E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'de ulusal acil durum ilan edildi---

ABD'de ulusal acil durum ilan edildi

ABD'de ulusal acil durum ilan edildi
13 Mart 2020 - 22:35 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan etti.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de etkisini artıran Kovid-19 salgınına ilişkin Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin aldığı erken önlemler nedeniyle virüsün daha da yayılmasının önüne geçtiklerini savunan Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) virüsün yeni kriz merkezinin Avrupa olduğunu açıkladığına da işaret etti.

ABD Başkanı Trump, "Resmi olarak ulusal acil durum ilan ediyorum. Bunlar çok önemli 2 büyük kelime" ifadesini kullanarak, 50 milyar dolara kadar acil durum fonunun erişime açılacağını kaydetti.

İngiltere de seyahat yasağı listesine girebilir

"Kovid-19 ile ilgili şu anda farklı bir safhaya geçtik." diyen Trump, ulusal acil durum kararını da bu nedenle aldıklarını vurguladı.

Trump, bazı Avrupa ülkeleri ile seyahati yasaklamanın da isabetli bir karar olduğunu belirterek, "Kolektif bir eylem, ortak fedakarlık ve ulusal kararlılıkla virüs tehditinin üstesinden geleceğiz." diye konuştu.

Avrupa'ya seyahat yasağı listesinde yer almayan İngiltere'de de vakaların arttığına işaret eden Trump, "İlerleyen dönemde İngiltere'yi de bu listeye alabiliriz." dedi.

Hastanelerin acil durum planı devreye sokulacak

Tüm eyaletlerin "acil durum operasyon merkezleri" kuracağını kaydeden Trump, "Ülkedeki tüm hastaneleri acil durum hazırlık planlarını devreye sokmaya ve böylece her yerdeki Amerikanların ihtiyacını karşılamaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

New York başta olmak üzere eyaletler ile de yakından çalıştıklarını kaydeden Trump, Sağlık Bakanı Alex Azar'a verdiği yetki ile sağlık çalışanları ve hastanelere de virüs ile mücadelede maksimum esneklik tanındığını kaydetti.

Trump, vatandaşlarının ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine ulaşmasının önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalışacaklarını kaydederek, testlerin de sayısını artıracaklarını belirtti.

"Testlerin azlığı konusunda sorumluluk almıyorum"

Testler konusunda özel sektör ile de yeni ortaklıklar kurulduğunu belirten Trump, "Bu sayede virüs için test kapasitemizi artıracağız ve hızlandıracağız. Ancak herkesin gidip test yaptırmasını istemiyoruz yalnızca belirli semptomlar varsa test yaptırım. Gelecek hafta sonuna kadar 1,4 milyon test hazır olacak, bunların 500 bini hafta başında hazır bulunacak. Bu testler belirli yerlere dağıtılacak ve bunları pazar gecesi duyuracağız." diye konuştu.

Trump, 5 milyon testin de 1 ay içinde hazır olacağını ve yol üstü test merkezleri kuracaklarını ancak bu kadar teste gerek olup olmadığı konusunda şüpheli olduğu kaydetti.

Piyasadaki test azlığı nedeniyle sık sık eleştirilen Trump, "Ben bu konuda sorumluluk almıyorum." ifadesini kullandı.

"Herkes virüs taşıyıcısı olabilir"

Önlem almanın önemini konuşması sırasında sık sık vurgulayan Trump, "Herkes virüs taşıyıcısı olabilir. Önümüzdeki 8 hafta oldukça önemli." uyarısını yaptı.

Trump, "Herkesin test yaptırması tamamen gereksiz. Bu günler de geçecek ve biz daha da güçlü olacağız. Bu süreçten çok şey öğrendik." değerlendirmesinde bulundu.

"Büyük ihtimalle test yaptıracağım"

Kovid-19 nedeniyle birçok öğrencinin de etkilendiğine işaret eden Trump, öğrenci kredileri üzerindeki federal hükümet faizlerinin de ikinci bir emre kadar kaldırılacağını vurguladı.

Petrol fiyatları konusunda da adım attıklarını ve fiyatlardaki düşüşü avantaja çevireceklerini kaydeden Trump, "Enerji Bakanına, ABD stratejik rezervleri için gayet iyi fiyata büyük ham petrol alınması için talimat verdim." dedi.

Geçen hafta Florida'da bir araya geldiği Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun İletişim Sekreterinde Kovid-19 çıkması ve Bolsonaro'nun da virüs iddiaları ile gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, "Ben endişeli değilim. Herhangi bir hastalık belirtim yok. Zaten Brezilya Devlet Başkanının da testi negatif çıkmış." dedi.

Yakın çevresindeki virüs vakaları nedeniyle test yaptırıp yaptırmayacağı tartışılan Trump, "Büyük ihtimalle virüs testi yaptıracağım. Şu anda bir program üzerine çalışıyoruz." dedi.

Obama dönemine eleştiri

Trump, domuz gribinin patlak verdiği dönemde yönetimde olan Barack Obama dönemini de bu konuda çok geç adım atmakla suçladı.

Sık sık tokalaşmadan hoşlanmadığını söyleyen ve halka da tokalaşmama tavsiyesi veren Trump'ın basın toplantısında kendisine eşlik eden konuklarla tokalaştığı gözlerden kaçmadı.

ABD genelinde son güncellemelere göre koronavirüs taşıyan vaka sayısının 1700'ü geçtiği, ölü sayısının ise 41'e ulaştığı bildirilmişti.

New York Valisi Andrew Cuomo, New York'ta toplam vakası sayısının 421 kişiye ulaştığını, bunlardan 150’sinin New York kentinde olduğunu kaydetmiş, ''Sanırım New York eyaletinde dolaşan binlerce vaka var. Bu gidişle her yerde olacak” demişti.

Acil başkanlık yetkileri neler?

ABD Başkanı, ulusal acil durum ilan ederek yetkilerini genişletebiliyor.

Böylece yönetim ulusal kriz durumlarında daha hızlı karar alıp bu kararları uygulamaya koyabiliyor.

Acil durum ilan edildiğinde ABD Başkanı 100 farklı yasada yer alan özel yetkilere sahip oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALEVİ DİNİNDENİM16 Mart 2020 12:45

    Dd13 Mart 2020 23:12 CEVAP :  KENDİNİ KOYUN OLARAK GÖRÜYORSAN KASAP HER ZAMAN YANI BAŞINDADIR. CEVAP OLARAK YAZMAYA KALKTIĞINIZ KELİMELERİ OKUMA ZAHMETİNE KATLANIN.GÖVDENİZ ÜZERİNDE TAŞIDIĞINIZ BALONMU.

  • BİR DOST14 Mart 2020 13:09

    Maaşlı anguslar başkanları Turump'a methiyeler dizip, angusluklarını bir kez daha kanıtlamışlar. 

  • BORSACI 14 Mart 2020 00:08

    DIŞARIDAKİ BORSAYA ALDANMAYIN . YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

  • O zsman14 Mart 2020 12:57

    O zaman dışarısı etkilemiyor ise abd ve alman borsası perşembe günü çakıldıginda Biz niye düşüş yaşadık

  • Koronaya k.yum13 Mart 2020 23:15

    Pazartesi yine mktin bizi. Aşıyı açıklayın battık, aile birliğimiz bozulmadan

  • Bika14 Mart 2020 00:11

    Aşı 2020 yılına yetişmez, mutasyon aşıyı etkisiz bırakıyor.

  • Üzülme 13 Mart 2020 23:33

    Pazartesi yemyeşil olacak borsa, Dow Jones endeksi yüzde 10 à yakın arttı. Hafta sonu yeni covid19 ve buna bağlı ölüm olmaz inşallah.

  • Trump sever 13 Mart 2020 23:14

    Adam bi konusu borsa %10 çoştu Amerika bizimkiler bir konusuyor çöküyor lider görsün aktroller batmaya mahkumsunuz bunlarla düzen değişmeli eskiler gidip diplomalı üni. Mezunu kendini ispat etmiş gençler gelmeli ama yok anam akıllanmadınız

  • Bir yorum14 Mart 2020 12:51

    Senin gibi sersem olursa ancak bu kadar gerzek olunur.. Bunun  konuşması  ile yükselen borsaya güvenip girersen kıçına nasıl kaçar görürsün.  Her yanından öyle sersemlik akıyor ki kahkaha mı atayım yoksa saçımı başımı mı yolayım bilemedim.  Be Allah ın ahmak kulu nasıl olur da 1 günde her şey değişmiş olabilir. Bu kadar düşünme yeteneğin dahi yok mu?  Acaba diyorum sen  haftada iki koca değiştiren dul bayanlardan mısın?  Öyle olunca aklı fikri zaten bellidir.

  • Şemsi13 Mart 2020 23:13

    Borsaya ralli yapmış uçurmuş

  • Hakkı külyutmaz13 Mart 2020 23:10

    Virüs mirüs derken, yeni bir dünya düzeni kuruluyor,,,gibi

  • Dd13 Mart 2020 23:00

    Nakitteyim bekliyorum. Bu sefer şeytan gibi çarpaca,m. 2008 zi kaçırdım bu krizi kacirmiyacagim. Tıpış tıpış gelmeye başladılar. 

  • Hasbi görür13 Mart 2020 23:15

    Gidişata bakılırsa, bir poşet dolusu nakitinle bir somun ekmek alacağın zamana son sürat gidiliyor.

  • aslan kral13 Mart 2020 23:12

    DOW + 10 YAPTI , PZT BIST DE AYNISINI YAPABILIR GEÇ KALMA. ŞUAN NE ALSAN BIRE BIR KOYARSIN ZATEN..

  • ALEVİ DİNİNDENİM13 Mart 2020 22:57

    HELP GOD. DÜNYA RESETLENİYOR. DÜNYA NEREYE GİDİYORSUN.Tanrı ; Bizleri ve mazlum iyi kalpli erdemli insanları “para baronlarının insanları sivri sinekler gibi gören fantezisinden koru”.Bu ne zalim senoryo umarım yakın zamanda bu tiyatro biter.KORKUNÇ OLAN NE BİLİYORMUSUNUZ.ARTIK İZLEDİĞİMİZ FİLİMLERİN OYUNCULARIYIZ.KİMİMİZ İYİ KİMİMİZ ÖLÜ KİMİMİZ ZALİM KİMİMİZ ZOMBİ.BU ZALİMLİĞİN BİTECEĞİNİ UMUT EDİYORUM.

  • Sünni14 Mart 2020 00:25

    Ben senin gibi alevinin canını yerim

  • Dd13 Mart 2020 23:12

    Yakında sende başrolde oynarsın kardeş. Hatta dizilerde oynarsın.  Dünya bir yere gitmez. Bizim gibi koyunlar gider.

  • Yiğit serhan13 Mart 2020 22:56

    Ülke böyle yönetilir olay bu bizim hödükler masaldan başka bişey anlatmıyor ekonomi bitti geçmiş olsun pazartesinden itibaren borsa 3 ay kapatılmalı hükümet gerekeni yapıp seçime gitmeli

  • aslan kral13 Mart 2020 23:11

    BOŞ YAPMA. ABD OHAL ILAN ETTI BORSASI +10 YAPTI ŞUAN. SENIN GIBI ZUBUKLER BIRAK VİRÜSÜ TERÖRİST TEMIZLIĞI OLDUĞUNDA BILE OHALE KARŞI ÇIKIYORDU.BI KERE DE BAŞKASINI ÖZENME KENDIN OL BE YAMYAM..

  • Aktrol düşmanı13 Mart 2020 23:11

    Kardeş ağzına kalemine sağlık artık yeni dünya düzeninde hiçbirinin yeri yok defolup gitmeli yandaşlarınla beraber satılacak yerde kalmadı bakalım nasıl olacak bu iş Katar kurtarır belki ama petrolde çöktü

  • Haydaaa13 Mart 2020 23:09

    😅😅😅. Olmadi