E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyasofya'da kaç kişi aynı anda namaz kılacak?---

Ayasofya'da kaç kişi aynı anda namaz kılacak?

Ayasofya'da kaç kişi aynı anda namaz kılacak?
12 Temmuz 2020 - 10:25 borsagundem.com

Ayasofya'da ilk namaz Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın verdiği bilgilere göre, namaz sırasında ikona ve fresklere perdeleme veya karartma yöntemi uygulanacak, içeride en fazla bin kişi namaz kılacak, iki imam ve dört müezzin görev alacak.

Danıştay kararının ardından Ayasofya’nın 86 yıl aradan sonra ibadete açılması, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla resmileşti.

İlk namazın 24 Temmuz’da kılınacağı açıklanırken, aynı zamanda turizm faaliyetlerinin devam edeceği Ayasofya’da tarihi ikonaların, fresklerin, taşınabilir sembollerin durumu, namaz kılınırken uygulanacak metotlar ve turizm açısından yapılacak düzenlemeler merak konusu oldu.

PERDELEME VEYA KARARTMA UYGULANACAK
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu ve Kültür Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra tüm düzenlemelerin netleşeceği bilgisini verdi.

Erbaş, ikona ve fresklerin üstünü namaz vakitlerinde perdeleme veya teknolojik imkanlarla kapatılacağını (ışıklandırma, karartma yoluyla), namaz bittikten sonra sergilenmeye devam edeceğini açıkladı. Perdeleme ve karartma uygulamasının henüz hangisinin uygulanacağına karar verilmediğini açıklayan Erbaş, bu iki yöntemden birinin uygulanacağını, kararın önümüzdeki günlerde alınacağını belirtti.

İSMİ DEĞİŞMİYOR
Caminin ismiyle ilgili açıklamada bulunan Erbaş, isim konusunda bir değişiklik planlanmadığını açıkladı. Yani Ayasofya-i Kebir Camii ismi kullanılmaya devam edecek.

NAMAZ KILACAK KİŞİ SAYISI
Erbaş, normal şartlarda Ayasofya’da 3-4 bin kişinin namaz kılabileceğini ancak sosyal mesafe düzeninde 500-1000 kişi arasında kişinin içerde namaz kılmasına imkan verilebileceğini söyledi.

İKİ İMAM VE DÖRT MÜEZZİN ATANIYOR
Ayasfoya’da görev yapacak din görevlilerinin isimlerinin belli olduğunu belirten Erbaş, iki imam ve dört müezzin atanacağını açıkladı.

HER ALANI HEM İBADETE HEM ZİYARETE AÇILACAK
Yabancı turistlerin ibadet yapılırken ziyarette bulunabileceğine vurgu yapan Erbaş, “Ayasofya’nın her alanı hem ibadet hem ziyarete açılma noktasında rahat bir şekilde kullanıma hazır hale getirilecektir” dedi.

“GÖNLÜMÜZ HALILAR SADE OLSUN İSTİYOR”
Ayasofya’nın zeminine serilecek halıyla ilgili henüz net bir bilgi olmadığını aktaran Erbaş, “Gönlümüz istiyor ki halılar sade olsun. Rengi ve sadeliği milletimiz tarafından iyi karşılanacak olsun” dedi.
(Mert Öz /Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman13 Temmuz 2020 08:13

    Bence Ayasofya kilise olarak papaya hediye edilsin  gemilerle alsın götürsünler.Biz onun yerine yeni ve büyük bir camiii inşaaa edelim., orada namaz kılmak caizmidir ayrı bir konu.İslamiyet i ne Hristiyanlığın nede başka dinlerin üzerine onların  enkazı üzerine kurulmuş bir din değildir.Biz ibadet etmek için kimsenin taşına toprağına , mekanına muhtaç değiliz istemeyizde , tarlada bile kılarız Elhamdülillah , islamiyetin ibadet yeri olarak katedrallere , büyük kubbelere , kemerli yapılara ihtiyacı yoktur olmayacaktır.taşı toprağı kubbesi kilise için yapılmış bir mekanda namaz kılmam , namazıma da leke düşürmem benim kendi kişisel düşüncem.Doğrudur yanlıştır bilemem , kiliseden dönme binada namazım daha değerli mi olacak , ecdat bir sürü cami yapmış günümüzde de yapılıyor onlarda kılarım.Yani orada namaz kılmak putperestliği andırıyor.Bina ile namaz olmaz , Namaz Allah sevgisini kazanmak için gösterişten uzak  , olur gizli olur.  

  • YASEMİN KADIRGALI12 Temmuz 2020 23:06

    Bu bir yüce hareketin başlanğıcı olup, yüce ALLAH dünya tersine çevirecek ve yer yüzünde İSLAM hakimiyet hareketinin başlanğıç  miladı olacaktır.benim tahminim israil devleti belki 20-30 sene kalırmı kalmaz mı sonra hakimiyetini kayıp edeceğini ve AB  ye yine Türk İslam bir devletinin hakim olacağını tahmin etmekteyim.Türkiye her alanda çok büyük bir güç haline gelecek ve artık başgelinemez bir nokta da olacaktır.

  • HÜLYA KOBALT12 Temmuz 2020 21:34

    Benim korkum eğer chp yanlışlıkla yine iktidara gelir ise Ayasofya yı kapatırmı acaba.

  • Vb13 Temmuz 2020 01:36

    Tek başına , bir de seçim kazanarak gelse ( ki bu hiç olmadı ) değil Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye ve Selimiye bile elden gider

  • EKRİST12 Temmuz 2020 20:21

    Muharrem İnce de davetiye gelir ise ayasofya gelirim diyor basında.adam sanki içki içilecek yere davetiye gidileceğini zannediyor.hiç bir müslüman namaz kılmak için camiye davetiye beklemez.davetiye ezan dır.ezan bir davetiye dir okundunmu ya gidersin ya gitmezsin.

  • Vb13 Temmuz 2020 01:37

    Öyle deme ya, hergun cuma namazı kılan ve abdest almadan sokağa çıkmayan bi adamdan bahsediyoruz...

  • kere12 Temmuz 2020 14:09

    millet bi iki gider foto çeker sonra ramazandan ramazana .sultanahmet boş kapasiteye göre ve hep yabancı insanlar

  • Vb13 Temmuz 2020 01:39

    Birader , isterse bomboş olsun , egemenlik bu , namus gibidir.... Boş olsun bizim olsun , bizim olduğu belli olsun....kimsenin gitmedigi dağlar da bizim

  • Hadi ordan 12 Temmuz 2020 18:22

    Sultan Ahmet de her vakit doluyor, namaza gitsen görürsün. Ki burada gaye kapasite vs değil. Gaye artık bizim tam bağımsız davranabilmemiz. Eskiden o ne der bu ne der denirdir. Geçti o devir.

  • Haha12 Temmuz 2020 12:40

    Hani biri vardi keske yunanlilar kazansaydi diyen kimdi o , akp genel baskanin akil hocasi ve kadim dostu

  • Vb13 Temmuz 2020 01:42

    Berk sen bu işlere kafa yorma istersen, Yunanistan misilleme bile yapamıyor çünkü zaten cami bırakmadılar ki kilise yapsınlar, bar pavyon bile yaptılar, giritte , sakızda.... Avrupa'daki diğer camiler zaten yeni yapılmış...

  • Berk Berkcan13 Temmuz 2020 00:10

    Avrupa’da bir cami olsa ve o UNESCO dünya mirası sayılsa ve müze olsa sonra onu kilise yapsalar be ibadete açsalar me hissedersiz? Dünya mirası olan Kilise-Caminin İbadete açılmasıyla Türkiye Cumhuriyetinin Dünyaya Ne gibi bir söz hakkı olabileceğini düşünüyoruz, zamanında neden müze haline getirilmiş bir fikrimiz var mı? 1934 de bu katar neden alınmış şimdi neden böyle bir karar alınıyor, bu eylemler kötülük getirir barış değil çünkü niyet dünyaya karşı durmak değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına oynamak diye düşünüyorum belki de yanlış düşünüyorum..