E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
08 Mart 2022 - 18:14 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne alıcılı başladı. Yatırımcılar geçtiğimiz gün görülen sert satış dalgasının ardından toparlanmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Salı gününe hafif yükselişle başladı. Yatırımcılar Ekim 2020’den bu yana görülen en sert satış dalgasının ardından bir miktar yaralarını sarmayı hedefliyor. Gündemde ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle yükselen emtia fiyatlarını ve yavaşlayan ekonomik büyüme bulunuyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,28 artışla 32.908,89 puanda, S&P 500 Endeksi %0,22 artışla 4.210,36 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,20 yükselişle 12.856,22 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0860 yükselişle %1,859 seviyesinde değerleniyor.

Petrolde, benzinde ve doğal gazda artan fiyatlar ve nikel ve paladyum gibi değerli metal fiyatlarında görülen sert yükselişler küresel ekonominin büyümesine ilişkin endişeleri artırdı. Artan emtia fiyatları küresel çapta yükselen enflasyonla birlikte yatırımcılar için riskli bir dönemin işaretini veriyor.

Borsa araştırmaları firması Wolfe Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Chris Senyek geçtiğimiz gün borsalarda görülen sert düşüşle ilgili röportajında, “Rusya Ukrayna krizi, yükselen emtia fiyatları, enflasyon endişeleri ve oldukça belirsiz olan FED’in (ABD Merkez Bankası) politika görünümü resesyon korkularının hızlı bir şekilde şiddetlenmesine neden oldu ve hisse senetleri piyasalarında sert bir satış dalgası gerçekleşti” açıklamasında bulundu.

Salı günü Batı Teksas ABD petrolü vadeli fiyatları yaklaşık %4 yükselerek varil başına 124 dolardan alıcı buldu. Hafta başında ABD petrolü varil fiyatı 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 130 dolara kadar çıkmıştı.

ABD petrol fiyatlarındaki yükseliş tüketicilerin cebini de vurdu. Amerika Otomobilciler Birliği’nin paylaştığı verilere göre Salı günü itibariyle ABD’de benzinin fiyatı 4,173 dolara kadar yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki artış enerji şirketlerinin hisselerine olumlu yansıdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Chevron ve Exxon Mobil hisseleri açılışta sırasıyla %4,48 ve %3,56 oranında değer kazandı. Petroldeki yükseliş ikamesi olan güneş ve rüzgar enerjisi hisselerinde de yükselişi destekledi.

Diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş de Salı günü devam etti. Nikel fiyatı kısa bir süre de olsa ton başına 100 bin doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Elektronik üretiminde önemli bir metal olan paladyum vadeli kontratları %5 daha yükselerek onsu 3,04 dolara çıktı. Platin vadeli kontratları ise %3 yükselerek onsu 1.149,70 dolara ulaştı.

Teknoloji endeksi Nasdaq geçtiğimiz gün en son rekor seviyesinden %20,1 düşerek ayı piyasasına girmişti. Açılışta görülen yükselişin devamlılık göstermesi Nasdaq Endeksi’nde yatırımcı duyarlığını olumsuz etkileyen kritik seviyesinden kurtulmasına yardımcı olabilir. Ayı piyasası endekslerin bir önceki rekor seviyesinden %20 veya daha fazla düşmesi anlamına geliyor. Piyasa uzmanları ise borsaların gidişatına ilişkin olumlu mesajlar vermiyor. Bununla birlikte borsalarda görülen büyük kayıplar yatırımcıların dipten alma reaksiyonunu tetikleyebilir.

CNBC’nin haberine göre servet yönetimi firması Cornerstone Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Cliff Hodge piyasalara ilişkin açıklamasında, “Ukrayna'da iyileşme olduğuna dair hiçbir bir kanıt yok gibi görünüyor ve Washington’dan gelen açıklamalar daha şahin yönde olmayı sürdürüyor. Nihai dibin nerede olabileceğini bilmek imkansız olsa da, risk-ödül açısından, piyasa çok makul görünüyor” ifadelerine yer verdi.

ABD'nin ticaret açığı tarihi seviyede

 

ABD'de perakende satışlarda artış

 

Borsalarda oyunun kuralı değişiyor

 

Dolarda yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)