E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 2.000 dolar hedefi için FED’i bekliyor---

Altın 2.000 dolar hedefi için FED’i bekliyor

Altın 2.000 dolar hedefi için FED’i bekliyor
11 Ocak 2023 - 16:58 borsagundem.com

FED’in yıl ortasında faiz artışlarını sınırlayacağına ilişkin beklentiler altın fiyatlarını yükseltti. 50 günlük performansıyla göz dolduran altın analistlere göre ABD’deki ekonomik verilere bağlı olarak 2.000 dolar zirvesini tekrar test edebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarını yavaşlatacağına dair beklentilerin artmasıyla altın fiyatları da son iki aydır yükselişe geçti. Küresel altın fiyatları 3 Kasım'dan bu yana yüzde 15 arttı ve troy ons başına yaklaşık 1.900 dolara yükseldi. Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Financial Times’ın haberine göre altın fiyatlarındaki artış enflasyonun en yüksek seviyelerinden geri çekilmesinin ardından FED’in politika faizlerindeki artış hızını yavaşlatacağı beklentileriyle desteklendi. Yüksek faiz oranları tahvillerin aksine düzenli getiri sağlamayan altını yatırımcılar için daha az cazip bir seçenek haline getiriyor.

Emirates NBD analistleri konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in agresif parasal sıkılaştırmadan geri çekileceğine dair geniş çaplı finansal piyasa beklentileri FED sözcüleri henüz bir politika değişikliği belirtisi göstermese de altın piyasasını desteklemeye yardımcı oluyor” ifadelerine yer verdi.

Analistler ayrıca, FED’in Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi diğer merkez bankalarına kıyasla daha yavaş faiz artırdığını da öngörüyor. Söz konusu durum geçtiğimiz yıl keskin bir şekilde yükselen ABD Doları’nı baskı altına alabilir. Zayıf bir dolar altın da dahil olmak üzere emtia fiyatları için iyi bir haber. Zira doların düşüşü ABD dışındaki mal fiyatlarını daha az pahalı hale getirecek.

Altının son 50 günlük hareketiyle korona virüs pandemisinin 2020’de küresel piyasaları sarsmasından bu yana en iyi performansını gösterdi. Altın fiyatları pandemi döneminde ons başına 2.000 doların üzerine kadar yükselmişti.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, mart ayında tüm dünyadaki merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte altın da rekor yükselişinden hızlı bir şekilde geriledi. Aynı dönemde dolarsa ABD ekonomisinin gücüyle desteklenerek yükselişe geçmişti.

Söz konusu tablo iki yıldır yatırımcıların altına olan iştahını baskıladı ve altın ETF’lerine olan talebi düşürdü. 2022 yılında yatırımcılar 3 milyar dolar değerinde fiziksel altın destekli altın ETF’si sattı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre altın ETF’lerindeki küresel varlıklar yüzde %3,4 düşerek 202,7 milyar dolara geriledi.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artışları göz önüne alındığında altın fiyatlarının hâlâ dirençli olduğunu söylüyor. Bu dirençse geçtiğimiz yıl merkez bankalarının rekor seviyelerdeki altın alımlarına ve kripto ve teknoloji hisselerinin çöküşünün artından perakende yatırımcılarda oluşan güçlü talebe bağlanıyor.

Çin Merkez Bankası hafta sonu yaptığı açıklamada aralık ayında 30 ton altını rezervlerine kattığını bildirdi. Banka daha önce kasım ayında üç yıldan fazla bir süredir ilk defa aylık 32 ton altın alımı yaptığını açıklamıştı.

Merkez bankalarının para politikasının öngörülerini ölçmek isteyen yatırımcılar şimdilerde enflasyonun ne kadar kalıcı olacağına dair işaretler arıyorlar. Aracı kurum firması Blue Lines Futures’ın Baş Borsa Stratejisti Philip Streible perşembe günü açıklanacak ABD tüketici fiyat endeksi verilerinin beklenenden daha zayıf olması durumunda altının ons başına 1.900 doları aşabileceğini söyledi.

Streible, “1900 seviyesine geldiğinizde 2000 dolara doğru bir çekim oluşur” dedi.

Değerli metaller firması MKS PAMP finans piyasalarında etkilerini hissettirmeyi sürdüren volatilitenin, daha düşük küresel büyümenin veya enflasyonun fazla hızlı yavaşlamasının altında yüksek fiyat potansiyeli yaratacağını öngörüyor.

Firmadan yapılan açıklamada, “Altın, enflasyonla mücadele eden şahin bir FED nedeniyle düştü. Ancak bundan sonrasında yukarı doğru bir yörüngeden dışarı çıkmıyor” ifadelerine yer verdi.

Altına ilişkin tüm bu pozitif yorumlara rağmen HSBC'nin Değerli Metaller Kıdemli Analisti James Steel, perakende yatırımcıların altına, özellikle de mücevherlere olan talebinin, fiyatlar bu seviyenin üzerine çıktığında yavaşlamaya başlayacağını ve altının potansiyel yükselişini sınırlayacağını belirtiyor.

Bazı yatırımcılarsa daha az agresif olacak bir FED politikasının halihazırda fiyatlandırıldığını söylüyor. RBC analistleri FED’in yıl ortasından itibaren faiz indirimine başlayacağına dair beklentilerin “henüz kesin bir sonuç olmadığı” uyarısında da bulundu.

Altının kilogramı 1 milyon 145 bin lira oldu

 

Bitmek bilmeyen ayı piyasasında akıllı yatırımın 3 yolu

 

Jeffrey Gundlach: Faizleri anlamak için tahvilleri dinleyin

 

Dolar ‘ölüm haçı’ sınırında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)