E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5,3 trilyon dolar borsalara girmeyi bekliyor---

5,3 trilyon dolar borsalara girmeyi bekliyor

5,3 trilyon dolar borsalara girmeyi bekliyor
09 Mayıs 2023 - 16:45 borsagundem.com

Yüksek faiz oranları ve borsa yatırımcılarında son dönemde görülen karamsarlık para piyasası fonlarını şişirdi. Ancak uzmanlar ekonomik göstergelerin beklentileri aşması durumunda fonlardaki bu kaynağın borsalara geçebileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda yatırımcılar rekor seviyelerde nakit biriktiriyorlar. Yüksek faiz oranlarının ve borsaya yönelik depresif yatırımcı duyarlılığının tersine döndüğüne dairse net bir işaret yok.

Insider’In haberine göre Bank of America’nın yakın tarihli bir notu para piyasası fonu varlıklarının son on haftada 588 milyar dolar artarak 5,3 trilyon dolara yükseldiğini gösterdi.

Yatırımcılar tarafından tutulan nakit varlıklardaki bu artış yaklaşık Amerikan bölgesel bankacılık sisteminin içerisinde olduğu krizden kaynaklanıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, birlikte 550 milyar dolarlık varlıklara sahip üç bölgesel banka mart ayından bu yana iki aylık bir süre içerisinde iflas etti.

Para piyasası fonlarına yapılan son fon akışı artışı, Lehman Brothers'ın 2008'deki çöküşünden sonra görülen 500 milyar dolarlık fon girişini dahi gölgede bıraktı. Söz konusu rakam Kovid-19 pandemisinin başlangıcında para piyasası fonlarına giren 1,2 trilyon dolarlık paranınsa yaklaşık yarısı kadar.

Yatırımcıların nakit stoklamasının bir sebebi de %4’ün biraz üzerinde olan yüksek getiri oranlarından yararlanmak. Yatırımcılar hisse senetleri düşüş eğilimindeyken varlıklarını güvenli limanlarda tutmaya çalışıyor.

AAII'ın yatırımcılara borsanın altı ay içinde nerede olacağını düşündüklerini soran en son yatırımcı duyarlılığı anketinde de bu karamsarlık gözlenebiliyordu. Yatırımcıların ayı piyasası öngörüleri geçen hafta boyunca %45'e yükseldi. Bu oran 30 yılı aşkın süredir yapılan anket içerisinde tarihsel olarak en yüksek orana işaret ediyor. Tarihsel olarak karamsar öngörülerin ortalaması ise %31 seviyesinde.

Bu arada, ankete katılanların sadece %24'ü hisse senetleri için boğa piyasası öngörüsünü paylaştı. Bu da çoğu yatırımcının devam eden bankacılık krizine bağlı artan belirsizliğin ortasında paralarını hisse senetlerine yatırmak için iyi bir neden bulmakta zorlandığını gösteriyor.

Para piyasası fonlarındaki kaynak borsalara gidebilir

Fundstrat’tan Tom Lee de bu görüşleri paylaşıyor. Lee bankacılık krizin devam ederse kontrolden çıkabileceğinden endişeleniyor. Borsa uzmanı cuma günkü notunda First Republic Bank’in çöküşüne ve diğer yerel bankalar arasında PacWest Bancorp ve Western Alliance Bankcorp hisselerinde görünen olağanüstü oynaklığa işaret etti. Lee portföylere riskli yatırım eklemek için zor bir zaman olduğunu belirtiyor.

Borsa uzmanı banka krizine ilişkin yorumlarında, “Bu durum, kredi sıkışıklığı, ticari gayrimenkuller ve geniş ekonomi üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere çok fazla takip riski ihtimalini gündeme getiriyor” dedi. Lee yine de bankacılık sektörünün istikrar belirtileri gösterdiğini ve bilanço sonuçlarının beklentilerden daha iyi olduğunu sözlerine ekledi. Borsa uzmanı banka hisselerinde dengeli bir risk-getiri ortamı öngörüyor.

Bankacılık sektöründe, ekonomide ve borsada bundan sonraki gelişmeler beklenenden daha iyi hale gelirse, hisse senetlerinde bir sonraki boğa piyasasını yönlendirmek için yakıt görevi görebilecek 5,3 trilyon dolarlık büyük bir nakit yığını var. Lee’ye göre bu tablonun en önemli sebebi son birkaç yılda biriken paranın çoğunun borsalardan çekilmesiydi.

Goldman Sachs verilerine atıfta bulunan Lee konuyla ilgili açıklamasında, “S&P 500 ve Nasdaq hisse senetlerinde perakende yatırımcıların tasfiyesi 2019’dan bu yana perakende yatırımcı alımlarını aşıyor” dedi.

Lee, “Bana kalırsa hisse senetleri bir yıl öncesine göre sabit bir seyirde, yatırımcı duyarlılığı çok daha kötü ve kenarda tutulan çok fazla nakit var. Bu yüzden kesinlikle ortada çıkabilecek bir yatırım akışı hikayesi var” açıklamasında bulundu. Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi için yıl sonu beklentisini, endeksin şu anki seviyesinden %15 yüksekte, 4.750 puan olarak belirledi.

Bu arada, Carson Group Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick, para piyasası fonlarındaki büyük nakit yığınının yatırımcıların ne kadar endişeli olduğunun bir işareti olduğunu belirtiyor. Detrick, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Ekonomi yukarı yönde sürpriz yapmaya devam ederse, hisse senetleri de iyi performans göstermeye devam edebilir ve bu para havuzu gerçekten de nakitten hisse senetlerine geçebilir" dedi.

Buffett yatırımcıların içini kararttı

 

Piyasalarda ‘Minsky anı’

 

Amerikan banka hisseleri 'kumar' yatırımı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)