E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'deki panik ortamı yerli silah üreticisine yaradı---

ABD'deki panik ortamı yerli silah üreticisine yaradı

ABD'deki panik ortamı yerli silah üreticisine yaradı
14 Şubat 2021 - 16:41 borsagundem.com

Konya'nın Beyşehir ilçesinde Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin üretimi uzun menzilli keskin nişancı tüfeği OVİS, ABD, Namibya, Tayland, Endonezya ve Almanya'da alıcı buluyor

Av tüfeği üretiminde merkez haline gelen 3 bin 600 nüfuslu Huğlu Mahallesi'nde, vatandaşların bir araya gelerek kurduğu Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, toplam 25 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor. Kooperatif, 500'e yakın çalışanıyla ürettiği tüfekleri, Asya, Avrupa ve Uzak Doğu'da 65 ülkeye ihraç ediyor. Sektörde markalaşan Huğlu'da üretilen tüfekler, işçiliği, estetik görünümü, kalitesi ve uzun ömürlü olması nedeniyle rakiplerinden öne çıkıyor.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tanık, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğinin yurt dışı pazarında ilgi gördüğünü söyledi. Yivli tüfeğe, Anadolu yaban koyunu "OVİS"in adını verdiklerini anlatan Tanık, şöyle konuştu: "OVİS, Ar-Ge merkezimizde, seri üretimini yaptığımız özgün tasarım ve yerli mühendislik ürünüdür. Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde yar almasını hedefliyoruz.

  • Şu anda 5 ülkeye satışı gerçekleşiyor. ABD, Namibya, Tayland, Endonezya ve Almanya'da alıcı buluyor. Kalibresi 7.62'liktir. Güvenliğe önem verdiğimiz için mekanizması 6 dişliden oluşuyor. Etkili menzili 1000 metredir. Muadillerine göre avantajı, fiyatıdır. Yerli olduğu için rekabetçidir. Güvenliğin ön planda olduğu bir model. Namlusu dövme çelikten üretildi. Tasarımı tamamen özgün. Aksesuarlarıyla birlikte 7,5 kilogram. Yere sabitlemek için ergonomik ayaklara sahip. Yıllık 3 binin üzerinde OVİS üretiyoruz." Tanık, kooperatifte ürettikleri OVİS'in av tüfeği modelinin ise MKE aracılığıyla sivil kullanıcılara sunulduğunu kaydetti.

Öte yandan son dönemde ABD'den gelen taleplerle yüzde 35 oranında artış gösteren ihracat, 25 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Satış Müdürü Abdüssamed Güzel, "Şu anda en büyük ihracatı ABD'ye yapıyoruz. ABD'de pandemi nedeniyle oluşan panik ortamı ve özellikle son aylardaki seçimlerden kaynaklı silahlanma gereksinimi talepleri artırdı. Şu an yüzde 35 artışla 25 milyon dolar ihracata ulaştık'' ifadelerini kullanmıştı. 450 üyesi bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Satış Müdürü Abdüssamed Güzel, şunları söylemişti: ''Huğlu Av tüfeklerinin geçmişi oldukça uzun yıllara dayanıyor. 1914 yılında Mustafa Çavuş isminde Huğlulu bir büyüğümüzün 1'inci Dünya Savaşı'nda orduya katılıp, orada tamir- bakım görevlerini üstlenmesi, daha sonra orada edindiği tecrübeleri kasabaya gelip çevresindeki insanlara aktarmasıyla başlıyor.


Şu anda başta av tüfekleri kooperatifi olmak üzere 15 tane üretici firma ve bu üretici firmalara tedarikçi olarak çalışan 45 tane alt yüklenici firmamız var. Huğlu Mahallesi'nde 1500 civarında silah sektöründe çalışan kişi var. Huğlu'da hemen hemen işsizlik sıfır diyebiliriz. Bununla beraber çevre mahalleler ve Beyşehir ilçemizden olsun buraya çalışmaya gelen personel var. Sektörün hızlanmasıyla beraber iş gücüne ihtiyaç oldukça arttı.''

Huğlu insanının üretim yapmayı sevdiğini ifade eden Güzel, ''Huğlu’nun arazileri tarım ya da hayvancılığa elverişli değil. Biraz önce bahsettiğim gibi, silahla başlayan bir süreç var. Huğlu insanı silaha, imalata, üretime çok yatkın.Silah üretiminden önce Huğlu’da kağnı üretimi yapılıyordu. At arabası veya bu amaçla kullanılan kağnılar gibi imalatlarda yapılmış. Silah sektörü olmasaydı Huğlu büyük ihtimalle başka bir üretimin, imalatın içinde olurdu'' ifadelerini kullanmıştı.

ABD'DEN TAYLAND'A UZANAN 25 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Huğlu'da üretilen av tüfeklerinin ABD'de başka olmak üzere Tayland'a kadar ihracat yapıldığına dikkat çeken Güzel, ''Huğlu’da silah üretimi 1914’lere kadar dayanıyor; ancak kooperatifin kuruluşu 1962 yılı olarak kayıtlara geçmektedir. Kurulan kooperatifimizin aktif ve pasifler olmak üzere toplamda 450 civarında ortağı var.

Huğlu’da şu anda 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Başta ABD geliyor, bununla beraber İtalya, Fransa, İngiltere, Rusya, Malezya ve Tayland gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin arasında ise en fazla ağırlığı ABD üstleniyor. Huğlu'dan yaklaşık 25 milyon dolar yıllık silah ihracatı söz konusudur'' diye konuşmuştu.

Türkiye'nin ilk silahlı deniz aracı ULAQ, Mavi Vatan ile buluştu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan15 Şubat 2021 06:30

    Maalesef her ihraç kaleminde olduğu gibi kendimizi sadece fiyattan dolayı satabiliyoruz. Aynı üretimi yapan firmalarımız biribirinin fiyatlarını kırıyor. Netice çok üretim ama katma değeri az üretim. Ülkemizde üretim yok değil ama maalesef plansız programsız üretim nedeniyle katma değeri az. Ülkemizde almanyadan 10kat fazla makine üreticisi olduğunu bilen var mı? Ama hepsini topla bir tane alman makine üreticisi kadar ciro yapmaz.

  • Osman14 Şubat 2021 22:12

    En kral silahlar bizde olsun öldürmeyin yok etmeyin ama kullanmamak üzere dosta düşmana karşı bulunsun.

  • Bir yorum15 Şubat 2021 03:46

    Aferin konuyu halletmişsin.  Her şeyi böyle bu kadar basit mantıkla çözdüğüne göre buralarda boşuna harcanıyorsun!  Sen de potansiyel var!  

  • Bir yorum14 Şubat 2021 21:47

    25 milyon dolar çok bir rakam sayılmaz!  Amerika da  1-2 basketbolcunun  transfer ücreti!  Türkiye de spor kulüplerinin  sadece  birinin dangalakça harcadığı yıllık belki de 6 aylık transfer ücreti. Gerçekten  böyle dürbünlü  tüfekler çok tehlikeli  buluyorum!  Ortalık manyak dolu!  Manyağın biri alırsa  Amerika daki gibi kötü olaylara sebebiyet verebilir.  Av tüfeği  olarak ta çok insafsızca zavallı hayvanları öldürüp!  Tabiatın dengesini alt üst etmek yine insanlığın kendi zararınadır.

  • ertuğrul eryılmaz14 Şubat 2021 18:45

    meksika pazarına girerseniz rekor kırarsınız

  • mantık14 Şubat 2021 21:38

    Bırak şimdi!  Amerika dan silahın alası gelir! Hem de tonlarca!  Büyük ihtimal ile ucuz olduğu için tercih  ediliyordur.  Ya da satışına kısıtlama konmuş olabilir.  

  • Hakan metin14 Şubat 2021 18:37

    Kim doğadaki hayvan a zarar veriyorsa oda onlar kadar zarar görsün

  • cgucluturk14 Şubat 2021 18:12

    Huğlu, yerli ve milli. helal olsun

  • Oktay Ak14 Şubat 2021 18:10

    Doğa kendi dengesini oluşturur.Öldürmeyi değil ,yaşatmayı seçin.

  • BORSACI14 Şubat 2021 17:33

    hayvanların yaşam hakkına saygı duyarım yaban hayvanlarını avlayan ,kafase koyan gelir elde edenler,öldürenler en agır ceza ile cezalandırılmalı.

  • Mehmet14 Şubat 2021 17:14

    Avlayacak hayvan mi kalmış. .. Bırakın yasasinlar.