E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakan Bayraktar, İran Petrol Bakanı Owji ile görüştü---

Bakan Bayraktar, İran Petrol Bakanı Owji ile görüştü

Bakan Bayraktar, İran Petrol Bakanı Owji ile görüştü
04 Nisan 2024 - 14:32 borsagundem.com

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Tahran'da İranlı bakanlar ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki enerji iş birliğini görüştü. Hedef, ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak ve doğalgaz tedarik anlaşmasını geliştirmek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tahran’da İran Petrol Bakanı Javad Owji ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

İran'ın doğalgazda Türkiye için çok önemli bir tedarikçi olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “İnşallah bundan sonraki dönemde bugün itibariyle başladığımız müzakereleri hızlı bir şekilde sonuçlandırıp doğalgaz tedarik anlaşmamızı daha da ileri götürecek adımları atmış oluruz.” dedi.

Hedefte 30 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bayraktar, Ocak ayında Ankara’da düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı’nda enerji alanında imzalanan anlaşmaların takibi için İran’da bulunduğunu ifade ederek iki ülke cumhurbaşkanının ticaret hacmini orta vadede 30 milyar dolara çıkarma hedefi koyduğunu söyledi.

Toplantıda doğalgaz ithalatının önemi vurgulandı

Bu ticaret hedefine ulaşabilmek için özellikle enerji ve tabii kaynaklar alanında iki ülkenin yapacağı birçok iş birliği alanı bulunduğuna işaret eden Bayraktar, “Özellikle doğalgaz alanında 30 yıla yaklaşan bir iş birliğimiz ve ticaretimiz var. Doğalgaz, Türkiye için oldukça önemli. Çünkü biz doğalgazı çok büyük çapta sanayide, evlerimizde ve elektrik üretiminde kullanıyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin doğalgaz arzını kesintisiz bir şekilde sağlaması için birçok farklı kaynaktan doğalgaz ithalatı söz konusu.” dedi.

"Enerji sektörü iki ülke arasındaki en önemli iş birliği alanlarından bir tanesi"

Türk özel sektörünün İran’daki doğalgaz altyapı projelerine yatırım yapması konusunu da istişare ettiklerini bildiren Bayraktar, “Sayın Bakan ve ilgili şirketlerle bu projeleri de görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz. Enerji alanı iki ülke arasındaki en önemli iş birliği alanlarından bir tanesi, en uzun soluklu ve karşılıklı fayda temelinde ortaya konulan anlaşmalar çerçevesinde yürüyen bir konu. Dolayısıyla biz bunun devamı için burada kararlılığımızı ve buradaki irademizi bir kez daha göstermiş oluyoruz.” dedi.

Bayraktar, mevkidaşı ile görüştü

Bakan Bayraktar, Tahran ziyareti kapsamında İran Enerji Bakanı Ali Akbar Mehrabian ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile İran arasındaki elektrik ticareti masaya yatırıldı.

Bakan açıkladı: Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi?

 

Petrol ve doğalgaz ithalatı arttı

 

SOCAR Türkiye'den Bursa ve Kayseri'ye ek doğalgaz yatırımları

 

Ham petrol ve doğalgaz ithalatı arttı, LPG ithalatı azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)