E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAcıselsan ne zaman temettü dağıtacak---

Acıselsan ne zaman temettü dağıtacak

Acıselsan ne zaman temettü dağıtacak
04 Kasım 2013 - 07:46 borsagundem.com

Acıselsan Yönetim Kurulu Başkanı Reha Çırak üretim ve cirodaki artışı, büyük başarıyı anlattı

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL
Bir yanda duvar kağıdı tutkalı, kağıt, mukavva, deterjan, boya, tekstil, petrol sondaj çamurları, seramik, yiyecek, kozmetik ve eczacılık endüstrisi gibi geniş bir yelpazede kullanılan CMC’yi üreten 40 yıllık bir şirket…
Bir yanda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Vakıflar Bankası Memur ve Hizm. Emekli ve Sağlık Yarım Sandığı Vakfı’ndan yüzde 92’lik hissesini satın aldığı bu şirkete 3 yılda yaratıcı bir değişim getiren Verusaturk Giriş Sermayesi Yatırım Ortaklığı…
Ve yeni yönetimle beraber çok kısa sürede gelen mucize…
Üretim ve ciroda rekor bir artışa atılan imza ve 40 yıl sonra ilk kez kara geçiş…
Hepsi Acıselsan’da…
Peki, nasıl oluyor da bunca yıllık üretim tıkanıklığı aşılıyor, satılamayan bir ürünün yüzde 40’ı iç pazarda tüketilip, yüzde 60’ı 20’den fazla ülkeye ihraç ediliyor? Nasıl oluyor da gelir tablosu bir önceki yılı ikiye katlıyor?
İşte Borsa Gündem, ders alınması gereken örnek bir özelleştirmeye mikrofon tuttu. Acıselsan Yönetim Kurulu Başkanı Reha Çırak, Borsa Gündem’e özelleştirme sonrası rekorlarla gelen büyük başarının sırlarını, 2014 hedeflerini, rakam rakam, adım adım anlattı. Üstelik, Acıselsan yatırımcılarının beklediği bir müjdeyi de vererek, “2014 yılından itibaren yatırımcılarımıza temettü dağıtmayı planlıyoruz” diyerek…
Söz, Acıselsan Yönetim Kurulu Başkanı Reha Çırak’ta…

ACISELSAN 1973’TE TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Borsagundem.com - Öncelikle 40 yıllık şirket Acıselsan’ın kuruluş amacını ve bugünlere uzanan hikayesini kısaca anlatabilir misiniz?
Reha Çırak: Şirketimiz Acıselsan, Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1973 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bölge halkı tarafından 3710 ortakla kurulmuştur. Acıselsan, 1973 yılında kurulduğunda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek CMC üretimini ülkemizde başlatmıştır. Şirketin makine parkı Alman malı olup, dünyaca ünlü Alman Wolf- Walsrode firmasından know-how satın alınmış, tesisimiz ise Alarko tarafından yapılmıştır. 1974 yılında bugünkü adıyla Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ve Vakıflar Bankası A.Ş. Acıselsan’a ortak olmuştur. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. 2010 yılından sonra sahip olduğu %76.8 oranındaki hisseyi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devretmiştir. Bildiğiniz gibi 2011 yılının son çeyreğinde ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen özelleştirme ihalesini Verusa Holding A.Ş. bünyesindeki Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. kazanarak 24 Ocak 2012 tarihinde ÖİB'ye ait %76.8 hisseyi satın almıştır. Akabinde Verusaturk GSYO A.Ş. T. Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizm. Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı’na ait % 15.2 hisseyi de satın alarak halka arz öncesinde Acıselsan'daki hisse oranını %92’ye kadar yükseltmiştir.

40 YIL SONRA SERMAYESİ KADAR KAR AÇIKLANDI

Borsagundem.com -
Başarılı bir özelleştirme ihalesi olarak gösterilen Acıselsan 40 yıl sonra kara geçti. Özelleştirme sonrası yapılan yatırımlar, büyüme stratejisi ve şirketin bilançosunda meydana gelen değişiklikleri bizimle paylaşabilir misiniz?
Reha Çırak: Acıselsan özelleştirildiği yıla kadar çoğunluk hissedarlarının kamu kurumları olması sebebiyle bir kamu şirketi gibi yönetiliyordu. Özelleştirme süreci sonucunda Acıselsan’ın üretim verimliliğinden organizasyon yapısına kadar özel sektör piyasa şartlarına adapte edilmesi için yeniden yapılandırma çalışmaları başlamıştır. Profesyonellerden oluşan yeni üst yönetim ekibiyle birlikte kurumsallaşmaya yönelik adımlar atılarak ilk etapta şirketimizin organizasyon yapısı yeniden şekillendirilmiştir. Ürün kalitesi korunarak üretim maliyetlerinin azaltılmasına yönelik yeni üretim sistemleri kademe kademe devreye alınmaktadır. 2012 yılının sonlarında başlanılan yeni üretim hattı yatırımı 2013 yılının Mart ayında devreye alınarak Acıselsan’ın üretim kapasitesi yıllık 4.200 tondan 7.200 tona çıkartılmıştır. Yapılan kapasite artırımı ve yeni yönetim anlayışı ile birlikte şirketin satışları da kayda değer ölçüde artmış ve 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 40 yıllık Acıselsan tarihinin üretim ve satış rekoru kırılmış ve şirketimiz 40 yıl aradan sonra yaklaşık sermayesi kadar kar açıklamıştır. Ayrıca, özelleştirme sonrası istihdamda yaklaşık %20’lik bir artış sağlanmıştır.     

İHRACATIN ADRESİ AVRUPA VE ORTADOĞU ÜLKELERİ

Borsagundem.com -
Acıselsan’ın yurt içi ve yurt dışı Pazar payı hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriliyor? Özelleştirme sonrası ihracat cephesinde nasıl bir değişim yaşandı?
Reha Çırak: Acıselsan’ın ürettiği CMC’nin önemli kullanım alanları içerisinde toz/krem deterjan sanayi, tutkal imalatı, kağıt ve karton sanayi, sondaj sanayi, boya sanayi, gıda sanayi, eczacılık ve kozmetik sanayileri yer almaktadır. Birçok sektörde kullanım alanı bulunan ürünlerimizin yaklaşık %60’ı yurt dışına 20’den fazla ülkeye ihraç edilirken %40’ı iç piyasada tüketilmektedir.  İhracatımız ağırlıklı olarak Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yapılmaktadır. Özelleştirme sonrası şirket bünyesinde oluşturduğumuz pazarlama birimimiz Acıselsan’ın ihracat portföyüne yeni ülkeler ve yeni müşteriler katmaya devam etmektedir. 

2014 YILINDAN İTİBAREN TEMÜTTÜ DAĞITMAYI PLANLIYORUZ

Borsagundem.com -
Önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlar ve büyüme stratejisiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Reha Çırak: Acıselsan özelleştirme sonrasındaki süreçte olduğu gibi bundan sonraki dönemde de yatırımlarına devam edecektir. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurduğumuz üzere şirketimiz aktifinde bulunan 208.000 m2 arsanın bir bölümü üzerinde, yıllık 3.000 ton Karboksimetil Selüloz (CMC) üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika binası ve üretim hattı ile ilgili yatırım çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bu yatırım sonucunda kapasitemizi yıllık 7.200 tondan 10.200 tona çıkartmış olacağız. Ayrıca ürün yelpazemize yeni selüloz türevlerinin eklenmesi yönünde de araştırmalarımız devam etmektedir.
Borsagundem.com - 2014 yılı için büyüme, kar ve ciro tahmini yapabilir misiniz?
Reha Çırak: 2013 yılının 3. Çeyreğinde ciromuzu bir önceki yılın aynı dönemine göre %98’lik bir artışla 6.6 milyon TL’ye yükselttik. 2013 yılsonu için hedefimiz ciromuzu 2012 yılına göre yaklaşık %100’lük artışla 10 milyon TL’ye çıkartmak. 2014 yılı için de 2013 yılındaki performansımıza benzer bir büyüme hedefliyoruz. 2014 yılından itibaren ise yatırımcılarımıza temettü dağıtmayı planlıyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 160,90
En Yüksek: 163,40
En Düşük: 160,00
Değişim -1,29 %
FK: 48,21
PD / DD: 4,79
İşlem Hacmi 40.397.550
Toplam Adet: 250.986
Ağırlıklı Ort.: 161,03
ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)