E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBağdat'ta diyalog masası kuruldu---

Bağdat'ta diyalog masası kuruldu

Bağdat'ta diyalog masası kuruldu
28 Ağustos 2021 - 22:20 borsagundem.com

Bağdat, 18 yıllık yalnızlığın ardından bugün Irak’ın istikrarını görüşmek için Arap dünyasının da katıldığı bölgesel-uluslararası düzeyde bir konferansa ev sahipliği yapıyor

Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndan bugün (cumartesi) başlayarak, "İşbirliği ve Ortaklık İçin Bağdat Konferansı" çalışmalarının başlayacağı 'Yeşil Bölge'ye uzanan yolda konferansa çeşitli düzeylerde üst düzeyli bir katılım gösteren 9 ülkenin bayrakları dalgalanıyor.

Aynı şekilde konferansın güvenliğini artırmak için yolun iki tarafına Irak Özel Kuvvet unsurları konuşlandırıldı. 

18 yıldır yalnızlık çeken ve izole edilen Irak'ta düzenlenen bu konferans, Arap dünyasından ülkelerin de katıldığı bölgesel-uluslararası düzeyde bir konferans olma özelliğine sahip.

Konferans aynı zamanda Irak siyasetinde seçimler gibi iç politika ve Irak'ın içişlerine bölgeden yapılan müdahaleler ve dış politika meseleleriyle ilgili sert ihtilafların gölgesinde gerçekleşecek.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile rakipleri Fetih ve Kanun Devleti Koalisyonu arasında büyük çekişmelerin olduğu bir ortamda seçimlerin akıbetini takip eden Iraklılar, ülkelerinin bu boyutta bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapmasının faydaları konusunda hemfikirler.

Irak hükümeti yalnızca komşu ülkeleri değil aynı zamanda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Fransa gibi bölgesel ve küresel güçleri davet etti.

Kazımi'ye karşı olup da İran'a yakın duran siyasi aktörler, Şam'ın katılmaması nedeniyle zirvenin önemini küçümsemeye çalıştı. Ancak Kazımi, Suriye'yi neden zirveye davet etmediği hususunu açıkladığı bir mektubu Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad aracılığı ile Suriye'ye gönderdi.

Nitekim Suriye medyasında Feyyad ve Esad'ın görüşmesine dair çıkan haberler dikkate alınırsa Şam, bu hususta Bağdat'ın pozisyonunu anlayışla karşıladı. Söz konusu taraflar da Suriye'nin katılımına yönelik ilgi kaybolana kadar bir süre daha bu meseleyi dillendirmeye devam ettiler.

Konferansın gündem maddeleri ve orada görüşülecek meseleler ilan edilmemekle birlikte Konferans Sözcüsü ve Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Müsteşarı Nizar El-Hayrullah, yaptığı açıklamada, "Konferans bölge ülkeleri arasındaki ihtilaflı meseleleri görüşmeyecek" dedi.

Ancak geçtiğimiz günlerde konferans için hazırlıkların yapıldığı ve son derece kısıtlı bilgi aktarımının olduğu bir ortamda, konferansta bölge ülkeleri arasındaki ihtilafların konuşulacağı fikri ağırlık kazanmıştı.

El-Hayrullah konferansta Irak'ın istikrarı, egemenliği ve içişlerine karışılmaması konularının konuşulacağını belirtti.

Macron, Irak'tan çıkmıyor!

Türkiye ve Katar, Kabil Havalimanı'nda anlaşmaya yakın iddiası

Almanya'dan Türkiye'ye kritik ziyaret!

Pentagon açıkladı: 2 üst düzey DEAŞ'lı öldürüldü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)