E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAdil yargılama hakkı ihlal edildi---

Adil yargılama hakkı ihlal edildi

Adil yargılama hakkı ihlal edildi
19 Haziran 2014 - 04:37 borsagundem.com

AYM'nin Balyoz kararında, duruşmalar sırasında sanıkların öne sürdüğü sahte digital veri ve tanık dinlenmemesi savunma hakkının ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Balyoz Davası ile ilgili verdiği kararda duruşmalarda hak ihlali yapıldığı vurgulandı. Oya Armutçu ve Uğur Ergan'ın Hürriyet'teki haberine göre AYM, Balyoz sanık ve avukatlarının en başından bu yana itiraz ettiği, sahte olduğunu öne sürdüğü dijital verileri ve tanık dinlenmemesini ‘adil yargılanma hakkının’ ve ‘savunma hakkının’ ihlali saydı. 

5 NO’LU HARDDİSK

AYM Heyeti, davanın en önemli delili olan 5 No’lu harddisk hakkında TÜBİTAK’ın hazırladığı ve “harddisk’in oluşturulma tarihi ve üzerine sonradan veri yüklemesi yapıldığına” ilişkin tespitleri ve 100’e yakın dijital delilin sahte olduğu iddialarını tartıştı. AYM, duruşma salonunda tavandan mikrofonların sarkıtılıp sanıklarla-avukatlarının gizli görüşme haklarının çiğnenmesini de usul hatası olarak nitelendirdi. Heyet, dava sürecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında ayrıntılı şekilde değerlendirdi ve ‘adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ tespiti yaptı. Heyet, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman gibi en kilit tanıkların dinlenmemesini de ‘hak ihlali’ saydı. AYM oy birliği ile hak ihlallerinin giderilmesi için yargılamanın yenilenmesi gerektiğine hükmetti.

DREYFUS DAVASI GİBİ

Balyoz avukatlarından Haluk Peşken, “Kısa kararı UYAP’ta görünce infaz durdurma, tahliye ve yeniden yargılama şeklinde 3 talepte bulunacağız. AYM kararı gereği Balyoz sanıklarının tutuksuz yargılanmak üzere tahliyeleri gerekir” dedi. Pekşen, şunları söyledi: “Dreyfus davası ile Balyoz davası inanılmaz benzer. Avrupa’da insan hakları tarihi Dreyfus davasıyla başlamıştır. Türkiye’de insan hakları alanında Balyoz’la bu adım atılmıştır. Bundan sonra kimse siyasal tarihi yargı eliyle yazmaya cesaret edemeyecek. AYM bu kararı ile sahteliğini ortaya koyduğumuz 1227 delile ve dijital verilere güvenilerek, hüküm kurulamayacağına hükmetti. Delillerin değerlendirilmesi için yeniden yargılama yapılacaktır. 5’inci yargı paketi ile değişeceği için artık Balyoz davası Yargıtay 9’uncu Ceza’ya da gitmeyecektir, yeni bir heyetin önüne gidecektir.”

PARALEL YAPI İDDİASI  ETKİLEDİ

Balyoz soruşturması ve yargılamasında görev alan bazı yargı mensupları ile bazı kolluk güçleri hakkında paralel yapılanma iddiasıyla soruşturmalar başlatılması ve bu kişilerin görevlerinden alınmasının da AYM’nin ihlal kararı vermesinde etkili olduğu bildirildi.

TOTEM YAPTI

Balyoz davasından 16 yıl hapis cezası alan eski Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in kızı ve avukatı İrem Çiçek, Ergenekon tahliyelerinin olduğu hafta yurtdışında bulunuyordu. İrem Çiçek geçen hafta yine yurtdışına gitti ve Twitter hesabından, “Ergenekon tahliyelerinde yurtdışındaydık. Bu hafta da gidiyorum Totem :) 1 ay önce yazdığım dilekçenin tarihi ise 11.06.2014” mesajını paylaştı. İrem Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin kararının açıklanmasından hemen sonra ise peş peşe attığı 2 mesajda, “Sonunda evine geliyorsun” ve “Bugün son kez Silivri’den dönüyorum. Unutmadan, unutturmadan” diye yazdı.

YENİDEN YARGILAMA TANIMAM

Balyoz tutuklamaları sonrası arkadaşlarının durumunu protesto etmek için istifa eden eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner, karara “Yeniden yargılanma da neymiş” diyerek tepki gösterdi. Güner, şunları söyledi: “Yeniden yargılama falan tanımıyorum. Masum insanları yeniden mi yargılayacaklar. AYM önce 8 aydır vermediği bu kararın hesabını verecek. Oradaki arkadaşlarımın hepsi masum insanlar. Derhal serbest bırakılmaları gerekiyor. Yargılanması gereken birileri varsa bu masum subayları cezaevine gönderen savcılar ve polislerdir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)