E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem37 yıl sonra gelen dev sipariş---

37 yıl sonra gelen dev sipariş

37 yıl sonra gelen dev sipariş
20 Haziran 2016 - 06:25 borsagundem.com

İran ambargoların kalkması sonrası dünyanın en büyük yolcu ve savaş uçağı üreticilerinden biri olan Boeing şirketi ile 37 yıl sonra 100 yolcu uçağı için anlaşma imzaladı

Anlaşmanın İran'ın eskiyen yolcu uçağı filosunu yenilemek istemesinden kaynaklandığı belirtildi. İran ocak ayında da Airbus ile 27 milyar dolarlık 118 uçağı kapsayan bir anlaşma yapmıştı. İran Sivil Havacılık Dairesi Başkanı Ali Abedzadeh anlaşmanın ABD hükümeti tarafından da onaylanması gerektiğini belirterek “Ülkenin 250 uçağı var. Bunun 230 adedinin yenilenmesi gerekiyor” dedi. İran'a uygulanan ambargo ocak ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran'ın uranyum zenginleştirme programını durdurma şartlarını yerine getirdiği kararıyla kaldırılmıştı.

REKABETE HAZIRLANIYOR

İran ve Boeing arasındaki son ticaret 37 yıl önce yapılmıştı. İslam Devrimi sonrası diplomatik ilişkilerin bozulması ve 1979 yılı kasım ayında Amerikan Büyükelçiliği’nin basılması ve rehine krizinin ardından ticari ilişkiler de durmuştu. 2015 yılında varılan nükleer anlaşma sonrası öncelikle İran yolcu uçakları için yedek parça satımına izin verilmişti. Eğer bu tarihi mutabakat Amerikan hükümetinden de onay alırsa 1979 İran İslam Devrimi’nden sonra ilk kez bu ülke yeniden ABD yapımı yolcu uçağı almış olacak. Ambargo nedeniyle İran Havayolları erken nesil Airbus uçakları ve devrim öncesi alınan Boeing Jumbo jetlerden oluşan bir filoyla hizmet veriyordu. Airfleets.net sitesine göre, İran Havayolları’nın 46 uçağı 40 yaşın üzerinde ve Boeing 747 uçakları ise 27 yıllık yaş ortalamasına sahip. Uçak alımları tamamlandığında İran Havayolları’nın Emirates, Etihad, Katar Havayolları ile ciddi bir rekabete girmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)