E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB, Türkiye'nin Ayasofya kararını kınadı---

AB, Türkiye'nin Ayasofya kararını kınadı

AB, Türkiye'nin Ayasofya kararını kınadı
13 Temmuz 2020 - 18:44 borsagundem.com

Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünün değişmesine ilişkin kararı kınandı.

AB dışişleri bakanları, Fransa'nın daha önce Doğu Akdeniz/Libya gerilimi nedeniyle talep ettiği Türkiye odaklı toplantıyı düzenledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gündemine Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalinin de eklendiği dışişleri bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Borrell, "Önemli bir mesele de Ayasofya'ydı. AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek" dedi. 

AB Yüksek Temsilcisi, birliğin dışişleri bakanlarının, 'Türkiye'nin kararı acilen gözden geçirmesi ve tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini' duyurdu. 

'Türkiye hakkında uzun ve ilginç tartışma'

Türkiye hakkında 'uzun ve ilginç' bir tartışma gerçekleştiğini aktaran Borrell, "Dışişleri Bakanları, benim onlara Yüksek Temsilci olarak sunduğum sonuçları kabul etti ve bunlar gelecekteki ilişkileri belirleyecek" dedi. 

Bu çerçevede Türkiye'nin önemli bir ortak olduğunu tekrar vurguladıklarını söyleyen Borrell, "Türkiye ile ilişkilerimizi AB değerleri ve çıkarlarıyla uyumlu olarak geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz" diye ekledi.

'Türkiye AB'nin çıkarlarıyla çatışan faaliyetlerine son vermeli'

AB Yüksek Temsilcisi, dışişleri bakanlarının Türkiye'yle ilişkilerin zorlu bir süreçten geçtiği konusunda hemfikir olduğunu ve Doğu Akdeniz ile Libya'daki gelişmelerin AB'nin çıkarlarıyla çatıştığını belirterek şöyle devam etti:

"Herkesin istediği ve desteklediği güven ortamının inşa edilmesi için Türkiye'nin AB çıkarlarına ve üye ülkelerin egemenliğine zarar veren tek taraflı faaliyetlerine son vermesi gerekiyor." 

"Diyalog ve müzakere yoluyla gerginliğin azaltılması ve uzlaşı sağlanması için yollar aramamız gerektiği konusunda mutabık kaldık."

"Diğer taraftan Türkiye'nin faaliyetlerinin ortaya çıkardığı sınamalara karşı atabileceğimiz olası adımlar üzerinde de çalışacağız."

Türkiye'ye olası yeni yaptırımlar gelecek ay ele alınacak

AB Konseyi'nin 15 Temmuz 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin kısıtlayıcı tedbirler için kabul ettiği çerçeve belgesini hatırlatan Borell, bu bağlamda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin talebi üzerine yeni adımlar atılabileceğini ve konunun tekrar ağustos sonunda ele alınacağını duyurdu.

Libya'ya silah yaptırımı rejimi güçlendirilecek

Borell, AB Dış İlişkiler Konseyi'nde Libya'daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı:

"Libya'da durum kötüleşmeye devam ediyor. Silah ambargosunun delinmeye devam ettiğini görüyoruz. İrini Operasyonu'na da katkı sağlamak için yaptırım rejimini güçlendirmeyi planlıyoruz. Biz siyasi çözüm için tek seçeneğin Berlin Süreci olduğunu düşünüyoruz."

Ne olmuştu?

Danıştay, 1934 yılında alınan Ayasofya’nın müze olarak kullanılması kararını geçtiğimiz hafta iptal etti. İptal kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir kararname çıkartarak Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açıldığını duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Ayasofya Cami’ndeki ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağı açıklandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekci14 Temmuz 2020 05:42

    Akp tarafından yapılan ihale ile 2008 yılından beri İsviçre'li firma isletiyordu, 7 yıl daha işletme hakkı var. Yıllık geliri Boğaziçi köprüsü kadardı. Şimdi İsviçre'li firmaya yıllık Boğaziçi köprüsü geçişi kadar tazminat ödenecek. Pamuk eller cebe

  • Burak14 Temmuz 2020 07:47

    Reis tazminat vermez. Resti çeker. Halkbankta resti çektiği gibi.

  • Bozkurt 14 Temmuz 2020 02:03

    Kulıç hakkımız zorlarına gitti. Viyana ya kadar olan kolıö d hakımızda çok zorlarına gidiyor

  • Emrah14 Temmuz 2020 01:07

    Önemli değil kınaması.Rusya en düzgün açıklamayı yaptı egemenlik hakkıdır dedi kimse karışamaz dedi.Şu ülkeler arasında en düzgün ülke Rusya düşmanım olursa ilerde Rusya gibi mert ülke olsun önemli budur.Ayrıca iki halk arasında sempati daha fazladır diğer ülkelere göre.Siyaseti hiç sevmem zaten bu Avrupayı fazla dikkate almamak gerekir.

  • belirsizlik13 Temmuz 2020 23:35

    Biz müslümanlara göre hz isa peygamberimiz değil mi meryem annemiz değil mi en azından onların ruhu maneviyatına hürmeten hıristiyanlara da ibadet için uygun bir yer açılarak bu meseleyi iyi niyetle sonlandırmalıyız.

  • Alp13 Temmuz 2020 23:33

    Tabi..O KINAYI  BI TARAFINA YAK..

  • çar13 Temmuz 2020 23:00

    Pandoranın kutusu açıldı kapatabilen babayiğit varsa kapatsın artık. Stephan Hawking'in dediğini gibi bu hızda tüketim yapan dünyada kıyametin kopması 80 yılı bulmazmış alın size bilimin en koyu gerçek hali.bırakın insanlığı birazda ibadet etsin kadim mâbed Ayasofya'da ruhlar raks etsin İSA'YA VE MUHAMMED'E SEVİNÇLERİNİ SUNSUNLAR BIRAKIN BIRAKIN ARTIK ALLAH AŞKINA KOŞANLARI YOKSA LÂNET TÜM DÜNYAYI KAPLAR.ÇÂRU NAÇAR ALLAHIN İRADESİ GERÇEKLEŞECEK.

  • Vb14 Temmuz 2020 00:21

    ya bi de bu şekiller var , avrupada , amerikada , kişi başı Türkiyenin , 4 katı elektrik ,3 katı kömür , 5 katı benzin,5 katı su, tüketilip , 5 katı çöp üretilirken , gelişmekte olan ülkelerdeki kerizlere kuzum siz tüketmeyin dünya kirleniyor diyorlar ve inanan saflar çıkıyor, sanayini baltala , altın çıkarma ,maden çıkarma , baraj yapma , termik santral yapma , mozambiğe dön ki seni sömürsünler.......

  • Vb13 Temmuz 2020 22:55

    siz önce ingilterenin ve trump'ın attığı golleri bi çıkarın da sonra bize gelin ....

  • Hasan13 Temmuz 2020 22:26

    Yorumlara bak Allah bu halkı ıslah etsin. Gösteriş ve ne oldum meraklısı yaptı bu başımızdakiler bizi. Bir lokma bir hırka diyenler tropik meyve yiyor 300.000 liralık çanta alıyor şimdi. Haram zıkkım olsun

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU13 Temmuz 2020 21:29

    Kınarsanız sizlere kına gönderelim bir yerlerinize yakın.İspanya daki Cordoba cami siz neden kiliseye çevirdiniz. o zaman kimsenin sesi çıkmıyor değilmi.bundan sonra sıra MESCİDİ AKSAYA gelecek ama biraz zaman alacak.Yüce ALLAH bunu bizlere gösterecek.Hatta batının kölesi olan Sudiarabistan krallığıda tarihe gömülecek.Yüce ALLAH bunu İslam Dünyasına bir Hediye olarak sunacaktır.

  • Pala13 Temmuz 2020 21:29

    Ayasofya Hristiyanlar tarafından yapıldığında Hz Muhammed daha dogmadigi için hak din hristiyanlikti. 3 asır sonra İslam geldi.

  • pazarci13 Temmuz 2020 20:57

    EEEY Turk Milleti,aklini basina topla ve kendi yoluna git.Istanbul,un Islam alemine katilmasinda emegi gecenlerden Allah Razi olsun......

  • Ümit13 Temmuz 2020 19:31

    Kınasanız ne olur kınamassanız ne olur....

  • Vatandaş 13 Temmuz 2020 18:52

    Fatih S. M. Han'ın beddusindan kurtulduk

  • Hica14 Temmuz 2020 05:43

    Senin duanla olmadık ki, bedduanla yikilalim