 12 yıldan uzun bir sürenin en seviyesine geriledi. Petrolde geçtiğimiz yıldaki zirveden yüzde 60’lık bir düşüş yaşanması, madencilik şirketleri için enerji maliyetlerini düşürüyor ve üretimlerini daha da artıracakları spekülasyonlarına yol açıyor. Bakır, Bloomberg Emtia Endeksi’nde işlem gören enerji olamayan ham maddeler arasındaki en kötü performansı sergiliyor. Bakır bugün Ağustos 2002’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Hong Kong’da bulunan Citigroup Inc. Ivan Szpakowski, “İnsanlar petrol fiyatlarındaki büyük düşüşleri gördüler ve şimdi diğer emtia fiyatlarını hedef alıyorlar. Bakır diğer emtia fiyatlarına göre daha hızlı düşüş gösteriyor çünkü bakır makro yatırımcılar ve emtia temellerinden ziyade daha geniş bir tabloya bakan insanlar tarafından oynanıyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de 506.75 dolar kadar gerileyerek ton başına 5,353.25 dolar ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük gün içi fiyatı gördü. Bakır, yüzde 6.3 değer kaybederek Hong Kong saati ile 13:26’da 5,492.75 dolardan işlem gördü.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 6.2 düşüş ile pound başına 2.4815 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi günün bu saatinde ortalamanın yüzde 600 üzerinde seyrediyor. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda kontratlar yüzde 4 gerileyerek ton başına 41,190 yuana (6,648 dolar) geldi ve borsanın günlük işlem limitine düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)