E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'nın LNG ithalatında artış---

Avrupa'nın LNG ithalatında artış

Avrupa'nın LNG ithalatında artış
16 Mayıs 2023 - 13:56 borsagundem.com

Avrupa'da LNG ithalatı haftalık bazda %1,6 arttı

Türkiye dahil Avrupa'ya yapılan LNG ithalatı geçen hafta önceki yedi güne göre %1,6 artarak 3,7 milyar m3 oldu. Ancak Kpler gemi takip verilerine göre, Mayıs ayı teslimatlarının yedi ayın en düşük seviyesine inebilir.

Montel-Foreks'in haberine göre nihai varış noktaları, zamanlama ve hacimler değişebilse de, 3,3 milyar m3’ten daha az yük taşıyan 35 gemi daha Avrupa limanlarında enjeksiyon için bekliyor.

Ayın başından bu yana ithalat %8 düşüşle 8,2 milyar m3 oldu ve toplam arz şu anda Ekim 2022'den bu yana en düşük seviye olan 14,6 milyar m3’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Piyasa katılımcıları, yüksek yer altı depolama ve LNG stok seviyelerinin yanı sıra Avrupa'daki düşük mevsimsel talep ve küresel olarak planlanmış bakım ile birleştiğinde, Avrupa'nın LNG ithalatının bu ay muhtemelen düşeceğini söylüyor.

Avrupa Gaz Alyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Avrupa depolama sahaları en son %64 dolulukta kaydedildi. Bölgenin LNG stokları ise %61 oranında dolu bulunuyor.

Avustralya merkezli ANZ bankası, Asya LNG fiyatlarının aşırı arz nedeniyle düştüğüne dikkat çekerek, “Asyalı LNG alıcıları istenmeyen yükleri boşaltmaya çalışırken piyasa arzla dolup taşmaya devam ediyor” bilgisini aktarıyor.

Asya JKM hub’ı spot LNG fiyatları en son 9,79 USD/MMBtu, Haziran vadeli kontrat ise öncki hafta Cuma günü iki yılın en düşük seviyesi olan 10,19 USD/MMbtu seviyelerinde kaydedildi.

Hollanda TTF hub’ı eşdeğer kontratlar Cuma günü sırasıyla 32,31 EUR/MWh (10,35 USD/MMBtu) ve 32,72 EUR/MWh (10,48 USD/MMbtu) olarak belirlendi.

Avrupa fiyatları JKM muadillerine eylül ayına kadar bir prim teklif ediyor. Ancak fark, yılın geri kalanında 0,50 USD/MMbtu'nun altına daralarak daha fazla rekabetin sinyalini veriyor.

Komşu'ya LNG sevkiyatı

 

Gazprom: Küresel LNG rekabeti Avrupa gaz piyasası etkileyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)