E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi---

Bakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi

Bakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi
30 Kasım 2023 - 10:24 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme verilerini değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından açıklanan bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyürken mevsimsel düzeltilmiş gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 olduğuna dikkati çeken Şimşek, 9 ayda büyümenin yıllık yüzde 4,7 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Şimşek, üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelirin 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükseldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük. Yatırımcı güveni arttı, ülkemizin risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı. Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8,8 puandan 8,5 puana gerilerken net dış talebin negatif katkısı 4,9 puandan negatif 2,6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken yatırım ve ihracat artış gösterdi."

Dengelenmeye yönelik uygulanan politikalar sonucu eylül ayında cari açıkta mayısa göre yıllık 8,6 milyar dolar iyileşme sağlandığı bilgisini veren Şimşek, ekim ve kasım aylarına ilişkin dış ticaret verilerinin de cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini gösterdiğini vurguladı.

"İşsizlikte düşüş devam etti"

Şimşek, büyümede dengelenme, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın kalıcı düşürülmesi için yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları, ihracatçıların finansmana erişimini ve hizmet ihracatını güçlü şekilde desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, 300 milyar lira hacminde Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı hayata geçirdik. Eximbank'ın sermayesini artırdık ve günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar liraya yükselttik. Son olarak, hizmet ihracatından elde edilen gelirlere sağlanan kazanç istisnasını artıran düzenleme yüce Meclisimizde görüşülüyor. İş gücü piyasalarında olumlu görünüm devam ediyor. Üçüncü çeyrekte de istihdam artışı ve işsizlik oranındaki düşüş devam etmiştir. Eylül ayında mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 9,1 ile 2013 yılı Aralık ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi. Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza, enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makrofinansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendireceğiz."

Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST30 Kasım 2023 23:50

    Tahmin ettiğim gibi manipüle etmek için bütün maaşlı angususlar dolmuş buraya. Doğru diyorsunuz kişşi başına düşen saman balyası sayısı artmadı kii.

  • Yakup Kaya30 Kasım 2023 23:06

    Sizlerin Büyüme Anlayışı İle Bizimki Bağdaşmıyor Sayın Bakan Aynı Enflasyon Verileriniz Gibi Gerçekçi Olun Neyin Büyümesinden Bahsediyorsunuz.?.

  • azmi30 Kasım 2023 16:47

    Büyüme denilince işsizlik azalık , halkın cebine para girer , hazine rahatlar vs var mı bunlar. Şuna vergi koyalım , buna yeniden koyalım ,..

  • asena30 Kasım 2023 13:11

    BORSADAN YÜZDE 40 VERGİ ALCAKMIŞ Bİ BU KALMIŞTI OZAMAN DOLAR NEREYE YÜKSELİR GÖRÜRSÜNÜZZZZZZZZZZ

  • sorun bakalım30 Kasım 2023 12:22

    Siyasetin bütün suçunu halkın sırtına yüklediniz. Zamlar ve vergilerle ENAG verilerini ble  gölgede bıraktınız kalan varlıklarımızı yok pahasına sattırma derdindesiniz. Sistemin tüm sıkıntılarını ve saray rejimin tüm hatalarını halkın sırtına yıktınız. Siz ekonomistmisiniz halk düşmanımı

  • zam30 Kasım 2023 11:31

    pahalılığıda değerlendirse bir zahmet durmayan zamları bir değerlendirse

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2023 11:05

    1-ülkemizin ihracatı düşüyorr ama byuyoruz.... 2 - hane halkı harcamsı artıyor ama et alamıyor, sofrasında bulgur pılav yıyor vitamınsız kardın doyuruyor... 3 - ev barınma sorunu var halkımızın, ev alacak birikımı yok, kredi çekecek maaş geliri yok faizler yuksek... :D  4- pmı lar  %50 altında yanı ekonomi güveni iyi deil ve stok yok kobilerde, üretici montajcılarda... 5 - buyuk denılıyor zorunlu olacak ev , konut, barınma ağırlıklı vede turzm yabancı girdilerden oluşan geçici 1 yıl sonrası bgelirsiz kredi ile dönen oteller, moteller buyumesi, 1 yıl sonra ambargo olsa ulkemıze attım kredilerini ödeyemeyecek yapılar konaklamalar... :D Allah bu ulkenın yardımcızı olsun.. ne işçi, ne işsiz, ne kobi, ne işveren, herkeslerin mutsu zoldugu 1 yıl sonra ne olacağını bilmediği ekonomi düzeni... halbuku ithal x giridleri tl hammadde ile unıversite ile üretip, hepsini dunyaya satsak daim buyume , evlerde et yemeği, pmı %60 lar olur sıcak para deil, usd reel girdiler yaparız.

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2023 10:42

    Sayın bakan efendi... Ülke büyüse sokakda çalışmayan insankalmaz... ülke reel manada ithalgirdileri teknolojısi ile yerlileştirip tamamen tl hammaddeye kadar yerlileştirse işsizlik diplere çöker..gemiler trenler tırlar ile gelen ithal ürünler inşaat malzemesi yada montaj fabsikasına gittiği için işsahası olmuyor. küçük kobiler firmalar vb ondan buyumuyor... ev nufusu kalaba, evde çalışan az tl değersi zolunca evlerde tencere et pişirmiyor.. insanlara herşey lüks geliyor... kendi çizidğintabloya kendın ınanıyormusun ? bu ülke  tarımda üretene ziraat bank... kobilere esnafa halkbak kurdu... şuan  abuk subuk işlerde bu bankaların ızmı malesef :D ... inşaat ile, turizm hizmeti ile büyüme ülkeye ve enerjısıne zarardır. tamamen saçmalık ve utanılacak tabloya sevınmenız hedeflerınızın çok kucuk olmasınabağladım.. dünya buyurken biz ev yap inşaat yap kuculuyoruz bınlarıda ithal hammedde ve dolar euro ile satın alıyoruz... hayal kırıklıgı

  • Ahmet Özbir30 Kasım 2023 10:41

    rakamların doğru olmadığını kendi de biliyor. çaktırmadan uyduruyor, şöyle oldu böyle oldu diye. komik