E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında 10 yılın en hızlı geri dönüşü---

ABD borsalarında 10 yılın en hızlı geri dönüşü

ABD borsalarında 10 yılın en hızlı geri dönüşü
20 Kasım 2023 - 10:39 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi’nin düzeltme bölgesinden çıkmasına adeta ramak kaldı. Endeks 3 seans içerisinde 9 puan ve üzerinde yükselirse son 10 yılın rekor geri dönüşünü gerçekleştirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin en kötü günleri sırasında ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 düzeltme bölgesinde sadece 19 seans geçirmişti. Endeks daha sonra ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen pandemi destekleriyle birlikte ani bir yükseliş kaydetmişti.

ABD borsalarında son günlerde kaydedilen yükselişler de benzeri bir tabloyu işaret ediyor. Ancak MarketWatch haberinde dikkat çekilen Dow Jones verilerine göre S&P 500’ün düzeltme bölgesinden 10 yılın en hızlı çıkışını kaydetmesi için geçmesi gereken sınır da yine 19 seans.

FED’in faiz artışlarını bitirdiğine dair beklentinin yoğunlaşmasıyla birlikte Wall Street endekslerindeki ralli cuma gününde de devam etti. Şükran Günü nedeniyle 4 seans olacak yeni haftada da yükselişlerin devam etmesi bekleniyor.

S&P 500 Endeksi son 16 seansını düzeltme bölgesinde sonlandırdı. Endeksin cuma günü yakaladığı en yüksek seviye 4.520,12 puandı. S&P 500’ün düzeltme bölgesinden çıkması içinse 4.529,11 puan sınırını geçmesi gerekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre düzeltme seviyesi endekslerin son yakaladıkları zirveden itibaren kaydettikleri %10 ve üzeri düşüşlerini ifade eder. Düzeltme bölgesinden çıkış içinse endeksin en dip noktasından %10 ve üzeri yükselmesi gerekir. Yükselişin %20’yi aşmasının ardındansa söz konusu ralli ‘boğa piyasası’ olarak adlandırılır.

Wall Street endekslerine dair bir diğer olumlu gösterge de Nasdaq Bileşik Endeksi’nde görülüyor. Teknoloji ağırlıklı endeks 25 Ekim’de girdiği düzeltme bölgesinden 14 seansın ardından çıkmayı başardı.

S&P 500, ekim ayında tetiklenen mevcut düzeltme de dahil olmak üzere tarihte toplam 103 düzeltme gördü. Dow Jones verilerine göre, 1932, 1987 ve 2008 tarihlerindeki gibi birkaç düzeltme ise dört gün kadar kısa sürdü.

Endeksteki tüm düzeltmelerin yalnızca dörtte biri uzun süre devam edebildi. Uzun soluklu düzeltmelerin süreleri ise 60 ila 238 işlem günü arasında değişiyor.

ABD borsaları bu yıl 7 büyük teknoloji hissesinin yükselişiyle birlikte ralli havasına girdi. Endeks son dönemde ise piyasalar üzerinde yönlendirici bir etkisi bulunan uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüşlerle destekleniyor.

Tahvil getirilerinin geri çekilmesi ABD şirketleri, hane halkları ve devlet borçları için finansman maliyetlerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Zira son dönemde ABD ekonomisindeki zayıflık belirtileri finansman ihtiyacını çok daha belirgin hale getirdi.

MW haberine göre, LPL Financial Analisti John Lohse konuya ilişkin yaptığı açıklamada S&P 500’ün Ocak 2022’deki rekor seviyelerini yeniden görmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Analist müşterileriyle paylaştığı notta ABD enflasyonundaki yavaşlamaya ve hisse senetlerindeki olumlu teknik zemine işaret etti:

“Teknik değerlendirmeler, yakın zamanda 4.400 direncinin üzerinde bir kırılma yaşandığını ve 4.600 seviyesinin yeniden test edileceği olasılığını gösteriyor. Önümüzdeki altı hafta, takvimdeki hisse senetleri için mevsimsel göstergeler açısından en iyi dönemler arasında. Piyasalardaki derinlik nispeten yetersiz kalsa da teknoloji odaklı hisseler itici olmaya devam ediyor.”

ABD borsalarının üç büyük endeksi de geçen hafta %2’nin üzerinde yükselişler kaydetti. Düzeltme bölgesinden çıkmaya hazırlanan S&P 500 Endeksi’nin haftalık performansı ise %2,3 olarak kayda geçti.

Faiz indirim beklentileri piyasalara güç verdi

 

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı

 

IMF: Faiz oranları bir süre daha yüksek kalabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pakize çok su içer20 Kasım 2023 12:54

    bizdede tarihi rekor kırıyo .her şe rekor içinde .pahalılık var efason eksie gidiyo .emekli bayram parası bi kısmı bikısımsız diye oldu .hahahauh pazar market heryer yerlerde sebze arayan insanlarımız ne kadar hüzün dolu .ne akapa nin ne hödüparın nede mahapanın umurunda vay beee .memlekete bakın ne halde yazık .

  • ALİ KODUŞ20 Kasım 2023 10:48

    Aynen 1929 ekonomik krizi emareleri oluşmaya başlamıştır.