E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa Türkiye'den 'elektrik' alamadı---

Avrupa Türkiye'den 'elektrik' alamadı

Avrupa Türkiye'den 'elektrik' alamadı
27 Ocak 2016 - 04:24 borsagundem.com

AB tarafından tam üyelikten farklı formüllere ikna edilmeye çalışılan Türkiye, elektrikte de “bekleme odasına” alındı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Avrupa elektrik sistemine tam üyelik yerine, tarihte ilk kez bulunan bir ünvanla, “gözlemci üye” yapıldı. TEİAŞ, Türkiye’nin Avrupa elektrik sistemine tam üye olarak dahil edilmesini bekleyecek.

TEİAŞ’den yapılan açıklamada, Türkiye elektrik sisteminin Avrupa elektrik sistemine bağlantısı üzerine yürütülen çalışmaların, 2016 itibariyle teknik, hukuki ve idari yönleriyle tamamen yeni bir aşamaya geçtiği belirtildi. 

Açıklamada, “İmzalanan Anlaşma ile TEİAŞ, ENTSO-E’nin kurulduğu 2009 yılından bu yana ilk gözlemci üyesi olurken, Türkiye elektrik sistemi de Avrupa iç elektrik piyasasının ve elektrik şebekesinin en büyük parçalarından biri oldu. Böylece TEİAŞ’ın katılımıyla birlikte ENTSO-E, 35 ülkede 41 üye ve bir gözlemci üye ile yaklaşık 610 milyonluk bir nüfusa hizmet veren birlik haline geldi” denildi. 

Arz güvenli olacak

TEİAŞ’dan yapılan açıklamaya göre ENTSO-E Başkanı Peder Andreasen, Avrupa’da açık sınırların tartışmalı hale geldiği bir dönemde TEİAŞ ve ENTSO-E’nin, elektriği serbest dolaşıma açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirdi.  

Duyuruya göre TEİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yıldırım da, TEİAŞ’ın ENTSO-E’ye tam üyeliğine yönelik çalışmaların da başlatılacağına inandığını dile getirdi. 

Hedef tam üyelikti

Geçen yıl tüm Türkiye’yi karanlıkta bırakan elektrik kesintisinin ardından, Türkiye’nin AB ülkeleri tarafından ENTSO-E sistemine alınmak istenmediği iddiaları gündeme gelmişti. Türkiye, geçen nisan ayında 34 ülkeden 41 iletim sistemi işleticisini barındıran ENTSO-E’ye kalıcı olarak bağlanırken, TEİAŞ yöneticileri ana hedefin sisteme tam üyelik olduğunu vurgulamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)