E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
04 Mart 2022 - 18:02 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne düşüşle başladı. Rusya’nın Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer tesisini ele geçirmesi piyasalarda beklentileri aşan ABD istihdam verisinden daha fazla yankı buldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Cuma gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar haftanın son gününde beklenenin üzerinde gelen istihdam raporlarını ve Ukrayna’daki endişe verici gelişmeleri değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,22 düşüşle 33.383,90 puanda, S&P 500 Endeksi %1,15 azalışla 4.313,17 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,09 düşüşle 13.390,29 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1081 düşüşle %1,737 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street’teki düşüşler Rusya güçlerinin Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santralini hedef alan saldırıları sonrasında gerçekleşti. Cuma sabahı çıkan haberlerde, Rus güçlerinin Zaporizhzhia'daki fabrikayı ele geçirdiği belirtildi. Kiev'deki ABD büyükelçiliği saldırıyı savaş suçu olarak nitelendirdi.

Saldırının ardından enerji fiyatları yükseldi ve ABD Batı Teksas petrolleri %2,4 artışla 110,26 dolara ve Brent ham petrolü ise %2,2 artışla 112,88 dolara yükseldi.

Yatırımcıların riskli yatırımlardan uzaklaşmasının ardından devlet tahvilleri getirileri de geriledi. Daha yüksek faiz oranlarından yararlanabilen finansal hisse senetleri ise yeni günde düşüşle işlem görüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre JPMorgan hisseleri %2,94, Citigroup hisseleri %3,21 Goldman Sachs hisseleri ise %1,47 değer kaybıyla güne başladı.

Ukrayna'daki gelişmelerin beklenenden daha güçlü gelen ABD Şubat ayı istihdam raporunu gölgede bıraktı. ABD’de geçtiğimiz ay iş gücüne 678 bin yeni istihdam eklendi. Dow Jones verilerine göre beklentiler 440 bin yeni istihdamın olacağı yönündeydi. ABD’de işsizlik oranı ise %3,8’e geriledi.

Söz konusu rapor ABD Merkez Bankası’nın(FED) faiz oranlarını yükseltmesi beklenen Mart ayı toplantısından önceki son istihdam raporu niteliğinde. FED Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında Mart ayında 25 baz puanlık kur artışını desteklediğini belirtmişti.

CNBC’nin haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Principal Global Investors’ın Baş Stratejisti Seema Shah konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "Bugünkü istihdam rakamları, ABD ekonomisinin hızlı bir sıkılaştırma döngüsüne dayanacak kadar sağlam olduğunun bir başka kanıtı. Ukrayna'daki çatışmalar etrafında oluşan belirsizlik FED’in sıkılaştırma politikalarına geçme konusundaki aciliyetini azaltmaz" ifadelerine yer verdi.

Shah, "Ancak, önümüzdeki aylardaki gelişmeler büyük olasılıkla FED’in iç tartışmalarında bir miktar daha dikkat gerektirecek. Daha yüksek gıda ve enerji fiyatları hane halkı harcamaları üzerinde önemli ölçüde etkilemeye başlarsa, politika yapıcılar büyüme risklerine yeniden odaklanabilir" diye ekledi.

Dolarda yükseliş hız kesmiyor

 

Akaryakıta bir zam daha

 

Piyasalarda 'Savaş' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)