E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkkuyu'da uzlaşma sağlandı---

Akkuyu'da uzlaşma sağlandı

Akkuyu'da uzlaşma sağlandı
17 Eylül 2022 - 14:16 borsagundem.com

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde, Rusya tarafının IC İçtaş şirketiyle anlaşmasını temmuzda iptal etmesi sonrası taraflar uzlaşmaya vardı.

Mersin'de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Rusya tarafı, Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat anlaşmasını 26 Temmuz'da iptal etmişti. Şirketin 30 Temmuz'da üç Rus ortak tarafından kurulan TSM Enerji adlı şirketle devam edeceği belirtilmiş, konu yerli ortağın itirazı üzerine iki ülke arasında en üst düzeyde görüşmelere taşınmıştı.

Bloomberght'ün aktardığına göre son olarak varılan uzlaşma ile Rus ve Türk şirket arasında müzakereler sürerken Rus lider Vladimir Putin’in ikili arasındaki anlaşmayı onayladığı açıklandı.

'IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer AŞ ile direkt hiçbir sözleşmenin tarafı değil'

Sözleşmede Proje Şirketi olarak anılan firma, yaklaşık 7,2 milyar TL sermayeye sahip olan ve Akkuyu Nükleer A.Ş. olarak anılan 5 Rus hissedarlı şirket. Akkuyu Nükleer AŞ internet sitesindeki bilgilere göre şirketin bugünkü hissedarları Rusya Federasyonu Hükümeti'nin ilgili kararnamesiyle yetkilendirilen şirketlerden oluşuyor.

Türkiye'deki resmi kayıtlarına Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ adıyla Aralık 2010'da kurulan şirketin 5 kurucu ortağı da Rus şirketlerdi.

Şirketin açıklamasına göre IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer AŞ ile direkt hiçbir sözleşmenin tarafı değil. Anlaşma Rus Titan-2 şirketiyle beraber kurulmuş olan Titan 2 IC İçtaş A.Ş ve Akkuyu Nükleer AŞ. arasında imzalandı.

'Yap, İşlet, Sahip Ol' modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi

Akkuyu NGS inşaat projesi, dünyada 'Yap, İşlet, Sahip Ol' modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi olarak tanımlanıyor. Rosatom Devlet Kuruluşu'nun projedeki payı yüzde 99.2. Projenin toplam maliyeti, 20 milyar dolar seviyesinde.

İki hafta önce dördüncü reaktör ünitesinin temeli atılan tesisin, 4 bin 800 megavatlık kapasiteye sahip olması hedefleniyor.

Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni gezdi

Bakan Dönmez'den Rosatom'a Akkuyu mektubu

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı için 'gecikecek' iddiası

Akkuyu nükleer santral inşaatında neler oluyor?

Akkuyu Nükleer'de sözleşme feshi krizi

Akkuyu 2023 yılında tamamlanacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bughara18 Eylül 2022 10:00

    Bu alçaklar yapulan hiç birşeyden mutlu olmuyor niye bu alcakalarin ipi kimdeyse onun.borusunu öttürüyorlar yazık ki ne yazık kendi devletine dahi düşmanlık edecek kadar alçak olmuş lar

  • kokuyor18 Eylül 2022 09:27

    Musa ve Sdk'nın yorumlarına bir bakın hele. Buram buram FETÖ kokuyor.

  • Musa18 Eylül 2022 09:05

    Elektrıkte de dışa bağımlı hale geliyoruz

  • Sdk18 Eylül 2022 07:41

    Hükümet burdada dolar garantisi vermiş… aşırı fahiş fiyatla elektrik üretecek… önümüzdeki yıllarda dahada zamlanacak elektrik Türkiye de