E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'nın LNG ithalatı rekor kırdı---

Avrupa'nın LNG ithalatı rekor kırdı

Avrupa'nın LNG ithalatı rekor kırdı
27 Şubat 2023 - 14:49 borsagundem.com

Kpler gemi takip verilerinin gösterdiğine göre, Türkiye dahil Avrupa destinasyonlarına yapılan LNG sevkiyatı geçen hafta %20 artışla 4,9 milyar m3’ün üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Türkiye ve Fransa dokuzar gemi olmak üzere kıta geçen hafta toplam 52 kargo aldı. İspanya ve İngiltere'nin her biri geçen hafta sekiz kargo aldı.

Kpler gemi takip verilerinin gösterdiğine göre, Türkiye dahil Avrupa destinasyonlarına yapılan LNG sevkiyatı geçen hafta %20 artışla 4,9 milyar m3’ün üzerine çıkarak haftalık bazda yeni bir rekor kırdı. 4,3 milyar m3’lük bir önceki haftalık rekor hacim 5 Aralık 2022 ile başlayan haftada alındı.

Geçen haftaki varışlar, şubat ayı toplam ithalatını 15,1 milyar m3 seviyesine getirdi. Kpler verilerine göre, yaklaşık 3,7 milyar m3 LNG yüklü 38 geminin de bu hafta tahliye edilmesi bekleniyor, ancak nihai varış noktaları ve hacimler değişebilir.

Avrupa'nın LNG'ye olan talebi, bölgenin Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus boru gazına alternatifler aramasıyla geçen yıl arttı.

Kpler verilerine göre bölge, aralık ayında 18,1 milyar m3 ile aylık rekor bir ithalat gerçekleştirdi.

Nisan ayı için JKM LNG fiyatları önceki hafta Cuma günü 48,05 EUR/MWh (14,99 USD/MMBtu) olarak belirlendi. Hollanda TTF hub’ı eşdeğer kontrat ise en son 50,78 EUR/MWh olarak belirlendi.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Avrupa LNG depolama seviyeleri en son %57 dolulukta kaydedildi.

AB'de kömür fiyatları düşük taleple baskılanıyor

 

Emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskı

 

Türkiye'nin enerji ithalatında gerileme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)