E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti'de sıkıntı---

AK Parti'de sıkıntı

AK Parti'de sıkıntı
11 Eylül 2013 - 07:28 borsagundem.com

Yerel seçimlerde aday gösterilecek her isim Meclis’te AK Parti’nin gücünü zayıflatacak

Başbakan, bazı milletvekillerinin yerel seçimlerde aday gösterilmesi nedeniyle zor bir kararın arifesinde.
Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki Mart ayında yapılacak seçimlerde parti tüzüğündeki 3 dönem engeli nedeniyle 2015’teki genel seçimlerde aday olamayacak bazı bakan ve milletvekillerini belediye başkanlığına aday gösterebileceklerini açıklaması üzerine AK Parti kulisleri hareketlendi.
MKYK’da konuşulacak
Önceki günkü MYK’da aday belirlemeye yönelik anketler üzerinden tüm illere ilişkin durum tespit çalışması yapan AK Parti, Cuma günü MKYK’da bu çalışmayı sürdürecek. Temayül yoklamalarının ardından kamuoyunun bir kez daha adaylar konusunda nabzını yoklanacak AK Parti’de çıkan sonuçların karşılıklı sağlaması alındıktan sonra, öncelikle yeniden aday gösterilecek mevcut belediye başkanlarından başlanarak adaylık açıklamaları peyder pey sürecek. Parti kulislerinde temayül ve anket sonuçlarını gözönünde bulundurarak İstanbul, Ankara, Diyarbakır gibi kritik iller ile muhalefetteki İzmir, Aydın, Antalya, Adana, Eskişehir, Mersin’de adaylık konusunda son sözü Erdoğan’ın söyleyeceği vurgulanıyor. Erdoğan’ın özellikle büyükşehirlerde belediye başkanlıklarının tamamını istediğini her fırsatta dile getirdiği biliniyor.
73 isim var
Erdoğan’ın “3 dönem engeline takılacak milletvekilleri ve bakanlardan aday gösterebiliriz” açıklamasının kapsamında AK Parti grubunda toplam 73 isim bulunuyor. Bunlardan 15’i de kabinede görev yapıyor. Erdoğan tüzükteki sınırlama nedeniyle bu dönem sonunda parlamentoya veda edecek bazı bakan ve milletvekillerini yerel seçimlerde aday gösteribileceklerini söylerken, parlamentodan kaydırılacak her isim öne çekilmemesi halinde 2015’te yapılacak genel seçimlere kadar AK Parti’nin Meclis’teki oy gücünü zayıflatacak.
Tercih yapacaklar
Mahalli İdareler Seçimleri Kanunu’na göre milletvekilleri bu sıftaylarıyla belediye başkanlığına aday olabiliyor. Ancak bakanların aday olabilmeleri için kabinedeki koltuklarına veda etmeleri gerekiyor. Belediye başkanlığına aday gösterilen milletvekillerinin de “başkan” seçilmeleri halinde yine yasa uyarınca seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde milletvekilliği mi başkanlık mı tercihini yapmaları gerekiyor.
Sınırlı tutulacak
Bu nedenle belediye başkanı seçilecek her milletvekili, Meclis’te 326 oy potansiyeli bulunan AK Parti’nin oy gücünü kaybetmesine yol açacak. İktidar kulislerinde Erdoğan’ın başta anayasa değişiklikleri olmak üzere nitelikli çoğunluk gerektiren oylamaları dikkate alarak, başkanlık koltuğuna kaydıracağı isim sayısını sınırlı tutacağı konuşuluyor. Bu sayının 3-4’ü geçmeyeceği ifade edilirken, koltuk değiştirmesi mümkün kabine üyeleri arasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın isimleri ağırlıklı olarak telaffuz ediliyor.
Kabine revizyonu
Kulislerde belediye başkan adayı gösterilecek bakanlar nedeniyle kabinede gerçekleştirilecek revizyonun kapsamının ise, sadece belediye başkanlığına kaydırılacak isimlerin yerlerinin doldurulması ile sınırlı kalmayacağı beklentisi hakim. Erdoğan’ın 3 dönemi tamamlayacaklar arasında bulunan bazı grup başkanvekilleri ile performansını beğendiği milletvekillerine “kabine üyesi” olarak parlamentoya veda etme şansını verebileceği ifade ediliyor. Nurettin Canikli ve Mustafa Eliştaş’ın isimleri muhtemel bakan olarak gösteriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)