E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa’nın en büyük tur operatörü Londra’yı gözden çıkardı---

Avrupa’nın en büyük tur operatörü Londra’yı gözden çıkardı

Avrupa’nın en büyük tur operatörü Londra’yı gözden çıkardı
07 Aralık 2023 - 15:40 borsagundem.com

Hem Londra hem de Frankfurt borsalarında listelenen Avrupa’nın dev tur operatörü Tui İngiltere borsalarından çıkmayı planlıyor. Firma yalnızca Frankurt’ta listelenerek maliyetleri kısmayı hedefliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük tur operatörü Tui, Londra Menkul Kıymetler Borsası'ndan çıkmayı düşünüyor. Turizm devinin çıkışı İngiltere için yeni bir büyük darbe niteliğinde olabilir.

Financial Times’ın haberine göre, Londra ve Frankfurt borsasında işlem gören şirket çarşamba günü yaptığı açıklamada mevcut yapısının ‘optimal ve avantajlı’ olup olmadığının hissedarlar tarafında yatırımcıları tarafından sıklıkla sorgulandığını söyledi.

Tui 2014’ten bu yana iki endekste de listeleniyor. Ancak Hannover merkezli şirket son dört yılda hisselerindeki işlem hacminin büyük bir kısmını Londra’dan Frankfurt’a taşıdığını belirtiyor.

Şirket Frankfurt’taki tek bir borsada listelenmenin potansiyel faydalarının daha fazla olacağını ve belirgin maliyet tasarrufları sağlayacağını söyledi. Bu tür bir hamle için şirketin hissedarlarının %75’inin onay vermesi gerekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Londra borsasındaki halka arz durgunluğu da tüm hızıyla devam ediyor. Londra yerine New York’ta listelenmeyi tercih eden şirketlerin hedefi ise daha yüksek değerlemelere ve daha derin sermaye havuzlarına ulaşmak. Londra borsası ise kendileri yerine Wall Street’i tercih eden şirketlerin sayısındaki artışından olumsuz etkileniyor.

Dublin merkezli ambalaj şirketi Smurfit Kappa, birincil listesini ABD'ye taşıyor ve kumar şirketi Flutter gelecek yılın başlarında ABD'de ikincil olarak listeleneceğini açıkladı. Bu yılın başlarında da İngiliz anket şirketi YouGov, ABD borsalarında listelemeyi değerlendirdiğini açıklamıştı.

DWS Portföy Yöneticisi Hansjörg Pack, Tui hakkında "Yaklaşık 3,5 milyar euroluk bir piyasa değeri üzerinden ikili bir listeleme hiçbir anlam ifade etmiyor" dedi. Pack ikili listelenmenin yüksek maliyetine ve şirketin hisselerindeki likiditenin parçalanmasına işaret etti. DWS, Tui'de yüzde 3 hisseye sahip.

Tui, olası bir listeleme değişikliğinin bir başka faydasının da "Avrupa Birliği havayolu mülkiyeti ve kontrol şartlarından potansiyel faydalar sağlamak" olduğunu söyledi. Havayolu şirketlerinin, havacılık alanında ortak pazarın bir parçası olmanın nimetlerinden yararlanabilmeleri için AB kuruluşlarına ait olması ve kontrol edilmesi gerekiyor.

Ancak Tui'nin CEO'su Sebastian Ebel, değerlendirmenin "siyasi bir arka planı" olmadığını vurguladı. “Sadece şirket yapısını kolaylaştırabilir” diyen CEO İngiltere’nin turizm pazarının kendileri için en önemli pazar olmaya devam ettiğini ve buradaki işletmenin gelişiminin en önemli odakları olduğunu vurguladı.

Turizm devi önümüzdeki yıl hem gelirlerinde hem de kârında önemli bir büyüme öngörüyor. Tui enflasyon ve yüksek faiz oranlarına rağmen pandemi sonrası seyahatlerdeki patlamanın bu yıl da devam edeceğini tahmin ediyor.

Tur operatörü, grup gelirlerinin eylül ayının sonuna kadar olan 12 ayda 20,7 milyar eurodan 2024'te en az %10 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Tui ayrıca faiz, vergi, yıpranma payı ve amortisman öncesi temel bilançolarının bu yıl en az %25 artacağını ve 977 milyon euroya ulaşacağını öngördü.

Tui'nin hem Londra hem de Frankfurt'ta listelenen hisseleri çarşamba günü yüzde 10'dan fazla yükseldi. Şirket, İngiliz tur operatörü Tui Travel ve Alman ana şirketi Tui AG'nin birleşmesinden kurulduğundan beri ikili olarak listeleniyor.

Bernstein analisti Richard Clarke, ikili listelemenin "tarihsel bir tuhaflık" olduğunu söyledi. Clarke "Tui'yi sıfırdan yaratıyor olsaydınız, onu iki borsada listelemenizin hiçbir yolu yoktu" ifadelerine yer verdi.

 

Londra borsası rekabet avantajını kaybediyor

 

Londra Borsası'nda kara bulutlar, finans merkezi statüsü tehlikede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2023 20:00

    SALLAYIN gitsin Londra Borsası'nı, koşun GÜVEN veren, bereketli para sunan BORSA İSTANBUL'a! Her daim FIRSAT, her zaman KAZANÇ!