E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAğbal görevden alındı! Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kavcıoğlu---

Ağbal görevden alındı! Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kavcıoğlu

Ağbal görevden alındı! Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kavcıoğlu
20 Mart 2021 - 02:35 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası Başkanı Nağci Ağbal görevden alındı. Ağbal'ın yerine Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu getirildi.

FAİZ ARTIŞI YAPAN AĞBAL DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKMİŞTİ

Son olarak Merkez Bankası, beklenmedik şekilde önden yüklemeli 2 puanlık faiz artışına gitmiş sonrasında dolar 7.21 TL’ye kadar gevşemişti. Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantısında faiz yüzde 19’a çıkarılmıştı. Bu faiz düzeyi G20 ülkeleri içinde yüksek faizde Türkiye’yi ikinci sıraya çıkarmıştı. Kimi çevrelerce son faiz artışı eleştirilirken dönemi içinde 8.75 puan faiz artışı yapan Ağbal dikkatleri üzerine çekmişti.

Merkez Bankası faizleri 200 baz puan artırdı

Eski Başkan Ağbal Twitter'dan açıklama yaptı

7 Kasım 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınmış, yerine Naci Ağbal atanmıştı. Bu tarihten sonra enflasyondaki yükselişi dizginlemek için Merkez Bankası yaklaşık faizini yüzde 10.75’ten yüzde 19’a kadar yükseltmişti.

ŞAHAP KAVCIOĞLU KİMDİR?

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Muhasebe Entitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitiren Kavcıoğlu, İngiltere Hastings College'ta işletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

ESKİ BANKACI

2019'da VakıfBank Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevinde bulunan Prof. Şahap Kavcıoğlu, Esbank T.A.Ş.'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Kavcıoğlu, Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanlığı, Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği Kurucu Üyesidir.

26. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMIŞTI

Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi' ve 'Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi' adlı yayımlanmış 2 kitabı ve çok sayıda yazısı bulunmaktadır. 26. Dönem AK Parti Bayburt Milletvekili seçilmişti.

Kavcıoğlu, evli ve üç çocuk babası.

YENİ BAŞKANIN ENFASYON, FAİZ VE DÖVİZ KURU DEĞERLENDİRMESİ

Yeni Şafak gazetesinde ekonomi yazıları kaleme almış olan Merkez Bankası'nın yeni başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun 9 Şubat 2021 tarihli yazısı "Enflasyon, faiz ve döviz kuru" başlığı taşıyor.

Kavcıoğlu, makalesinde şunları yazmıştı:

Türkiye yıllardır enflasyon, faiz ve kurun birbirine olan etkisi yüzünden bir türlü ekonomide istediği sonuçları alamadı. Özellikle doksanlı yıllarda üçünün de yüksek seyretmesi ülkemizde arka arkaya krizlerin gelmesine neden olmuştu. 2002 yılından sonra ise hem 2001 kriziyle başlayan uygulamalarla hem de 2003 yılından sonra oluşan siyasi istikrarla üçünün de düşüşe geçtiği bir dönemi yaşadık. Ancak, bu süreç içerisinde bugün de hep konuştuğumuz düşük kurun yani TL’nin gereğinden fazla değerlenmesinin topuzunu kaçırdık.

Süreç içerisinde yapısal reformların sadece bir kısmını gerçekleştirmiş olmamız nedeniyle, büyüyen ve güçlenen Türkiye ekonomisinde de kırılganlıklar oluştu. Özellikle ödemeler dengesindeki problemler ve cari açığın kapanması için yapılması gerekenler eksik yapılınca, Türkiye ekonomisindeki döviz kuru, enflasyon ve faiz hastalığı tekrar nüksetti.

TCMB’nin enflasyonda bir gevşeme görülünceye kadar faizleri düşürmeyeceğini hatta artırabileceğini açıklaması, hisse ve swap girişlerinde yeni bir artış dalgası başlattı. Yani sıcak para ve portföy yatırımların da artış gerçekleşti. Bu da gösteriyor ki bunların derdi alabilecekleri en yüksek faizi alabilmek.

Diğer taraftan atılan adımlarla kurun bir miktar dizginlendiğini görüyoruz. Fakat kurda elde edilen bu kazanımların, ne kadarı faiz artırımı kaynaklıdır? Parasal genişleme etkisiyle başlayan süreçte maliye politikasından ziyade faizin tercih edilmesinin bedeli ne? Nereye kadar kullanılmalıydı? İşte yine şok halinde atılacak faiz adımının fazlasının bizi nereye götüreceğini iyi tahlil etmek lazım.

Artık tüm kesimlerinin alışılagelmiş politikalardan vazgeçerek, daha yapısal çözümler üzerinde uzlaşması gerekiyor. Dünyada negatif faiz söz konusu iken bu ülkenin önemli ekonomi yazarlarının, bankacılarının, iş kuruluşu temsilcilerinin yüksek faizde istikrar aramaları gerçekten üzücü bir durum.

Öne sürdükleri tezlere bakıyorsunuz hep aynı şeyler. Örneğin; Türkiye’nin hukuk ve adalette sorunu bulunduğu, itibar ve güven sorunu olduğu, şeffaflık sorunu olduğu, insan hakları, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi sorunlarının bulunduğu. Bunun yanında uluslararası ilişkilerimizin sıkıntılı olduğunu, bütün komşularımızla, AB ve ABD ile aramızda sorunlar yaşadığımızı hatta Rusya ile özellikle Suriye ve Libya’dan dolayı sıkıntılarımızın bulunduğunu belirttiler.

Ayrıca, bütçe açığı, dış borçların yüksekliği, enflasyon, cari açık, döviz ve altın rezervlerinin yetersizliği gibi sorunların varlığından bahsettiler.

Bu sorunların giderilmeden ülkemize sıcak para veya doğrudan yatırım olarak para gelmesinin zor olacağını yazıp çizdiler. Hatta bu sorunlar çözülmeden faiz artırılsa da kurun düşmeyeceğini iddia ettiler.

Öncelikle, yukarıdaki sorunlar bugünkü dünyada çoğu ülkenin yaşadığı ve içinde bulundukları sorunlardır. Ama bu ülkelerde yüksek faiz yok hatta negatif faiz var. Ayrıca bu ülkelere sermaye akışında da sorun yok.

Dolayısıyla, Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerekir. Dünyada faizler sıfıra yakınken bizde faiz artışına gitmek ekonomik sorunları çözmeyecektir. Aksine, ilerleyen dönemlerde sorunları daha da derinleştirecektir. Çünkü, faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır.

Dünyada likiditenin bol olduğu dönemlerde Türkiye yıllarca yüksek faiz düşük kur politikası uyguladı. Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL’den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu.

Türkiye tasarruf eksiği olan bir ülke konumunda ve ülkemizde milli geliri artırmak için yapacağınız yatırımlar için sermaye en önemli girdi. Üreticinin yüksek faizle aldığı para üretim maliyetlerini artıracaktır. Dolayısıyla faiz artışını değil üretimi artıracak, girdi maliyetlerini düşürecek kararları teşvik etmek gerekir.

Yoksa maliyet enflasyonu ile başlayan süreç talep enflasyonuna o kanaldan da tekrar faizlere yansıyacak. Bu arada enflasyonun kuru tetiklemesi, artan kurun da tekrar enflasyonu tetiklemesi şu anki kazanımları tersine çevirebilecektir. Ayrıca, bir yerden sonra faizlerin de ne kadar artırılırsa artırılsın sonuçsuz kalmasını sağlayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (113)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Canan20 Mart 2021 22:43

    Üretim üretim üretim. Devlet kitlere dönmeden (kamu iktsadi teşebbüsü) içindekilere deiğilde halka hizmet eden ve halkla ortak olan ve halkın denetlediği sanayileri oluşturulmalı ve desteklenmesi lazım Devlet özel sektörü artık teşvikle falan çekmeyi bırakıp kar eden işletmeleri kurup halkı ortak etmeli

  • Pis faizci çalış kazan20 Mart 2021 22:26

    Faizi bu kadar yükseltmek ahmakçaydı. Hangi şirket alacağı borcun faizini kendi arttırır. Faiz arttırmak çok bilge ve anlaşılması zor hesap vay vay beynim yoruldu Parayı alıyorsun 100 tl geri ödüyorsun 119 tl çok zorr çok logaritmik Bence yediğimiz yağlı kazığın resmidir Hesabı halk öder mualefet keyfeder Yazın yediğin hurmalar kışın biyerini tırmalar

  • Bir yorum20 Mart 2021 21:32

    Şundan çok eminim ki  eksik ve kıt aklıyla uzun uzun saçma sapan yorum yapan ahmaklar fetocu itlerden  başkası değil.  O kadar korkak ve bir o kadar da cahil olduklarından  mütemadiyen nik değiştirmekteler.  Borsa sitelerinde cirit atan bu  alçakların bistte  hesapları olduğu belli.  Merak etmeyin layığınızı  bulacaksınız. 

  • Şaka gibi! 20 Mart 2021 20:46

    İşini iyi yapan hiçkimseyi görevde tutmamaya ant içmişler. Ya bırakın herkes işini yapsın, ekonomiyi de bu işten anlayana bırakın. Damatla, akrabayla, her şeyi ben bilirimle olmaz.

  • Pinkpanter20 Mart 2021 18:53

    İlk seçimlerde mevcut iktidarın gitmesi gerek başka yolu yok!

  • fuat21 Mart 2021 09:22

    iktidar gitsinde kim gelecek , kilicdaroglumu ?  sonun yikim olur ezbere atma oyle  (6) 

  • Tmr20 Mart 2021 17:17

    MB nin kısa sürede sattığı 128 milyar doları toplayanlar yine atı alıp üsküdarı gececek! Hemde en milli en yerli hareketlerle!. Doviz lobisi harekete gecti! MB nin doviz rezervleri tükettiği için, liraya yüksek faiz olmazsa doviz daha da yükselecektir. Dovizin aşırı yükselmesinin olumsuz sonuçları faizin olumsuzluklarından çok daha kötü. Öncellikle fazi silahıyla, MB nin doviz rezervlerini iyi bir seviyeye getirmesi gerekir. Yoksa durum vahim. Ama tabiki doviz lobisi faiz yaptırımından rahatsız. Dovizin çok yükselmesini istiyor. Dovizi istiflemişler ce doviz yükselince ülkede daha çok varlık satın alma gücüne ulaşacaklar. Önce dış mihrak diye zirveye çıkararırlar, Sonrada en yerli en milli showlarla dovizi yükseklerden büyük karla bozarlar,, dış mihrakları dize getirdik derler. Bu filmi çok defa seyrettik! Sonuç: Vatandaşın elindekinin alım gücü düşecek eriyecek, onların elindekinin alım katlamalı yükselecek değerlenecek!

  • Bir yorum20 Mart 2021 21:18

    K..dan uydurma sersem!  128 milyar dolar satılmış olması demek  şu anda Türkiye nin elinde hiç bir döviz varlığı olmaması  demek ki bu da  oları  15-20 tl. y gtirir.  MB bankası hem piyasayı dengelemek hem de  açık pozisyonu olan bankalara döviz satar; bedava vermez, sattıktan sonra  tekrar altın veya  döviz olarak ta geri alır. Senin gibi soyu kırıklar da mütemadiyen alçakça yalan söyleyip  suyu bulandırmaya çalışır. Bu kadar uzun  uzun yaladığına göre tam bir feto köpeği olduğuna hiç kuşkum yok.  Allah cümle  alçak ve yalancıların belasını versin. Amin..   Amin de ulan soysuz.

  • Ww20 Mart 2021 18:06

    Helal sana uyuyanlar uyansa keske

  • Berber Bekri 20 Mart 2021 16:47

    Gözünü seveyim sen arttır arttır hatta gitmeden önce 200 arttır başka çaresi yok sonra görevden alırım şeklinde yapmıştır ABD başkanı feed başkanı nı görevden almıştır

  • Kadir20 Mart 2021 16:32

    Tarım ve hayvancılığın olmadığı bir yerde ne enfikasyonun önüne geçemezsin  nede milleti feraha kavuşturursun insanlık tarihi var olduğundan beri ınsan tarım ve hayvancılıkla geçinmiş şimdi sanayi de sanayi deyip duruyorlar köylü şehire gelmiş sanayi kime yetecek evde çocuklar Demir mi  kemirecek 

  • vatandaş20 Mart 2021 16:10

    Herkes değişiyor bi o değişmiyor gitmez böyle?

  • fahri20 Mart 2021 15:58

    Yazık oldu,köşe yazarlarının kışkırtmasıyla görevden alındı.Şu ülkeye kim güvenir,20 ayda dört başkan.İsrafı dudurma ye iç sonra gelin düzeltin.

  • Dış güç20 Mart 2021 15:04

    Egonomi cog igi

  • Dobra20 Mart 2021 14:19

    Bu döngünün değişmesi gerekir.kısa vade faiz artışı uygun olsa da uzun vade için ülkeyi bitirir.dövizi faizle durdurmaya çalışmak hatadır.ekonomi dengelendikçe döviz olması gereken yere gelir

  • Mustafa Kaygısız20 Mart 2021 14:01

    Faiz konusunda ülkemizi, Amerika ve Avrupa ile mukayese ediyorlar. Yahu bizim onlarla dinimiz be bir değil. Onlarda para bol, bizde yok. Onlarda dürüst yönetim var, bizde yok. Onlar zengin biz fakiriz. Bizde tek adam rejimi var onlarda katılımcı ve denetleyici kurumlar var. Yani demokrasi var. Daha saymam ister misiniz?

  • Goldaşzede20 Mart 2021 13:55

    Shortçu yatırımcılar ateş serbest.

  • Mustafaoz18@hotmaıl.com 20 Mart 2021 13:19

    Yeni baskan akade misyen ama ayni zamanda 26. Donem Akp milletvekili..siyasetçi.. yukarda 9 şubat tarihli bir degerlendirme yazisi var.yazinin içeriği ayakları yere basan nitelikte...bu is yüksek faiz le olmaz..ÜRETIMI ,URETIM GIRDILERINI DESTEKLEMEM LAZIM DIYOR...URETIMI VE GIRDILERI YOK SAYAN AKP OTU...SAMANI..NE BULDUYSA ITHAL ETTI UCUZ SICAK PARA VARKEN...URETIM DEYINCE BETON EKONOMISI,TESVIK DEYINCE BETON TESVIKI VERDI(UCUZ KKREDI ILE)...BUTUN YEDEK AKCELER VE DOVIZ REZEVLERI BITMIS.487 MILYAR DOLAR DIS BORC,SARAY SAFAHATI DEVAM EDIYOR...ZOR DOSTUM ZOR...!

  • Mmm20 Mart 2021 12:14

    Bari kasayı doldursaydınız şimdi dolar 9-10 olacak

  • Veli20 Mart 2021 12:12

    Merkez Bankası başkanına gerek yok, merkezi direk saraya bağlayalım.

  • Hasan20 Mart 2021 12:09

    Sen ekonomi ile ilgili yargı ile hiçbir reform yapma, merkezin faiz politikası ile ülkeyi, ekonomiyi yönet, bütün suçlarıda merkez ankası başkanlarına yükle, yok öyle yağma, ilk seçimde ekonomiyi bitirmenin cezasını halk size verecek.

  • Serkan20 Mart 2021 12:06

    Yeni mb başkanına 2 ay görev süresi veriyorum varmı arttıran🤦‍♂️

  • Al vur20 Mart 2021 18:10

    Daha olayı cozemeyen biri daha iste faizi dusurdukce kalacak zahmet ettte yenisinin demeclerine bir bak onceki

  • Bika20 Mart 2021 16:19

     N. Süreyya Serdengeçti (2001-2006) Durmuş Yılmaz (2006-2011). TCMB'ye  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müdahil olamadığı yıllarda ekonomi daha kötü müydü!

  • fafa20 Mart 2021 16:02

    20 ayda dört başkan,yirmiyi  dörde böl,5 ay.Hadi bilemedin altı ay.

  • Vatandaş20 Mart 2021 12:05

    Bundan sonraki merkezin para piyasası toplantısı 15 nisanda, faize karşı olan yeni başkan Şahap dan kuvvetli bir faiz düşüşü yapmasını bekliyorum.

  • Vatandaş20 Mart 2021 12:03

    "Her nefis bir gün Merkez Bankası başkanlığı tadacaktır."!!!

  • Republic Of Ottoman20 Mart 2021 12:41

    Kardesim dikkatli ol. Ironi yapmaya calismissin ama degistirdigin sey onun bunun sozu degil Allahin ayetidir. Tovbe et sehadet getir imanini tazele.Allah akil fikir versin

  • pardus20 Mart 2021 11:54

    Naci pkklı, cehapeli,kripto fetöcü, siyonist ajanı, dış mührak oyuncağı değildi. öz be öz akpli idi. ülkeye ne kötülük geliyorsa akpcilerden geliyor işte

  • maarif20 Mart 2021 12:32

    aynen, bürokraside eğitimli,ahlaklı, ülkenin hayrını düşünen yönetici bırakmadılar. geriye liyakatsiz, ahlaksız, kendi cebini düşünen Allah'tan çok reisten korkan mahluklar kaldı

  • pala20 Mart 2021 11:44

    adalet özgürlük olmadan, komşularla savaşarak, bütçe açığı ve cari açık vererek faizlerin düşürülebileceğine inanan biri. kemerleri sıkı bağlayın, uçuşa geçeceğiz:)

  • Bilgiç20 Mart 2021 11:38

    Ne faiz ne döviz, ekonomiyi, dolayısıyle ülkeyi kurtaracak olan borsadır, tasarrufları borsaya getirmektir, bunu yapacak olan da hükümet ve diğer kurumlardır.

  • Kamil20 Mart 2021 11:32

    Reis ,atadığım beni dinlemedi, faizi arttırdı diye Ağbal'ı görevden aldı ama önümüzdeki kısa dönemde yeni atanan , piyasa şartlarına göre faiz arttırmak zorunda kalabilir, o zaman ne olacak. Böylesine bir kuruma yazık oluyor

  • Ku er20 Mart 2021 11:27

    Rezervleri dağıtmasaydınız sağa sola bu kadar yükseltmek zorunda kalmazdı adamda faizi.

  • Vatandaş20 Mart 2021 11:14

    Naci ağdalı sanki babam göreve getirdi..göreve getir seni dinlemese görevden al..cocuk oyuncağı mi bir yılda 3 tane merkez bankası başkanı mi değişir yazıklar olsun

  • Of20 Mart 2021 11:09

    Adamlar içeriden almışlar tüyolar i borsayı cokturduler

  • Martenal20 Mart 2021 11:09

    Hala her yapılanı doğru sanan cahller önce aç karnınızı doyurun toksa zaten iyi saksfn çalarız deyin de bilelim

  • Bir yorum20 Mart 2021 21:24

    Fetocu  köpekler sizi  o kadar korkak ve yalancısınız ki  her defasında farklı nikler ile yazıp yazıp yalancı pehlivan misali   ..r olup gidiyorsunuz.  Anladığım kadarı ile hala bistte hesaplarınız var!  Peki o kadar kötüliediğiniz ülkenin borsasında ne işiniz var? 2 Çünkü sefil  menfaatini bunu gerektiriyor. 3  Ne yaparsanız yapın kaybededeceksiniz  Çünkü yaptığınız hainliğin alçaklığın karşılığını göreceksinzi.. 

  • 🤷🏻20 Mart 2021 12:47

    Bir yorum kızmakta haklısın adam fena çakmış.

  • Bir yorum20 Mart 2021 11:27

    Her yapılanın yanlış olduğunu  iddia eden soytarı kimin köpeği olduğunu söyle de uğraştırma bizi.

  • sefer20 Mart 2021 11:06

    vay arkadaş mb ye başkan dayanmıyor. Şaka gibi yönetim faizin arttırılacağından haberleri yok mu sanki. İddayı açıyoruz yeni başkan ne zaman görevden alınır.  :) 

  • Nafiz Güleç20 Mart 2021 12:18

    Dolar on lirayı geçtiğinde.

  • EDE20 Mart 2021 11:00

    YAZIK COK YAZIK BOYLE AKILLI BİR BAŞKANA YAPILMAZ KASA BOS ADAM NE YAPSIN SEN ENFLASYONU DÜŞÜRME SUCU BASAKA YERDE ARA

  • Bir yorum20 Mart 2021 11:08

    Yüksek faiz verince mi enflasyon düşecek gerzek?

  • Tekadam20 Mart 2021 10:55

    Kendini görevden alsaydı keşke turk piyasasına ekonomisine verebileceği en büyük iyilik bu olurdu...

  • Yavuz Selim20 Mart 2021 10:52

    Merkez Bankası Türk Devleti'nin "para babası"dır, ekonomimizin gözbebeğidir. Bazı hainler MB'nın karışmasını ve başarısız olmasını istiyor. Onlar hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklar çünkü Türk Devleti'nin Başkanı Küresel Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'dır. FETÖ'yü, PKK'yı ve onların kankalarını bitiren vatana sevdalı adamdır benim Başkanım. Merkez Bankası'nın yeni Başkanı'na başarılar dilerim. Rabbim mahçup etmesin.

  • Sığır selim 20 Mart 2021 16:45

    Sığır selim

  • Yavuz Selim20 Mart 2021 13:34

    Aşağıda bana hakaret eden veled-i neci olanlar yorum yazın, bana hakaret etmek size ne kazandırır. Ancak güzek yorum yapabilmek için akıl lazım vesselam.

  • Nedim20 Mart 2021 12:10

    Bu vatandaş ve diğerleri  feto p.ç oldukları çok belli!  Aşağılık ve aldatılmış yaratıklar!  Merak etme sizin soyunuz cehennemde devam edecek.

  • Vatandaş20 Mart 2021 11:46

    Allah senin gibilerinin soyunu tüketsin ki düze çıkalım

  • EFE20 Mart 2021 10:35

    YAZIK ÇOK YAZIK BU ULKEYI BU KADAR İTİBARSIZLAŞTIRMAK ÜZÜCÜ YENİ SAFAK DÖVİZİ CEBE İNDİRENLER KINA YAKMALI

  • Ayhan 20 Mart 2021 10:34

    Her yeni girişimde yeni denemelerde yeni figuranlar sahneye sürülür, işler iyi giderse meydanlarda bağırarak becerilerini anlatır herseyi sahiplenirler. Ama denemelerinde işler kötü giderse “onun yüzünden oldu” öoduna geciş yapılır. Bunu çok farklı ekonomik sosyal siyasal denemelerde defalarca gözlemledik!

  • Hasan 20 Mart 2021 10:33

    Naci giderken de teşekkür etmiş, kovulan birinin patronuna teşekkürünüde yeni gördüm, yeni görev ve yeni kovulmalarada açığım diyor yani.

  • fafa20 Mart 2021 16:10

    O teşekkürün anlamı iyi ki beni bu beladan kurtardın.

  • keklik20 Mart 2021 11:48

    iki ucu şeyli değnek, garanti maaş alıp dururken böyle bir işe bulaştırdın, neyseki görevden alıp kurtardın beni diyor:)

  • Gercekler 20 Mart 2021 10:28

    Merkez bankasının kısa sürede sattığı 130 milyar doları kimler aldı? Büyük büyük miktar pozisyon almış olanlar Naci Ağbalın para politikasından rahatsız olmuştur! Bir kaç yıl önce olduğu gibi, yine dovize zirve yaptırıp, en milli hareketler showlarıyla zirvelerde (büyük karla) bozdurmak istiyen doviz lobisi, liraya faizle dovizim yükükselmesine ket vurulmasından rahatsız olmuşlardır. Büyük oranda devülasyon olursa “dovizi bizi kıskanan dış mihraklar yüzünden çıkıyor, ekonomi finans yönetimden dolayı değil” Bu MB nin kısa sürede sattığı 130 milyar dovizi ucuzdan istifleyenler, yukarıdan boşaltıldıktan sonra ve aşırı şişen doviz aşağı doğru gevşeyince de “ dış mihraklatı yendik” naraları atarlar yine. Vatandaşın elindeki eriyecek onlar çok kazanacak ülkede daha çok varlık alacak!

  • fahri20 Mart 2021 16:12

    Şimdi bu düşüşten epey döviz aldılar,pazartesi ve salı satacaklar.

  • mantık20 Mart 2021 11:29

    .....tir oradan!

  • Atakan20 Mart 2021 10:25

    Naci Ağbal ın son faiz yükseltmesiydi iki üç ay sabit kalıp düşüşe geçireceğini söylemiş piyasa beklentisi de bu yöndeydi piyasalar gerilir dolar yükselirse elde edilen kazanımlar geri giderse hem yüksek kur hem yüksek faizle başbaşa kalmış olacağız sonra sil baştan uğraş dur

  • Yep20 Mart 2021 10:25

    Paramız pul oluyor. Bu kadar alım gücü ve itibarı hiç düştüğünü bilmem. Dünyanın hangi ülkesinde 1 gün çalışıyorsun, anca 1 kg et alıyorsun ? . Dünyanın hangi ülkesinde 1 gün çalışıyorsun ve 6 kg yağ alıyorsun ?. Dünyanın hangi ülkesinde 1 gün yanı 10 saat çalışıyorsun ve 3 kg peynir alabiliyorsun...  Türkiye de 1 gün çalışmaya iş bulmak çok zorlaştı, hatta 1 günde 8 değil 10 saat çalışanlar var, vede yol parasını cepten vermeye razı olmuş durumdalar. Bu başarısız ekonominin sonucu usd ve yuro karşısında düşen TL oluyor. Bu yönetim ve sistem modeli tamamen yanlış buluyorum.

  • Vatandaş20 Mart 2021 10:23

    İyi polis kötü polis, danışıklı dövüş, göreve getirirken anlaşmışlar, sen arttır, biz seni görevden alalım diye.

  • Gercekler 20 Mart 2021 10:19

    Enflasyon inmedikçe, dovşz durdurulamaz, doviz dış alım aramalına ve petrolnike doğalgaza yaptığı etki ile üretim maliyetleri dahada yüksekecek ve enflasyon dahada kavaracak! Enflasonun nedeni faşz değil, enflasyonun nedeni ekonomik sistemin kötü yönetilmesi sonucu devlet satışını yaptığı elektrik su doğalgaz petrol gibi varlıklara zam yaparak” açıklarını kapatmaya çalışması. Ve üretime önem verilmemesi üretimin düşük kalması.

  • Z kuşak20 Mart 2021 10:16

    Türkiye faiz arttırıyor. Usd ve Euro ülkemize geliyor. TL oluyor. Bu paralar faizde kazanç sağlıyor. Sıcak para ülkemize geliyor. TL değeri sabitleniyor, yatırımda bu arada geliyor. Merkez dengeyi buluyor. Şimdi hükümet öyle bir program yapmalı ki, Aldığı sıcak para ile nokta atışı atölyeler, tesisler, üretim hatları, yazılım, donanım, makına, ithal edilen ürünlerin bazılarının ülkemizde üretilmesi vb. yapmalı. Borç aldığımız euro ve usd li yüzde 15 faizle ülkesin dönse de, o adamın bir ihtiyacı karşılanacak ihracatı yapıp, aynı parayı ülkemize 5 katını getirecek ürünler üretmeliyiz. Okulda hocalarımız bunu öğretiyor. Ama, fakirleşmiş halkına, aldığın faizli borç para ile, paralı yok, paralı otoban, paralı hastane, gibi fakirden iç piyasadan tahsilatlı yatırımlar, hem kasamızı, hemde borçla yanlış yapılanmayı oluşturur. Borç alsanda, hem ithalatını azaltacak üretimler, hemde borç aldığına satacağın yeni ürünler üretmelisin. İ 

  • Yakışır yiğide20 Mart 2021 10:11

    Şahap kavcıoğlu ve berat albayrak marmara üniversitesi tez danışmanları aynı

  • Kerim20 Mart 2021 10:09

    Merkez bankasi faiz vermiyordu verdigi paraya faiz aliyordu belesten dusuk faiz ile yattiklari yerden dusuk kredi faizleri ile beslenenler naci agbali istemediler biraz sabirla beklenseydi faizler dusmeye baslardi.gecen seneki ucuz faizdeki tuketim cilginligini gormedik mi bu ulkede dovizle borclanma ve islem yasaginin gelmesiblazim hemde acilen bu pelikancilar ulkenin basinibyiyecek yoksa.faizi kuru birakin piyasa belirlesin kimse karismasin

  • Zengin yandaş olmak 20 Mart 2021 09:59

    Bana Başkan ol denilse kabul etmezdim 😁 Doların düşüşü devam etse bari.. "faiz artmaya gerek yok", "dolar şurda kalsa iyi" diyenler aklıma geldi. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Son bava bükücü20 Mart 2021 09:55

    Danışıklı dövüş bunlarınki faiz furyası buraya kadar diyor.Sanki faiz cumhurbaşkanından habersiz yükseldi

  • Laz20 Mart 2021 09:37

    Gece darbelerine alışmaya başladık. Lokman ver oğlum müziği dımtıs dımtıs

  • Rıfkı soylu20 Mart 2021 09:29

    8 şubatta bir gazete yazı yazan yeni mb başkanı yüksek faize karşı olduğunu ve faizlerin hızlı indirilmesi gerektiğini yazdı

  • Değil 20 Mart 2021 09:42

    9 şubatta yeni Şafaktaki yazısında yazmış zaten berat albayrak'ın gazetesi beklenen oldu diyelim

  • Kaçan Grup20 Mart 2021 09:25

    afrika’dan beter olduk

  • yok20 Mart 2021 09:24

    Piyasanın ... etmek için dış güçlere gerek yok.

  • Fayız lobisi20 Mart 2021 09:23

    Eyvah deşifre olduk hemen tüm tl yi dolara çevirip yeni başkana da ayar vermek lazım

  • Yavuz 20 Mart 2021 09:14

    Faiz düşer doviz fırlar! MB nin sattığı büyük miktar dovizleri toplayan doviz lobisi büyük kazanır, dovşz lobisi dovşzin çıkmadıyla ülkede iki üç kat kadar çok daha fazla varlık alma gücüne ulaşır, vatandaşın elindeki o oranda erir! Birde en milli en yerli kesilerek dovizleri en yüksekten bozarlar. Daha önceleri yaptıkları gibi, ne de olsa, bukadar milli yeri idinizde ne diye okadar dovizi toplayıp dovşzin bu kadar yükselmesine neden oldunuz diye sorgulayacak bir toplum değiz, büyük oranda

  • Kral20 Mart 2021 09:13

    Biz muz cumhuriyeti degiliz derlerdi hep ama muz cumhuriyetleri bile boyle yonetilmiyor.

  • Kerim20 Mart 2021 09:59

    Biz arpa cumhuriyetiyiz.muz 15 tl arpa 1. 5 tl

  • Kadir20 Mart 2021 09:09

    Bu haber sonrası ben borsadan çıkarım arkadaş, neler olacağını az çok hepiniz tahmin ediyorsunuzdur.

  • Hasan Can20 Mart 2021 11:06

    Dün haberi birileri aldı üstad Tepetaklak oldu zaten ortalık

  • Mustafa20 Mart 2021 10:12

    Balonda durman hata

  • Mert20 Mart 2021 09:09

    Reis kendi yönetsin niye birini atıyor

  • 06 ANGARA HEDEF 2022 SEÇİM20 Mart 2021 09:08

    AĞBAL HİKAYEDEN ALINDI ..AĞBALIN YAPTIĞI DOĞRU BİR HAMLE BAŞKA ÇAĞRE YOKTU ŞİMDİLİK .NEDEN DOLARCI VE ALTINCI VATAN KAHRAMANLARINA KARŞI BİR HAMLE BU ARTIŞ BİR SEBEBİ BU 200 BAZ .YANİ DEVLETTEN UZCUZ KREDİ ALAN BU LİMANLARDA DEMİR ATTI .DEVLET HERGÜN TV DE HABER PRG. NIN İLK 15 DAKİKASİ SALVO ATMAKLA YÖN? MEZ .CEVRENDE STRATEJİK HAMLELER YAPAMASAN ÖNCEDEN HER ZAMAN ZOKA YERSİN. BİRİNLE HER GÜN YATILIP KALKINMAZ.BIKTIK HERGÜN HABERLER DE BİRİNİ ELEŞTİREN YÖNT. CİLERDEN.

  • Gercekler 20 Mart 2021 09:06

    Doviz rezervleri tüketildiği için, liraya yüksek faiz olmazsa dovşz daha da çıkacaktır ve bunun sonuçları faiz olumsuzluklarından çok daha kötü. Öncellikle MB nin dovşz rezervlerini iyi bir seviyeye getirmesi gerekir. Yoksa durum vahim. Ama tabiki bşrileri dovizin çıkmasını istiyor. Sonuçta Merkez Bankasının bir yılda sattığı 130 milyar dolar nereye gitti!!

  • Eko20 Mart 2021 09:02

    Dovizde büyük büyük miktar pozisyon almış olanlar Naci Ağbalın para politikasından rahatsız olmuştur! Bir kaç yıl önce olduğu gibi, yine dovize zirve yaptırıp, en milli hareketler showlarıyla zirvelerde (büyük karla) bozdurmak istiyeyenler, faizle dovizim yükükselmesine ket vurulmasından rahatsız olmuşlardır. Büyük oranda devülasyon olursa “dovizi bizi kıskanan dış mihraklar yüzünden çıkıyor” yoksa kötü ekonomi finans yönetimden dolayı değil. Bu MB nin kısa sürede sattığı 128 milyar dovizi ucuzdan istifleyenler, yukarıdan boşaltıldıktan sonra ve aşırı şişen doviz aşağı doğru gevşeyince de “ dış mihraklatı yendik” naraları.

  • Hakan hurda20 Mart 2021 08:59

    Pelikanlar yedi naciyi kısasa kısas yaptı gerçi biri görevden affını istedi diğeri kovuldu

  • Mesut20 Mart 2021 08:50

    Bakalım yenisinin MB de ömrü kaç ay sürer!

  • Kel mahmut20 Mart 2021 09:13

    Faizler tek haneye düşene kadar görevde 4-6 ay ömrü var

  • Emir20 Mart 2021 08:48

    Emir dinlemeyenin sonu!

  • Yeni başkan 20 Mart 2021 08:44

    Yeni mb başkanı yüksek faize karşı çalışmalar yapmış olup yüksek faizin ekonomik büyüme ve işsizlik üzerinde olumsuz etkileri üzerine makale ve akademik çalışmaları var. Kavcıoğlu, makalesinde şunları yazmıştı: Türkiye yıllardır enflasyon, faiz ve kurun birbirine olan etkisi yüzünden bir türlü ekonomide istediği sonuçları alamadı. Sonuç yüksek faiz yerine 0 yada 0 yakınsak faiz ekonomiye fayda sağlar işsizliği düşürür.

  • Great reset 20 Mart 2021 08:36

    Yeni mb başkanı berat albayrak'ın arkadaşı mesajı alan ekonomi bakanı istifa etmezse bakan yardımcısı olarak berat beye yardımcı olur

  • AAA20 Mart 2021 08:15

    Tarım ve orman bakanlığınin değişmesi lazım. Hayvancılık bitik durumda. Herşey güllük gülistanlık gibi duruyor ama değil

  • fahri20 Mart 2021 16:17

    Onu görevde almazlar,geçen Cumhurbaşkanımızı çok övdü.

  • AAA20 Mart 2021 08:10

    Iyice oyuncak oldu bu iş.

  • Wers20 Mart 2021 07:51

    100 puan artış yapacağına 200 puan artış yaparsa bu olur

  • fafa20 Mart 2021 16:19

    Amerika faizleri çok artırdı,para kaçıyor,bir şey yapamazdı.

  • Bir yorum20 Mart 2021 07:49

    100 baz puan bekleyen piyasaların bile ötesine geçen Ağbal  200 baz puan faiz verdi!  Çok garip bir durum!  

  • vatandaş20 Mart 2021 07:44

    vay arkadaş çocuk oyuncağına döndü iş..hiç iyi bir yolda değiliz ..dahada bişey yazmak istemiyorum başım belaya girecek..

  • BORSACI20 Mart 2021 07:34

    SUÇU NE ONUDA AÇIKLASINLAR SÜREKLİ MERKEZE ÇATMAK TL OLAN GÜVENİ ZEDDELİYOR ACABA FARKINDAMI.

  • AHMET ÖZBİR20 Mart 2021 07:31

    FAİZİN belini kıracak Başkan gerek, yükseltmek ne demek? REİS'im ne dedi "YÜKSEK FAİZ ZULÜMDÜR, FUKARALIKTIR, DÜŞÜK FAİZ ÜRETİMDİR, ZENGİNLİKTİR" Yeni başkandan en büyük isteğimiz "VUR FAİZİN KAFASINA KAFASINA!"

  • fahri20 Mart 2021 16:20

    Onu diyenin tasarruf etmesi lazım.

  • Berber Bekri 20 Mart 2021 06:40

    Bu hızla değişirse 2 yıl 1 ay sonra MB. Başkanıyım

  • Bir yorum20 Mart 2021 21:47

    MB tuvaletinde  görevli olursun ancak!  Bu cahil aklınla nasıl bu kadar yüksek ego?  Zaten buradaki ahmak takımının sorunu da bu!   Kifayetsiz  zavallılar!  Aklı yetmiyor;  Ama yetmediğini de bilemiyor!

  • Sdk20 Mart 2021 05:31

    Balık baştan kokar... Müteahhitler başkanı yedi 6 ay daha sabredemediler... Yazın enflasyon düşecekti faizde düşecekti... Bakalım dolar artıp zamlar uçuşa geçince ne yapacaklar...

  • Oflu20 Mart 2021 04:49

    Baskanlık sisteminde uçuyoruz ,hamdolsun

  • Hadi20 Mart 2021 04:19

    Şimdi bir adam geldi merkezin başına sokaktaki vatandaş gibi konuşuyor yüksek kurda yabancı doları bozdu düşük kurda aldi gitti bu sefer bu başkan olur

  • Hadi20 Mart 2021 04:11

    Naci fetocumu kafayı faize takmış gece gündüz faiz veriyor ilkokul mezunları güler sırf doları baskılayacam diye faiz faiz ihracatciyi düşünmüyor bildiğin yabancıya peşkeş çekti tl yi psikolojimiz düzeldi güzel haber sağol reis

  • Erol g.20 Mart 2021 03:28

    MERKEZ BANKASINA IŞSİZLİĞİ ÖNLEME GÖREVİ DE VERİLMEDİKÇE DÖVIZ KURLARINDA/ENFLASYONDA ISTİKRAR SAĞLANAMAZ HEDEFLENEN ENFLASYON ORANLARI HİÇBİR ZAMAN GERÇEKLEŞMEZ

  • Hayırlısı20 Mart 2021 03:27

    Battık bittik ciler gelmemiş daha. Manyak herif, oki Boki neredesiniz, maaşlar yatmadı mı yoksa kafayı mı çekiyorsunuz Bu saatlerde

  • Martenal20 Mart 2021 11:07

    Beyni aldırmışsın

  • Hakan sarı20 Mart 2021 07:07

    Sızmışlardır yarın gelir vatan hainleri

  • Bjk20 Mart 2021 03:05

    Bağımsızlık tam gaz

  • Gurbetçi20 Mart 2021 03:04

    Dövizi patlaticek rte.

  • murat20 Mart 2021 04:27

    patlamazsa ...

  • Uyan20 Mart 2021 02:55

    Allah sonumuzu hayır eylesin ...bu ne hız...anlaşıldı bu şaşkınlık arasında berat ekonominin başına geçer......