E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Ankara Büyükelçisi Flake'den kritik F-16 yorumu---

ABD Ankara Büyükelçisi Flake'den kritik F-16 yorumu

ABD Ankara Büyükelçisi Flake'den kritik F-16 yorumu
14 Mayıs 2024 - 13:55 borsagundem.com

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake, Kongre'nin Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay vermesinin Türkiye-NATO ilişkilerinde birlikte çalışabilirliğin göstergesi olduğuna dikkat çekti.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen ve Türkiye’nin 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yaptığı Trade Winds Europe/Eurasia forumunda konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul’da çeşitli sektörlerden 300’den fazla yerli ve yabancı temsilciye hitap etti.

Türkiye-ABD ilişkilerinden bahsederken güvenlik konusunun en önemli madde olarak düşünüldüğünü dile getiren Flake, Amerikan ve Türk kuvvetlerinin Kore’de birlikte savaştıklarını, hatta Kore Savaşı'nın 9 ayında Birleşmiş Milletler (BM) güçlerine komuta eden General Douglas MacArthur’un, Türk askerlerinin yanında savaşmanın Amerikan askerlerine büyük cesaret verdiğini söylediğini aktardı.

“F-16 satışına onay verilmesi birlikte çalışabilirliği göstergesi”

Flake, Türkiye’nin NATO üyeliğinin 72. yılı olduğunu, Türkiye’nin NATO bünyesinde ABD’nin ardından en büyük orduya ve en büyük hava kuvvetlerine sahip olduğunu anımsattı.

ABD Kongresi’nin kısa bir süre önce Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay vermesinin Türkiye-NATO ilişkilerinde birlikte çalışabilirliği gösterdiğini söyleyen Flake, ABD savunma sanayisi şirketleriyle Türk savunma sanayisi şirketlerinin anlaşmalar imzaladığını, yakın bir zamanda ABD envanterinde bulunan tüm top mermilerinin yaklaşık üçte birinin Türk menşeli olacağını belirtti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye gibi bölgesel güçler rol oynamadan Gazze'de çözüme ulaşmak zor

Flake, bu yıl Türkiye’yi 1,5 milyon ABD vatandaşının ziyaret edeceğini, gelecek yıl hedefinin ise 2 milyon olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Eğer Doğu ile Batı’nın buluştuğu bir yer istiyorsanız, olmak istediğiniz yer burasıdır. Binlerce millik muhteşem kıyı şeridinde yüzmek istiyorsanız, olmak istediğiniz yer Türk sularıdır. Kurulduğu ülkeden daha eski bir restoranda yemek yemek istiyorsanız, olmak istediğiniz yer burasıdır.`

“ABD'nin Türkiye'deki yatırımları 15 milyar doları buluyor”

İki ülke arasındaki ticari bağların giderek sıkılaştığını vurgulayan Flake, “Mal ve hizmet ticareti 40 milyar dolara yaklaştı. ABD'nin Türkiye'deki yatırımları 15 milyar doları buluyor. ABD’de önemli Türk yatırımları var ve giderek artıyor. Orta Asya ve Güney Amerika gibi bölgelerdeki ülkelerde de ABD-Türkiye ortaklıkları için önemli fırsatlar var. Kısacası, çok şey oluyor.” ifadelerini kullandı.

Putin'den F-16 tehdidi: Vururuz!

 

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yeni karar

 

ABD’nin F-16 mektubu Ankara’da

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-16 alımına kilitlenmiş durumdayız

 

F-16 için bir engel daha aşıldı

 

MSB'den F-16 açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Mayıs 2024 09:33

    f16 mı kaldı? :D çin  6. nesil uçak uçuracak. taaaa zamanında ne alırsan 1 milyon diyip, milyoncu marketlere mal veren çin. ülkemizde aa çin malı denilerek aşağılanan bu ülke. bizim gerimizden geldi şuan 6 nesil uçak üretme yolunda. aya uzay mekiği gönderdi ve üs kuruyor. meteorların üzerinde altın arıyor dünyaya getirecek projeleri son aşamalarda. 10 tane elektırklı otomobıl ile dunyanın birincisi ve incisi dünyayı sardı saracak. biz hale f16 peşinden koşup  1940. 1950 1980 yıllarındaki ekonomık kuyruklarımızla şimdiki ekmekkuyruklarını eleştiriyoruz. işte bu kadar geri ve ilerleyememiş toplum olduk. bilgi birikimleri ile Avrupa devi olacak ülke iken, camilere, islama, araplara, boş saçma tarihsel tartışmalara kandık. üretim tesisleri fabrikalarıda sattık yenisini açmadık eşdeğerini yapamadık. f16 ya ağlıyoruz, çünku başka uçak altyapıya uyumsuz  alamayız, iran a bak mesela

  • DOĞRU14 Mayıs 2024 16:54

    80 li yılların uçağına bu kadar para vermek yazık,üstelik ülke bu kadar ekonomik sıkıntıda iken....

  • nato14 Mayıs 2024 14:36

    ülkede ne kadar büyük olay varsa arkasında olacaksın sonrasa böyle şov yapacaksın saçmalık

  • Hikaye14 Mayıs 2024 14:07

    Yıllardır aynı şöylemler, sorsan hep mükemmel ilişkilerimiz var, bayılıyor bize, yalan dolan