E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyrışmalar, artan volatilite ve artan işlem hacmi neyin habercisi?---

Ayrışmalar, artan volatilite ve artan işlem hacmi neyin habercisi?

Ayrışmalar, artan volatilite ve artan işlem hacmi neyin habercisi?
14 Temmuz 2023 - 07:50 borsagundem.com

Phillip Capital: Bankacılık endeksi haftanın ilk 4 gününde yüzde 13 civarında getiri sağlarken, BIST’in son dönemlerindeki lokomotifi olan ulaştırma endeksi yüzde 1 civarında gerilmiş durumda.

Borsa İstanbul’da topyekûn yükseliş yerini sektörel ve hisse bazlı ayrışmalara bıraktı. Son günlerde CDS primlerinde yaşanan hızlı düşüş bankacılık sektöründe mini bir ralli yaşanmasına neden olurken birçok sektörde hisse bazlı ayrışmalar ön plana çıkmaya başladı. Haziran sonrası başlayan güçlü yükselişin ardından BIST 100 Endeksi’nde dün itibariyle yaklaşık 20-30 Hisse zirvelerini yenilemeye ya da zirve seviyesine yakın seyretmeye devam ederken, zirveden uzaklaşan son 50 şirketin zirveden uzaklık ortalaması yüzde 8’e yaklaşmış durumda. Bu durum endeksin kendi içinde ciddi bir şekilde ayrışmaya başladığının net bir göstergesi. Örneğin bankacılık endeksi haftanın ilk 4 gününde yüzde 13 civarında getiri sağlarken, BIST’in son dönemlerindeki lokomotifi olan ulaştırma endeksi yüzde 1 civarında gerilmiş durumda. 

Bankalar CDS primlerindeki düşüşü en net fiyatlayan sektör olurken, geçtiğimiz aylarda yapılan ve bankacılık sektörünü zorlayan düzenlemelerden yavaş yavaş vazgeçileceği ya da bu düzenlemelerin yumuşatılacağı beklentisi kısa vadede bankaları destekleyeme devam ediyor. Ancak son günlerdeki hızlı yükseliş beraberinde riskin de artmasına neden oluyor. Diğer birçok sektör ve hissede başlayan zorlanmalar bankacılık endeksinde olacak bir düzeltme ile birleşecek olur ise endekste teknik bir düzeltme başlama ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu gibi sektörel ayrışmaların ön plana çıktığı dönemlerde endeks bazlı hedef ve stop seviyeleri yerine hisse bazlı stop ve kar alım seviyelerine dikkat etmek daha doğru olacaktır. Bu ayrışmalar, zirve seviyelerinde ortaya çıkan günlük volatilite ve yüksek işlem hacmi tedirginliğimizi her geçen gün artırmakla birlikte, hisse özelinde önemli bir destek kırılmadan erken satışın da çok doğru olmayabileceği kanaatindeyiz. Diğer taraftan aldığınız hisseler çok güçlü bir trend yakalamış olsa dahi olası bir dönüşe karşı aktif bir stop loss stratejisi ve emri bulundurmanın da her zamankinden daha fazla önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Başlayacak bir düzeltmenin önemli bir destek kırılımında teknik stoplarla birleşerek çok hızlı bir realizasyona dönüşebileceği ve bu esnada pozisyon kapanının psikolojik olarak zorlaşacağı göz önünde bulundurulmalı. Stop emri girmek en zor kararlardan biri. Bu karar verilmiş olsa bile çoğu zaman girilen stop emirlerinin fiyat buraya yaklaştıkça revize edildiği ve bir süre sonra da buraya kadar kapatmadıysam bundan sonra da kapatmam diyerek iptal edildiği ve uzun vadeli yatırımcıya dönüşüldüğü sıkça gördüğümüz bir durum. Borsada uzun vadede kalıcı olmanın ve hiçbir zaman bitmeyecek fırsatlardan tekrar tekrar yararlanabilmek için zaman zaman yanlış kararlar verilebileceği peşinen kabul edilmeli. Bu nedenle de bazen zararı kabullenmek bazen de görülen en yüksek kar rakamlarından daha düşük bir kar rakamı ile pozisyonu kapatabilmek bu piyasada kalıcı olabilmenin olmazsa olmaz ilk koşulu. Dibi ve zirveyi birkaç kez tesadüfen yakalamanın dışında dipten alıp tepeden satmak hiç birimizin harcı değil. Diğer taraftan yükselen bir hisseniz varsa da buradan döner mantığı ile en tepeyi yakalamaya çalışmak da beyhude bir çaba. Bunun yerine sürekli hisseyi takip eden bir hareketli stop loss stratejisi oluşturmak daha sağlıklı olacaktır.

Unutulmamalı ki teknik analizde hiçbir gösterge yüzde 100 doğru sonuç üretmez. Birçok gösterge uyumsuzluk, negatif aykırılık, yorgunluk gösterirken herhangi bir etkenle bir anda kendinizi yeni bir ralli içinde bulabilirsiniz. Elbette bunun tam tersi de mümkün. Bu nedenle asla sabit bir fikre saplanıp kalmamak fiyat ne işaret ediyorsa onu yapmak doğru olan olacaktır. 

PhillipCapital’de hesap açarak Üzeyir Doğan yönetimindeki size özel atanan uzman danışmalarımızdan destek almak isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım.                          https://t.co/7ic5QPa8IQ

Yüzde 40’lık yükseliş yeterli mi?

S&P500 Endeksi’nde yükseliş sürecek mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)