E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'da ticaret fazlası 16.8 milyar euro oldu---

Avrupa'da ticaret fazlası 16.8 milyar euro oldu

Avrupa'da ticaret fazlası 16.8 milyar euro oldu
18 Ağustos 2014 - 13:23 borsagundem.com

Euro Bölgesi'nde bu yılın haziran ayında dış ticaret fazlası 16.8 milyar euro, AB'de ise 2.9 milyar euro olarak gerçekleşti

Euro Bölgesi'nde bu yılın haziran ayında dış ticaret fazlası 16,8 milyar avro, Avrupa Birliği'nde (AB) ise 2,9 milyar avro oldu. 

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı ilk tahmin verilerine göre, 18 üyeli Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış haziran ayı dış ticaret fazlası 16,8 milyar avro olarak gerçekleşti. Dış ticaret fazlası geçen yılın aynı döneminde ise 15,7 milyar avro olmuştu.

Euro Bölgesi'nde haziran ayında geçen aya oranla mevsimsellikten arındırılmış ihracat yüzde 0,5 azalırken, bölgenin ithalatı ise yüzde 0,5 artış kaydetti. 

28 üyeli AB'de ise geçen yılın haziran ayında 8,6 milyar euro olan dış ticaret fazlası, bu yılın haziran ayında 2,9 milyar euro olarak belirlendi. Birliğin haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış ihracatı ise mayıs ayına göre yüzde 0,3 ve ithalatı da yüzde 0,1 geriledi.

Bu yılın ocak- mayıs aylarını kapsayan dönemde geçen yılın aynı dönemine göre AB'nın ihracatını en fazla artırdığı ülke yüzde 10 artışla Çin ve yüzde 8 artışla da Güney Kore oldu. Birliğin aynı dönemde ithalatını en fazla artırdığı ülke ise yüzde 10 artışla Güney Kore oldu. Bu ülkenin ardından, yüzde 6'lık artışla İsviçre ve Türkiye sıralandı.

En fazla ticaret fazlası veren ülke Almanya oldu 

AB'ye üye ülkeler arasında en fazla ticaret fazlası veren ülke 84 milyar avroyla bölgenin lokomotifi Almanya oldu. Bunu 25,2 milyar avroluk dış ticaret fazlası veren Hollanda ve 14,1 milyar avro fazla veren İrlanda ve İtalya izledi. Aynı dönemde, en fazla dış ticaret açığı veren ülke ise 48,1 milyar avro ile İngiltere olarak belirlendi. İngiltere'yi 30,4 milyar avro açıkla Fransa, 10,1 milyar avro ile İspanya ve 8,8 milyar avro ile de Yunanistan takip etti.

Öte yandan, Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmamış yıllık ihracat haziran ayında yüzde 3, ithalat ise yüzde 2 artış kaydetti. AB'de ise söz konusu dönemde mevsimsellikten arındırılmamış yıllık ihracat yüzde 2 azalırken, ithalat ise aynı oranda artış kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)