E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar, rekor tazeledi---

Dolar, rekor tazeledi

Dolar, rekor tazeledi
28 Mayıs 2021 - 15:40 borsagundem.com

Dolar/TL, haftanın son işlem gününde tırmanışını durdurmayarak, tarihi zirvesini 8,61 seviyelerine taşıdı. Bu hareketin sebepleri arasında haziranda ödemesi olan şirketlerin dolar talebinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Yurtiçinde döviz kurlarında haftanın ikinci yarısında başlayan hareketlilik, son işlem gününde daha da arttı. 

TL'nin diğer para birimlerinden negatif ayrışmasında; enflasyona dair soru işaretleri, iç siyasi gündem etkili. Yanı sıra haziranda şirketlerin borç geri ödemesi için dolar talebinin de kuru yukarı taşıdığı belirtiliyor. Bloomberg'e konuşan piyasa işlemcileri, haziranda 6,9 milyar dolarla yılı en büyük borç geri ödemesini yapmaya hazırlanan şirketlerden gelen döviz talebi ile kurun yükseldiğini belirtti.

Döviz kurlarında haftanın ikinci yarısında başlayan hareketlilik son işlem gününde de sürüyor. Dün 8,54'ü aşan bu sabah saatlerinde Kasım 2020'deki 8,5803'ü geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, öğleden sonra yeni rekorunu 8,6136'ye çıkardı. Euro/TL de rekorunu 10,47'nin üzerine taşıdı.

Saat 16.45 itibarıyla dolar/TL 8,5572 seviyesinden, euro/TL 10,4306 seviyesinden işlem gördü.

Piyasaların açılmasıyla rekor tazeleyen dolar/TL, gün ortasına doğru bir miktar gerileyerek 8,56-8,57 seviyelerinde dengelenmişti.

Kurlar neden yükseliyor?

ABD ekonomisinin hızlı toparlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye para politikası kanalıyla verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini gittikçe daha çok destekliyor. Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı daha yüksek olan Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha belirgin etkiliyor. Bu etkiyle birlikte dolar/TL kuru bu hafta içerisinde yüzde 2,5 civarı değer kazanarak tarihi zirvesini güncelledi.

Haftanın son işlem gününde yurt içinde yoğun veri gündemine ek olarak Standard and Poors'un (S&P) daha önce açıkladığı takvimde yer alan olası Türkiye raporu beklenecek. S&P'nin Türkiye için kredi notu "Durağan" görünüm ile "B+" seviyesinde bulunuyor ve piyasalarda muhtemel bir değerlendirme gelse bile Türkiye'nin notunda ve görünümünde bir değişiklik beklenmiyor.

Enflasyon bekleniyor

Piyasada gözler önümüzdeki hafta mayıs enflasyonunda olacak. Zirve yürüyüşünü sürdüren TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 17,5 seviyelerinde geleceği tahmin ediliyor. Enflasyon, nisanda aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 17,14 artış göstermişti.

Bir diğer takip edilecek veri ise ilk çeyrek büyüme performans. Türkiye'nin yılın ilk çeyreğini yüzde 6 civarı büyümeyle geride bıraktığı düşünülüyor. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında yüzde 1,8 büyümüştü.

Sterlin üç ayın zirvesinde

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklenenden daha erken faiz artırımı yapacağı tahminlerinden destek bularak dolar karşısında üç ayın en yüksek seviyesini gördü; dolarda ise bugün açıklanacak enflasyon göstergelerinden PCE verisi takip ediliyor.

Sterlin dün bir BoE yetkilisinin merkez bankasının gelecek yıla kadar faizleri artırabileceği açıklamasının ardından yüzde 0,58 yükseldikten sonra bugün kazanımlarını koruyarak 1.4203 dolarda işlem gördü. Euro/sterlin yüzde 0,04 değer kaybıyla 85.83 sterlinde seyretti.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasını destekleyen açıklamalarının ardından dün 1.2266 dolarda beş buçuk ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra gerileyerek 1.2192 dolarda işlem gördü. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)