E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD istihbaratı DEAŞ/Horasan’a odaklandı---

ABD istihbaratı DEAŞ/Horasan’a odaklandı

ABD istihbaratı DEAŞ/Horasan’a odaklandı
02 Ocak 2022 - 16:52 borsagundem.com

DEAŞ/Horasan örgütünün, Afganistan’daki Kabil Uluslararası Havaalanı yakınlarında düzenlediği saldırıda 13 ABD askeri dahil olmak üzere çok sayıda insanı öldürmesinden dört ay sonra, ABD’li istihbarat yetkilileri saldırganın profilini oluşturmayı başardı.

New York Times gazetesinin haberine göre, askeri liderler bu bilgileri saldırıya karıştığı düşünülen DEAŞ hücresine erişmek için kullanarak, bu hücrenin Batı’ya karşı gelecekte ne tür saldırılar planlayacağını bulmaya çalışıyor.

Ağustos ayında meydana gelen saldırıda, 3’ü ABD askeri olmak üzere 180’den fazla kişi hayatını kaybetti.

DEAŞ-Horasan örgütü, patlamaya neden olan canlı bombanın adının Abdurrahman el-Logari olduğunu bildirerek saldırıyı üstlendi.

ABD’li yetkililer, Logari’nin iş için sık sık Hindistan ve Pakistan’ı ziyaret eden Afgan bir tüccarın oğlu olduğunu, DEAŞ/Horasan’a katılmadan önce Yeni Delhi yakınlarındaki Manaf Rachna Üniversitesi’nde mühendislik okumak için 2017’de Hindistan’a yerleştiğini söylüyor.

Gazetenin haberine göre, Logari Eylül 2017’de Yeni Delhi’de bir intihar saldırısı gerçekleştirmenin eşiğindeydi, ancak CIA bunu ortaya çıkardı ve Hint istihbarat ajanlarına bildirdi.

Hindistan’daki yetkililer saldırıyı engelledi ve Logari’yi CIA’e teslim etti. CIA onu Afganistan’a, Bagram Hava Üssü’ndeki Parwan Hapishanesi’ne gönderdi. Kabil’in 15 Ağustos’ta düşmesinden sonra yaşanan kaosun ortasında kendisi ve birkaç bin militan serbest bırakılıncaya kadar orada kaldı.

Logari, 26 Ağustos 17:48’de giysisinin altına 25 kiloluk patlayıcı yelek giyerek, Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’na girmeyi ümit edenlerin üstünü arayan bir grup ABD askerinin yanına yürüdü.

İntihar yeleği için alışılmadık derecede büyük olan bombayı patlatmadan önce aranmak için bekledi ve kendisini ile yaklaşık 180’den fazla kişiyi öldürdü.

ABD’li yetkililere göre, bu saldırı, DEAŞ/Horasan örgütünün imajını, Taliban’ın ülkeyi yönetme kabiliyetine yönelik büyük bir tehdit olarak parlatmasına neden oldu.

Washington’daki Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christine Abizaid, Eylül ayında Georgia eyaletinde düzenlenen bir ulusal güvenlik konferansında, “DEAŞ/Horasan örgütü, o dönemde ulusaşırı sahnede kendileri için oldukça tatmin edici olabilecek bir şekilde bazı ün kazandı” dedi.

Abizaid, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra bu ülkeden ABD'ye ve Batı'ya gelen "en büyük tehlikenin" El Kaide'den değil bu örgütten gelebileceği konusunda uyardı.

Savunma Bakanı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl ise, Ekim ayında Senato’daki Silahlı Hizmetler Komitesi’ne DEAŞ/Horasan’ın 2022’de ABD’ye saldırabileceğine inandığını bildirdi.

ABD istihbaratının hazırladığı 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planı' sızdı!

Maduro itiraf etti ABD istihbaratı ile çalıştı

ABD istihbaratından flaş iddia: İstila olasılığı artıyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)