E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya'da doğalgaz kullanımını %20 azaltma hedefi---

Almanya'da doğalgaz kullanımını %20 azaltma hedefi

Almanya'da doğalgaz kullanımını %20 azaltma hedefi
14 Ağustos 2022 - 11:38 borsagundem.com

Almanya'nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) bu kış doğalgaz kıtlığı yaşanmaması adına doğalgaz kullanımının beşte bir azaltılması gerektiğini duyurdu.

Almanya, kışın enerji krizine girerse doğalgaz arzının karneyle dağıtılmasından BNA'nın başkanı Klaus Müller sorumlu olacak. Müller, “Hedefimize (yüzde 20 doğalgaz tasarrufu) ulaşamazsak, o zaman yeterli gaza sahip olamama konusunda ciddi bir risk var demektir” açıklamasını yaptı.

Müller, Rusya'dan gelecek arzdaki kesintileri telafi etmek için diğer kaynaklardan yaklaşık 10 gigawatt ekstra gaz arzına ihtiyaç olacağını bildirdi.

'İTHALATA GÜVENMEK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Financial Times'a konuşan BNA Başkanı, Almanya'nın diğer Avrupa ülkelerinden yapacağı gaz ithalatına da güvenmek zorunda kalacağını söyledi. Müller ayrıca Almanya'nın Rusya'ya bağımlılığını bitirmenin uzun vadede çok yüksek gaz fiyatlarını beraberinde getireceği ve bunun da iş dünyası için büyük sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.

Müller doğalgazın pahalılığı yüzünden üretimin bir kısmının Almanya'da uzaklaşabileceğini de dile getirdi.

GAZ FİYATLARI UÇUYOR

Almanya, Rusya'nın gaz devi Gazprom'un teknik sorunları gerekçe göstererek haziran ortasında Kuzey Akım-1 boru hattındaki arzı kısmasından beri yaklaşan krizden endişeleniyor. Rus gazının Avrupa'ya ulaştırılması için kullanılan ana hat halihazırda sadece yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor.

Teslimatlardaki düşüş gaz fiyatlarını artırdı ve Avrupa gösterge gaz fiyatı 1000 metreküp başına 2190 Euro'ya çıktı. Bu fiyat yılbaşında 702 Euro düzeyindeydi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı hafta sonu tüm şirketlere ve yerel yetkililere kış boyunca çalışma alanlarındaki minimum oda sıcaklığını 19 dereceye düşürme talimatı verdi.

DOĞALGAZA YÖNELİK 3 AŞAMALI ACİL DURUM PLANI

Berlin şu an doğalgaza yönelik üç aşamalı acil durum planının ikinci aşamasını uyguluyor. Gazın endüstriyel müşterilere paylaştırılmasını gerektirecek son aşamaya gelinirse BNA hangi şirketlere tam olarak tedarik sağlanamayacağına karar vermek zorunda kalacak.

Sözcü'nün aktardığına göre Müller, binlerce işletmeyi etkileyecek bir karardan sorumlu olmanın çok ağır olduğunu söylüyor.

DEPOLAR DOLACAK MI?

Almanya'nın bu kışa hazırlıklı olmasının anahtarı doğalgaz depolarını ne kadar doldurabileceğinde yatıyor. Depoların 1 Eylül'e kadar yüzde 75'e, 1 Ekim'e kadar yüzde 85'e, 1 Kasım'a kadar da yüzde 95 seviyesine ulaşması kanunen zorunlu. Müller ilk hedefin ulaşılabilir olduğunu ancak diğer ikisinin çok iddialı olduğunu belirtti. Depo seviyeleri halihazırda yüzde 74,4 düzeyinde.

Avrupa'da doğalgaz fiyatı yeniden yükselişe geçti

 

Doğalgazı kesilen Avrupa'da kömür tüketimi artıyor

 

Almanya'da doğalgaz da tüketici güveni düşük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Ağustos 2022 22:21

    AB ülkeleri ile büyük bir olayda tüm gaz vanalarını kapatır isek ab şapa oturur.

  • Pala14 Ağustos 2022 15:47

    Burada almanya için uzulenleri goruyoruz:) almanlar her türlü ısınır, siz önce kendi derdinize yanın. Adamların hazinesi fazla veriyor, gerekirse borç alır dünyanın öbür ucundan gaz getirir, nükleer santral çalıştırır.

  • Volendam14 Ağustos 2022 15:13

    Türkiyede de kapsamlı tasarruf kampanyası yapılmalı. Benzin elektik d gaz ekmek plastik tüketimi gibi

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ14 Ağustos 2022 14:51

    Sizler Rusya ambargo koyunca oluyor, rusya size yapınca olmuyor hemi.haydi gidin sizleri ellerinde oynatan ve sizler güvence veren abd sizlere doğalgaz bulsunlar bakalım.

  • En önemli ortak14 Ağustos 2022 13:02

    Almanya'da ki ekonomik sıkıntıların Türkiye'ye etkileri çok olur. Bunların işi düzelmeden Türkiye hiç düzelemez.

  • EKRİKS14 Ağustos 2022 12:18

    Daha beter olun.Bunlar da ülkemizin baş düşmanlrı olup, ülkemizdeki tüm pislikleri ve tüm şehitlerimizi yapanlardandır.

  • Cingöz 14 Ağustos 2022 15:48

    Almanların ihtiyaçlarını karşılamak için köle gibi çalışana bak hele:)

  • Mucise Reis : )14 Ağustos 2022 13:15

    Sen kime ihracat ediyorsun ? ALMANYA ilk sırada.. ALMANYA enerji ile ne yapıyor ? DÜNYAYA üretim AVRUPAYA üretim.. Almanya üretimi durursa ne olur ? senin ithal ettiğin ürünlerin fiyatı ve 2. elleri Türkiye de artar... otomobil örnek... Adamalşr otomobil rüetmiyorum azaltıroyrum derse ne olur ? TÜRKİYEDEN ihtal alınan mamuller yedek parçaları istemez ve almazlar... Türkiye de otomatıkman fabrikalar durur , talep düşer işsizlik başlar... Şimdi bu kafa ile, bu mantık ile zaten ülke ekonomizi çöktü :D bilen bilmeyen atmasyon snein gibi ortalıkda DİN adı altında sömürüyor :D okuyun biraz, araçtırın i google soruni sesli kitaplar dinleyin yolculukda, farklı kültürleri, feslefe akımları, ekonomi metinleri, dünya tarihi, vb. köyünde çiftlikte 20 kişilik hayatınla bişe katamazsın :D