E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatlarını etkileyen en önemli 2 faktör---

Altın fiyatlarını etkileyen en önemli 2 faktör

Altın fiyatlarını etkileyen en önemli 2 faktör
12 Mayıs 2023 - 13:28 borsagundem.com

Altın fiyatları son birkaç haftadı istikrarlı şekilde yükseliyor. Uzmanlar, altının yeni tepeler yapabileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın geçen aydan bu yana yüksek performans veren yatırım araçlarının başında geliyor. Nisan ayında neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyesini gören altında uzmanlar yeni tepelerin olası olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, birkaç haftadır istikrarlı şekilde 2000 dolar seviyesinde seyreden ons altında yukarı yönlü bir ivmelenme beklense de, bunda iki önemli faktörün etkisi olacağı düşünülüyor.

İki önemli faktör

CBS News’ten Kendall Little’ın haberine göre, altının son zamanlardaki yüksek performansında, uzun vadeli yatırımcıların büyük etkisi olduğu kabul ediliyor. Tarihsel olarak güvenli bir yatırım seçeneği olmasının yanı sıra özellikle enflasyon ve potansiyel bir durgunlukla ilgili endişelerin, uzun vadeli yatırımcıları altına yönlendirdiği düşünülüyor. Bu durum altına her gün yeni yatırımcıların dahil olduğunu gösteriyor. Bugün altın fiyatlarını etkileyen iki önemli faktör bulunuyor.

Geride kalan birkaç ay, finansal anlanda oldukça çalkantılı geçti. Yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarından bankacılık krizine kadar birçok etken piyasalardaki dalgalanmanın en önemli katalizörleri oldu. Bu durum altın için de geçerliydi.

Yatırımcılar için altın, enflasyona karşı bir koruma görevi görüyor ve durgunluk sırasında kayıpları dengelemenin en makul yolu olarak kabul ediliyor. Daha fazla insan altına yatırım yaptıkça, altının değeri artabiliyor ve bu da altının yatırımcılar için daha da fazla fayda sağlamasına neden oluyor. Altın fiyatlarını ise son dönemde en çok enflasyon ve resesyon endişeleri belirliyor.

Enflasyon

Enflasyon, evlerde kullanılan enerjiden seyahatlere kadar her şeyin maliyetini daha pahalı hale getirmeye devam ederken, ABD Doları’nın değerini de aşağı çekiyor. Fed'in devam eden faiz oranı artışları birkaç ay önceki yüzde 8 ila yüzde 9'luk enflasyon oranlarının düşürülmesine yardımcı olurken fiyatlar yine de hala yüksek seyrediyor. En son Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan ayında fiyatların yıldan yıla toplam yüzde 4,9 oranında arttığını gösteriyor.

Ancak altın, yüksek enflasyon dönemlerinde değerini koruma eğiliminde bir yatırım aracı olarak biliniyor ve genellikle doların değeriyle ters bir ilişki gösteriyor. Enflasyondan korunmak için altına hücum eden yatırımcılar, günümüzün yüksek altın fiyatlarının en önemli katalizörü gibi gözüküyor. Fiyatların gelecekte nereye gidebileceği tahmin edilemese de, bugün altına yatırım yapmak, yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini dengelemeye yardımcı olmak için iyi bir yol kabul ediliyor.

Resesyon endişeleri

Altının artan değerindeki ve yatırımcıların ilgisindeki bir başka faktör de önümüzdeki aylarda ABD ekonomisini vurması beklenen resesyon potansiyeli gibi gözüküyor. Fed, bu yıl 'ılımlı bir durgunluk’ olabileceğini söylese de, birçok Amerikalı, daha yüksek fiyatlar, banka iflasları ve genel belirsizlik ortamında ciddi bir ekonomik gerileme bekliyor.

Altın, geleneksel hisse senedi ve tahvil piyasaları düşüşte olsa bile sabit kalma eğiliminde olduğundan, portföyleri altınla çeşitlendirmek genellikle piyasa gerilemelerine dayanmak için iyi bir yol olarak kabul ediliyor. Çeşitlendirme, herhangi bir ekonomik ortamda akıllı bir yatırım stratejisi olarak biliniyor ancak belirsizlikle karşı karşıya kalındığında, portföylerde bir miktar güvenli liman araçlarına yer vermek faydalı olabiliyor.

Altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

Altın fiyatları son haftalarda yükseliş eğiliminde. Ve birçok uzman, en azından enflasyon bir sorun olmaya devam ettiği ve durgunluk olasılığı masada olduğu sürece, altın fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini düşünüyor. Yatırımcıların portföylerini piyasadaki aşırı oynaklığa karşı korumanın bir yolu olarak altına yatırım yapmaları, en makul yatırım seçeneklerinden biri gibi gözüküyor.

Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, planlarınızın uzun vadeli yatırım hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olmanız gerekiyor. Birçok uzman altın yatırımlarını sermayenizin yüzde 5’i civarında tutmanızı öneriyor. Böylece zaman içinde geleneksel piyasalardan kazanç elde etmeniz de mümkün hale gelebiliyor.

ABD’deki borç krizi altın için fırsat mı?

 

Altında ‘belirsizlik’ baskısı

 

2023'ün yıldızı altın ve teknoloji hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)