E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Temsilciler Meclisi kararının ardından Türkiye'yi ne bekliyor? ---

ABD Temsilciler Meclisi kararının ardından Türkiye'yi ne bekliyor?

ABD Temsilciler Meclisi kararının ardından Türkiye'yi ne bekliyor?
30 Ekim 2019 - 19:09 borsagundem.com

ABD Temsilciler Meclisi'nin 29 Ekim günü Türkiye aleyhinde ezici çoğunlukla aldığı iki karar olan -bir yasa tasarısı ve bir karar tasarısının- ardından yaptırımların ne kadar bağlayıcı olduğu ve olası etkileri tartışma konusu.

Temsilciler Meclisi, "Ermeni soykırımının" tanınması kararını 405’e karşı 11 oyla, Suriye’nin kuzeyine Türkiye’nin gerçekleştirdiği ve iki hafta süren harekât nedeniyle Ankara’ya yaptırım getirilmesini öngören kararı ise 403’e karşı 16 oyla kabul etti.

ABD başkanlık sisteminde başkanlara veto hakkı verilse de, Kongre’nin her iki kanadında da üçte iki oranında oya ulaşarak ‘süper çoğunluk (super-majority) elde ettiği benzeri durumlarda Başkan’ın vetosunu geçersiz kılan (veto-proof) kararlar alma hakkı söz konusu.

Dolayısıyla, yasa tasarısı metni kaç oy alırsa alsın nihai olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına imzaya gidecek. On gün içerisinde karar vermesi gereken Trump'ın ise bu metni veto etme yetkisi var. Ancak Başkan tarafından veto edilen tasarının Kongre'nin her iki kanadında üçte iki çoğunlukla -yani 435 üyeli ve Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde 290 oy, Kongre’nin üst kanadı olan 100 üyeli Senato’da ise en az 67 oyla- tekrar kabul edilmesi durumunda veto da geçersiz hale geliyor.

Senato halihazırda Cumhuriyetçilerin kontrolünde ve uzmanlara göre bu dönemeçte Trump'ın Senato'da kendi partisinin grubu üzerindeki etkisi belirleyici olacak; zira Cumhuriyetçilerin Senato'daki grubunun lideri Mitch McConnell de Türkiye'ye yönelik yaptırımlara karşı bir tavır takınıyor.

Türk Dostluk Grubu'ndan bile destek çok düşük

Halihazırda "Ermeni soykırımını" tanımaya ilişkin karar tasarısına Temsilciler Meclisi’nde 106 üyeden oluşan Türk Dostluk Grubu’ndan sadece 4 kişi, yaptırım yasa tasarısına ise sadece üç kişi hayır dedi; grubun eş başkanları ise (iki demokrat ve iki cumhuriyetçi) her iki tasarıya evet oyu kullandı.

Eğer Kongre’nin her iki kanadının onayladığı yaptırım paketleri söz konusu oy oranına ulaşmazsa, ABD Başkanı’nın onayına sunulacak ve Trump’ın düzenlemeyi veto etme yetkisi korunmuş olacak.

Özellikle Suriye operasyonunun ardından yaptırımların en hararetli savunucusu olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, dün resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Senato’nun bu işi devam ettirmesini ve Türkiye’nin, onlar bize ve müttefiklerimize sorun yaratırken ABD’nin bir kenarda oturmayacağını tartışmasız şekilde görmesini sağlayacağını bekliyorum” demişti.

Temsilciler Meclisi'ne sunulan PACT (Türkiye'nin Çıkardığı Çatışmaya Karşı Yasa - Protect Against Conflict by Turkey Act) başlıklı yaptırım tasarısı kapsamında Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen Barış Pınarı Operasyonu’yla ilintili olan Türk yetkililere ve savunma sektörüyle bağlantılı bankalara yaptırım uygulanmasının yanı sıra, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımına yönelik yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

Tasarının yasalaşması durumunda Amerikan menşeli silahlar, Suriye’de askeri operasyon yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri’ne artık satılamayacak. Yasanın yürürlüğe girmesinden durumunda ise, 30 günlük süreç içerisinde CAATSA yaptırımları başlayacak.

"Türkiye aleyhindeki atmosferin göstergesi"

Alman Marshall Fonu Ankara ofis direktörü Özgür Ünlühisarcıklı’ya göre, “ABD Temsilciler Meclisi’nin iki partili ve çok büyük bir çoğunlukla kabul ettiği iki yasa tasarısı ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine oluşmuş atmosferin şu ana kadarki en somut göstergesi oldu."

Euronews Türkçe’ye konuşan Ünlühisarcıklı, “Başkan Trump siyasi sermayesinden yemeyi göze alırsa bu tasarıları henüz kendi masasına gelmeden akamete uğratabilir” diyor.

Öte yandan tasarıların Senato’da Başkanın veto edemeyeceği bir çoğunlukla, yani 100 Senatör’ün en az 70’inin desteği ile geçmesi de Ünlühisarcıklı’ya göre yadsınabilir bir olasılık değil.

“Bu tasarıların Temsilciler Meclisi’nde bulduğu destek Türkiye’nin ABD Kongresi ile ileride yaşayabileceği sorunların da bir işareti gibi okunmalı. Ancak Kongre’nin bu yaklaşımı Türkiye’yi uyguladığı politikalardan uzaklaştırmak şöyle dursun ABD’den daha fazla uzaklaştırması muhtemel. Çanlar ABD-Türkiye ilişkileri için çalıyor Moskova’da birileri ellerini ovuşturuyor,” diyor transatlantik ilişkiler uzmanı Ünlühisarcıklı.

"Ermeni soykırımı" yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde daha önce 1975 ve 1984 yıllarında da geçmiş, ancak Senato’dan geçememişti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization Başkanı ve dış politika analisti Ali Çınar ise, soykırım karar tasarısının sembolik olduğu ve bağlayıcılığının bulunmadığı kanısında. “Bu karar tasarısı, yangından mal kaçırır gibi, TR-ABD ilişkilerindeki gerginlikten fırsat bilerek geçirildi. Ancak soykırım karar tasarısı Senato’ya gelemeyecek zira sembolik nitelikte,” diyen Çınar, yaptırım yasa tasarısının ise Senato’ya geleceğini ve Senato’daki olumsuz havadan etkilenen zorlu bir süreci fitilleyeceğini düşünüyor.

ABD Türkiye'yi kaybetmeyi göze aldı mı?

Euronews Türkçe’ye konuşan Çınar, “ABD’nin genel anlamda dış politikası tamamen Türkiye’yi de kaybetsek olur yörüngesine giriyor ve bu çok tehlikeli. Trump ile Erdoğan ilişkisini, ikili ilişkilerden ayrı yere koymak lazım,” diyor.

Trump ile Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’da gerçekleştirmeleri beklenen ikili görüşme bu süreçte kritik önem arz ediyor.

Ancak Çınar’a göre, Kongre’deki olumsuz durum daha da kötüye gidiyor ve Türkiye aleyhine yaptırım getirilmesi konusunda Senato’da zaten ayrı bir yasa tasarısı var.

Ankara geçtiğimiz otuz yıl boyunca Kongre'den bu kararın çıkmasını lobi çalışmaları ve diplomatik temaslar yoluyla engellemişti.

Temsilciler Meclisi'nin kararı, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Ankara'ya karşı yeni mali yaptırımlar uygulanmasını değerlendirdikleri toplantıdan bir gün önce geldi. Avrupa parlamenterlerinin, metni üzerinde halen değişiklikler yapılan karar taslağını Perşembe günü kabul etmesi bekleniyor. (Euronews)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ramazan ÇAĞAN 30 Ekim 2019 23:18

    Astor sen TÜRKİYE'de yasamıyorsun herhalde ABD'lisin. Büyüklerin deden ninen falan vs. varsa sor öğren bilgi sahibi oluver bari. Türkiye CUMHURİYETİ DEVLETİ MECLİSİ gözüm. Dünya bunu gördü siz göremediniz. Yazık.

  • canbey30 Ekim 2019 21:52

    sız dışışlerıne monşer dıye aşşağılayıp badem bıyıklıları  imamları doldurursanız olacağı zaten buydu ha AKP de zaten çok üzülmüş değil bu karara zaten bu tasarı BOP un bır parçası süreç devam edıyor bu ülkede ATATÜRKÇÜLER  iş başı yaptığı zaman  işgalde işgalıyede son bulur

  • Osman30 Ekim 2019 22:28

    Omrunuz beklemekle gececek.

  • RAMAZAN ÇAĞAN30 Ekim 2019 20:07

    abd temsilciler meclisinin çok üstünde meclis varki oda TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ dir.Bilsinler ki bu meclis okadar büyüktür ki eğer abd nin bu abuk supuk hareketleri devam ederse olağan üstü toplanacak ve yeryerinden oynayacaktır.

  • HALİL KARTAL30 Ekim 2019 20:59

    bunlar söyle devlet isyiyorlar aynen 1970 yılında ecevit in abd karşısında el divan pençe duram bir devlet adamı ve köle devlet.artık o eski Türkiye yoktur.abd yi zorunan operesyon yapacağı bölgeden çıkarttık karizması çizildi.

  • astor30 Ekim 2019 20:51

    hangi meclisten bahsediyon anlamadım. türkiyede meclis mi kaldı her şey reisin iki dudagı arasında ha bir khk cıkarır onu bilmem.

  • Selahattin Ölmez30 Ekim 2019 19:57

    AB ülkelerine karşı RTE yanlış yaptı aç artık su sınır kapılarını ve abd ye karşıda bir şeyler yapmamız lazım.mesala incirlik ve kürecik ten çıkarta incirlikten alsınlar atom bombalarını bunun yerine kendimiz rusya dan süpersonik uzun menzilli atom bombası da alalım.bunların ardıkdaki israil artık bizden korksun.

  • Osm30 Ekim 2019 19:55

    Topunuz gelin. Sizden korkan sizin gibi olsun

  • Vatandaş 30 Ekim 2019 19:30

    Önce incirliği boşaltsınlar... Sonra sabaha kadar oylasınlar.... Olmadı oyun oynasınlar...

  • Atakan30 Ekim 2019 19:24

    Piçler gavur küffar tek vücut olmuş bizimde birlik olmamız farzdır

  • Cenk30 Ekim 2019 18:32

    Hem bazen itiraf ediyor lar. Türkiye kaybedilemeyecek kadar değerli konumda olan bir ülke diye. Hem sopa gösteriyor lar. Sonra da birşey yok deyip muttefikiz diyorlar ama hiç bu zora koşma huyundan vazgeçmiyor ABD yönetimi. En iyisi bizde kozlarimizi daha iyi ve etkin kullanarak elimizdeki avantajları onların istemediği yönde kullanmalıyız. Onlar istedi diye biz suçlu ilan edilemeyiz. Hiç adil davranmıyor ABD yönetimi. Müttefik ruhuna yakışmayan hareketler sergiliyor. Yarında köklü cezalar almaya kalkar. Türkiye bunları hak etmiyor. İlişkileri belki de düşürmek bile gerekebilir. Ticari ilişkileri de gözden geçirmek gerekebilir. Onların hareketleri ne göre yerine göre tam zamanında iyi kozlar oynamaliyiz. Türkiye sonuçta bu bölgedeki dengeleri değiştirecek güçte olan bir ülke dir. Dünyanın ortasında ve dünyanın güç dengesini değiştiriyor ve çok çok önemli bir ülke dir