E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları haftanın son gününü düşüşle kapadı---

ABD borsaları haftanın son gününü düşüşle kapadı

ABD borsaları haftanın son gününü düşüşle kapadı
12 Mart 2022 - 00:50 borsagundem.com

Putin'in "Müzakerelerde olumlu gelişmeler var" sözüyle yükselişe geçen Wall Street endeksleri gün içinde tüketici güven endeksindeki rekor gerileme ile erken kazançlarını kaybetti. 3 ana endeks de haftanın son işlem gününü ekside kapadı

BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin gelişmeler izlenmeye devam edilirken yükselişle başladığı haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. 

Rusya-Ukrayna savaşı kapsamındaki müzakerelerde ilerleme olacağı umuduyla güne yükselişle başlayan endeksler, kapanışa doğru makro ekonomik verilerin yol açtığı endişeler nedeniyle negatif bir seyir izledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna ile müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Detay vermemesine rağmen Putin'in bu sözleri Wall Street yatırımcıları tarafından olumlu algılandı. 

Ancak enflasyon rekoruyla ilgili endişelerin cuma günü açıklanan tüketici güven endeksine de yansıması önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed'in para politikası kurulu toplantısını yatırımcıların merceğine koydu.

Fed toplantısı yatırımcıların merceğinde

Fed'in 15-16 Mart'taki toplantıda faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak enflasyondaki 40 yılın yükseliş rekoru, yatırımcılarda "Fed daha agresif bir tavır takınır mı" endişesine yol açtı. 

Tüketici güveni 2011'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, martta aylık 3,1 puan azalarak 59,7'ye düştü. Yapılan bir ankete göre tüketici güveni endeksinin son 11 yılı en düşük seviyesine gerilemesinde benzin fiyatlarındaki rekor yükseliş etkili oldu.  

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi 229,88 puan ve yüzde 0,69 oranında düşüşle 32.944,19 puanda günü tamamladı. S&P 500 Endeksi 55,21 puan ve yüzde 1,30 oranında kayıpla 4,204,31 puana geriledi. Nasdaq ise 286,15 puan ve yüzde 2,18 düşüşle 12.843,81'e geriledi.

HAFTALIK BAZDA DURUM

S&P 500 endeksi bu hafta yüzde 2.9 düştü ve üst üste ikinci haftalık düşüşünü kaydetti. Dow üst üste beşinci hafta düşüş yaşadı.

HİSSE HAREKETLERİ

Facebook ve Instagram'ın "Rus işgalcilere ölüm" şeklindeki paylaşımlara izin vereceğini açıklamasının ardından Rusya yönetimi Facebook'un çatı şirketi Meta'ya dava açtı. Rusya'nın açtığı davanın ardından Meta hisseleri yüzde 3.9 oranında değer kaybetti. 

10 YILLIK HAZİNE TAHVİLİ GETİRİSİ

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2 civarında seyretti. 

G7 VE ABD'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM AÇIKLAMASI

Öte yandan Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları devam ederken, ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri Rusya'yı ticarette "en çok kayrılan ülke" statüsünden çıkaracaklarını duyurdu. G7 liderlerinin açıklamasında Rusya'nın IMF, Dünya Bankası ve EBRD gibi önde gelen finans kuruluşlarından finansman sağlamasının engelleneceği aktarıldı.

ABD yönetimi, bu önlemlerin yanı sıra Rusya'ya yönelik lüks mal ihracatına kısıtlama getirirken, deniz ürünleri, alkollü içkiler ve endüstriyel olmayan elmaslar dahil Rusya ekonomisinin çeşitli imza sektörlerinden mal ithalatını da yasaklayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) de Rusya'yı en çok kayrılan ülke statüsünden çıkarmaya ek olarak ülkeye lüks mal ihracatını durdurmaya, demir-çelik sektöründen ithalatı engellemeye, enerji sektörüne yatırımları yasaklamaya ve bazı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlandığını açıkladı.

PETROL FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin haber akışının etkisiyle petrol fiyatlarında ise yeniden yükseliş görüldü. Brent petrolün varil fiyatı, TSİ 00.30 itibarıyla yüzde 3'ün üzerinde artışla 112 dolara tırmanırken, Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili de aynı dakikalarda yüzde 3'ü aşkın değer kazanarak 109 dolardan alıcı buldu.

ABD lüks malların Rusya ve Belarus'a ihracatını kısıtladı

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

ABD'de tüketici güveni düşüşünü sürdürüyor

 

G7 ülkeleri Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmada anlaştı

 

Avrupa borsaları seyahat sektörü öncülüğünde yükseldi

 

Borsada 'Putin' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)