E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakanlıktan bayram öncesi ‘zoonotik hastalık’ uyarısı ---

Bakanlıktan bayram öncesi ‘zoonotik hastalık’ uyarısı

Bakanlıktan bayram öncesi ‘zoonotik hastalık’ uyarısı
03 Ağustos 2019 - 11:29 borsagundem.com

Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı'nda hayvandan insana geçebilen hastalıkları (zoonotik) önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında uyarıda bulundu

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nın sağlık ve huzur içinde geçmesi için hem hayvan üreticiliği ve satışı yapanların hem de kurban satın alan vatandaşların temel sağlık önlemlerine ve hijyen koşullarına riayet etmesinin önem taşıdığı kaydedildi.

Hayvandan insana geçebilen hastalıklardan (zoonotik) korunmak için kurban satış yerlerinin, kurban naklinin, kesim yerlerinin, etin işlenmesi aşamalarının gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartları taşıması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Zoonotik hastalıklar hasta hayvana temas, hasta hayvandan elde edilen gıdaların tüketimi, hayvanın salgılarına, kanına veya diğer çıkartılarına dokunma sonucu, deri, kürk veya deriden yapılan eşyalarla temas, bu hayvanlardan beslenen kene, sivrisinek vb. aracılığıyla insanlara bulaşabilir” denildi.

‘AŞILARI DÜZENLİ YAPTIRILMALI’

Açıklamada, üretim ve toplu kurban satış noktalarında hayvan hastalıklarının yayılmasının ve insanlara bulaşmasının önlenmesi için, şu uyarılara yer verildi:

“Hayvanların aşıları, Tarım ve Orman Bakanlığı´nın önerileri doğrultusunda düzenli yaptırılmalı. Hasta hayvanın, sağlam hayvanlar ile teması önlenmeli ve veteriner hekim kontrolünde tedavisi sağlanmalı. Hasta hayvanların sütü sağılmamalı ve kullanılmamalı. Hasta ve ölen hayvanlara çıplak elle dokunulmamalı, ölen hayvanın kanı ve çıkartıları ile çevrenin kirlenmesi önlenmeli. Hayvanların çıkartılarına çıplak elle dokunulmamalı. Hasta ve ölen hayvan kesilmemeli, derisi yüzülmemeli ve eti yenilmemeli. Ölen hayvanlar, veteriner hekim nezaretinde mera ve su kaynaklarından uzak yere ve derine gömülmeli. Hayvanların üzerindeki keneler çıplak elle kopartılmamalıdır.”

Kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kesilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ryu ken 04 Ağustos 2019 15:54

    Klasik uyarma mesajı..biz buna uyar to geç hizmeti diyoruz.. Çünkü onların da çok da umurunda değil. ölen ölür kalan kalır.. sonra denetim ve önlem alınır nasılsa..

  • Cemal03 Ağustos 2019 15:48

    Yaw bu tarım bakanlığı aynı spk gibi çalışıyor borsacı arkadaşlar nedemek istetiğımi anlamışlardır. Yazıklar olsun beee bu ülkenin insani bikadar dalğaya ılınacak kadar aptalmı sanıyorsunuz. Uyarı yapacağına tenetim yap denetim. O ihraçat kapılarından dönen gıda ürünleri ne oluyor acaba? Bilen varmı? Yada ne oldüğunü açıklayan varmı? Yetistirilen hertürlü gıdada yapılmayan p u ş t luk kalmaş yapılmasına göz yumulmuş sen çık millete uyarida bulun. Sonrada ithalatın yolunu aç çünkü amacin bu yerli ürünü ve üreticiyi yok et. Namusuyla yapan para kazanamaz namuzsuz yapanda iste öyle yapar...