E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de hükümet kapanırsa borsalara ne olacak?---

ABD’de hükümet kapanırsa borsalara ne olacak?

ABD’de hükümet kapanırsa borsalara ne olacak?
26 Eylül 2023 - 11:35 borsagundem.com

Washington yönetimi harcama tasarısı konusunda 30 Eylül’e kadar Kongre ile anlaşmaya varmazsa kapanacak. Uzmanlarsa bu kapanmanın borsalar üzerindeki olası etkilerini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD hükümetinin kapanması ihtimalinden nefret etme eğiliminde. Zira bu ihtimal sonucunda ekonomide ve büyük şirketlerde doğacak belirsizlik yatırımcıları tedirgin ediyor.

Insider’ın haberine göre, RBC Capital Markets Stratejisti Lori Calvasina, 1976’dan bu yana gerçekleşen son yedi kapanma sırasında S&P 500 Endeksi’nin medyan %10,2 düştüğüne işaret etti. Bu düşüşlerin en büyüğü ise 21 Aralık 2018 ve 23 Ocak 2019 arasındaydı ve endeks bu süreçte %19,8 geriledi. Endeksin kapanmalar sürecinde kaydettiği en hafif düşüşse 6 Ocak 1996 yılında sona eren ve 21 gün süren kapanma sırasındaydı ve S&P 500 bu süreçte de %3,7 düştü.

Calvasina ve ekibi gerçek bir hükümet kapanması sırasında S&P 500’ün medyan %2 gerilediğini tespit etti.

Bununla birlikte piyasalar ve kapanmalar arasındaki ilişki göz önüne alındığında en azından iki olumlu gelişme de göze çarpıyor:

Birincisi, piyasalar genellikle karşıt görüşteki siyasilerin zorlu konu başlıklarda anlaşmaya varması ve hükümetin yeniden açılması sonrasında yükselişe geçiyor. RBC araştırmasına göre hükümetin 10 gün veya daha uzun süre kapalı kalmasını takip eden 12 ay içerisinde S&P 500 Endeksi medyan %18,9’luk yükseliş elde etti.

İkincisi, 1976’ya kadar uzanan son 20 kapanmayı analiz eden Truist’in verilerine göre kapanmanın gerçek anlamda yaşandığı dönemlerinde hisse senetleri %50 ihtimalle yükseliyor.

Calvasina, “Rahatsız edici politikalar genellikle zorlu zamanların bir belirtisi olma eğilimindedir. Bugünün ABD hisse senetleri yatırımcıları için iyi haber, S&P 500 Endeksi Temmuz 2023 zirvesinden halihazırda %5,9 düştü. Günümüzde geçmişteki uzun süreli kapanmalara giden ortalama ve medyan göstergelerle uyumlu olabilecek %10’luk bir düşüş endeksi 4.100 puanın biraz yukarısına götürecektir” ifadelerine yer verdi.

ABD’de yeni bir hükümet kapanması riski yaklaşırken veri analizleri de kritik bir öneme sahip hale geldi.

ABD hükümeti Kongre ile bir düzine harcama tasarısını geçirmek için bir son dakika anlaşmasına varmazsa önümüzdeki hafta son ABD hükümeti kapanacak. 30 Eylül son finansman tarihi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, hükümet kapanması sırasında ABD hükümeti yalnızca kolluk kuvvetleri ve kamu güvenliği gibi temel hizmetlere para harcayabilir. Yüz binlerce kamu çalışanı maaş çeklerini ertelendiğini görecek. Yükselen faiz oranları ve Amerikan otomotiv şirketlerindeki grevin gecikmeli etkileri gibi birçok sorunla halihazırda mücadele eden Amerikan ekonomisine bir belirsizlik daha eklenecek.

EY Ekonomisti Greg Daco hükümetin bir hafta boyunca kapalı kalması halinde dördüncü çeyrekte ABD’nin reel gayrisafi yurtiçi hasılasından 6 milyar dolar (%0,1) eksileceğini hesaplıyor.

Calvasina ise kapanma riski arttıkça piyasaların yakın vadeli baskıların altında kalabileceğini söyledi. Stratejist herhangi bir nihai anlaşma halinde ise eylül ayında önemli bir miktar geri çekilen hisse senetlerinde yeniden alışa geçilebileceğini de sözlerine ekledi.

Truist Baş Borsa Stratejisti Keith Lerner, “Hükümet kapanmaları genellikle yüksek profilli olur ancak piyasalar için düşük etkili olaylardır. Bu alandaki belirsizlik yatırımcıların endişesini artırma ve kısa vadeli piyasa oynaklığına katkıda bulunma eğilimi gösterse de tarihsel göstergeler piyasalara etkilerinin kalıcılığının minimum düzeyde olduğuna işaret etmektedir” dedi.

Lerner, “Bununla birlikte mevsimsel olarak zayıf bir dönemde olduğumuzdan hisse senetlerinin yakın vadede dalgalı seyrini sürdüreceğini tahmin etmeye devam ediyoruz. Hisse senetleri büyük miktardaki yıllık bilançolarını konsolide etmeyi sürdürüyor ve bariz bir yakın vadeli katalizörden yoksunuz” açıklamasında bulundu.

Jamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir

 

ABD Kongresi'nde hükümetin kapanmasını önleme çabası

 

Biden imzaladı! Federal hükümet 'şimdilik' kurtuldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Eylül 2023 15:25

    Hiç bir şey olmaz daha önce kapanmış idi 10 gün gibi.trump zamanın da hiç bir şey olmadı.Hisse senetlerinizi kaptırmayın bence.