E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBağış: Gider millete sorarız---

Bağış: Gider millete sorarız

Bağış: Gider millete sorarız
14 Aralık 2013 - 14:46 borsagundem.com

"AB ve Türkiye'de Sivil Toplum" konulu Diyalog Forumu'na katılan Bağış, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB ile müzakereler tamamlandığında, Türkiye'nin ve Avrupa'nın şartlarına bakılacağını belirterek, "Milletimize gider sorarız. Biz de 'Üye olsun olmasın' diye referandum yaparız" dedi.
TBMM ve Avrupa Birliği'nin ortak projesi olan Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında Conrad Otel'de düzenlenen "AB ve Türkiye'de Sivil Toplum" konulu Diyalog Forumu'na katılan Bağış, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.
Belçika'dan gelen bir katılımcının, "Türkiye'deki olaylarla ilgili yapılan bir komisyon toplantısında sohbet ettiği raportör 'AB üyeliği konusunda Türkiye'ye hiçbir zaman tarih vermeyeceğiz' demişti. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyim?" sorusu üzerine Bağış, kendisinin de bir parlamenter olduğunu belirterek, ancak tek bir parlamenterin fikrinin siyaset belirlemeye yetmeyeceğini söyledi.
Bağış, "Hiç birimiz tek başına bir ülkenin ya da birliğin kararını veremeyiz. Bu söz benim için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü, Türkiye ile müzakerelerin başlama kararı, bir parlamenterin kararı değildi. AB üyesi ülkelerin birliğiyle aldığı ortak karardı. Ancak oy birliğiyle alınacak konsey kararıyla müzakere durabilir" diye konuştu.
Bazı ülkelerin müzakereleri bitirmesine rağmen eksiklikler nedeniyle üye olamadığını, bazıların da eksikliklerine rağmen birliğe alındığını, Norveç'in ise kendi isteğiyle birliğe girmediğini anlatan Bağış, şöyle devam etti: 
"Biz Türkiye olarak, bunlardan hangisini seçeceğimiz konusunda net bir karar vermek zorunda hissetmiyoruz. Müzakereleri bitirdiğimiz gün Türkiye'nin ve Avrupa'nın şartlarına bakarız. Milletimize gider sorarız. Biz de 'Üye olsun olmasın' diye referandum yaparız. Bugün ona karar vermek için çok erken. Açılan hiç bir faslı siyasi engeller nedeniyle kapayamıyoruz. Tarih tartışmak için çok erken. Eninde sonunda Türkiye, AB standartlarını yakalayacak. 'Türkiye üye olacak mı?' diye soruyorsanız, bence olacak." 
 
-TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı
 
 Toplantıda konuşan TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Türk Grubu Üyesi Mehmet Tekelioğlu, AB değerlerine ihtiyaç olduğunu, bunları karşılamak için de çalıştıklarını belirterek, "Eksikler var. Bunun farkındayız, ama gidermek için kararlılıkla çalışıyoruz. Bunun en net kanıtı reform paketi. Bütçe bitince TBMM'ye reform paketinin yasal ayağı gelecek. Demokrasi ve özgürlükler sayesinde Türkiye ekonomisi de büyüyor. İkisi arasında korelasyon var. Ne kadar özgürlük, o kadar ekonomik kalkınma, ne kadar şeffaflık o kadar öngörülebilir ülke olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB'yi gözardı etmediğini, AB'den beklentileri olduğunu ifade eden Tekelioğlu, birliğin ikircikli ve değişen tutumundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Ülkede yasalar ve yeni düzenlemeler yapılırken ortak akıl olarak nitelendirilen sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin de alınmasına gayret ettiklerini ifade eden Tekelioğlu, AB'nin şekillenmesinde de sivil toplum kuruluşlarının büyük fonksiyonu olduğunu kaydetti.
Sivil toplum kuruluşları konusunda adımlar atılması gerektiğini aktaran Tekelioğlu, bazı kuruluşların gerçek sivil toplum kuruluşu olabilmesi için tekelin kalkması gerektiğini anlattı.
Tekelioğlu, gerçek demokrasiyi kurmak, şeffaflığı sağlamak ve örgütlü toplumu ortaya çıkarmak için sivil toplum kuruluşlarının önemini vurguladı.
TBMM ve AB tarafından ortaklaşa yürütülen, TBMM ile AB'ye üye ülkelerin parlamentolarındaki milletvekilleri arasındaki diyaloğu geliştirerek, Meclis'in AB üyelik müzakereleri sürecine ilişkin rolünü azami seviyeye çıkarmayı hedefleyen "Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi"nin etkinliği olarak düzenlenen forum, yarın sona erecek.
Foruma katılan akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sivil toplum ve demokrasi, Türkiye ve AB ilişkilerinde sivil toplum kuruluşlarının rolü ile sivil toplum ve küreselleşme konularını tartışacak.
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • habip14 Aralık 2013 23:18

    gidip avrupayı da bozalım diyecem ama adamlar uyanık cahil cühela barbarı arasına alır mı? Müslümanız zaten Hristiyan değiliz, Hristiyan kulübü orası. Müslümanlığı da ahlaki olarak yaşamıyoruz yani bu millet dünyaya zarar