E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları2023'te doların saltanatı sürecek---

2023'te doların saltanatı sürecek

2023'te doların saltanatı sürecek
17 Aralık 2022 - 09:38 borsagundem.com

Prof. Dr. Işın Çelebi, önümüzdeki yıl savaşın devam edeceğini, 2023 yılının doların yılı olacağını, euronun değer kazanmaya devam ederek Avrupa’yı zorlayacağını söyledi.

Türkiye ekonomisi 2023 yılına seçim ekonomisi, enflasyonla mücadele, asgari ücret zammı ve EYT beklentileri ile giriyor. Eski Devlet Bakanı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi 2023'te dünya ve Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri değerlendirdi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının bütün dünyayı etkilediğine değinen Çelebi, Fed'in para politikasında sıkılaşma sürecini başlatarak faiz oranlarını yüzde 4.1'e çıkardığına ve ülkede enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9'dan yüzde 7.1'e düştüğüne dikkat çekti.

"2023 DOLARIN YILI OLACAK"

Sözcü'de yer alan habere göre ABD'nin, enflasyon oranı yüzde 2'ye inene kadar daraltıcı politikaya devam edeceğini belirten Çelebi, ABD'nin doları daha düşük tuttuğu için Amerikan mallarının ihracatının daha kolay yapılacağı, buna istinaden 2023 yılının doların yılı olacağı tahmininde bulundu. Çelebi, euronun değer kazanmaya devam ettiğini, bunun da Avrupa'nın ihracatında zorlanacağı anlamına geldiğini anlattı.

“Gelişmiş ülkelerde, enflasyonla mücadelenin iktisat politikasının temeli haline geldiğini görüyoruz” diyen Çelebi, Temmuz 2023'ten itibaren seçimin sonuçlanmasından sonra Türkiye'nin anti enflasyonist bir politika uygulamasını beklediğini söyledi. Yılı 3'er aylık 4 kısımda değerlendirmek gerektiğini belirten Çelebi, Haziran 2023'e kadar olan ilk 6 aylık dönemde seçim ekonomisi, Temmuz 2023'ten itibaren de ekonomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üretileceği köklü reformların yapılacağı bir dönem yaşanacağını öngördü.

2023 ÖNGÖRÜLERİ

Yılın ilk yarısında bütçe politikaları tamamen se­çim ekonomisine yöne­lik çalışacak. EYT yasası çıkacak, 10 milyon emeklinin maaşı yükseltilecek.

Türkiye'de ocakta as­gari ücret 8.000 – 8.500 TL'ye gelecek. Martta ise ek bir zamla asgari ücret 10.000 TL'ye yükseltilecek.

Seçim bağımsızlığının önem kazandığı bir döneme girilecek.

Türkiye'de Temmuz 2023'ten itibaren eko­nomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üreti­leceği köklü reformların yapı­lacağı bir dönem yaşanacak.

Rusya ve Ukrayna sa­vaşı sürerken, doların küresel ekonomideki belirleyici rolü sürecek, Euro ise değer kazanmaya devam ederken Avrupa ihra­catta zorlanacak.

"Asgari ücret 10 bin TL'ye yükselir"

Prof. Dr. Işın Çelebi, seçim ekonomisi sürecinin başladığına dikkat çekerek, “Bütçe politikaları da tamamen seçim ekonomisine yönelik çalışacak. Ocakta asgari ücret artışı olacak. 8.000 – 8.500 TL'ye gelecek. Ben, seçim öncesi martta da tekrar bir asgari ücret artışı olacağını ve maaşların 10.000 TL'ye yükseltileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

ABD'ye net sermaye girişi 180 milyar dolar

 

Dolar 2023'te toparlanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran18 Aralık 2022 17:29

    Işın Çelebi senin devrin kapandı!  Sadece öngörü bunlar!  Utanç Duvarının yıkılacağını kim bilebilridi ama tahmin edilemeyecek kadar erken oldu. Yani kahin gibi ahkam kesmenin bir anlamı yok! 

  • Mucise Reis : )17 Aralık 2022 14:29

    dünya petrolü usd ile aldığı sürece... dünya abd nin teknolojısıne muhtaç ve satışlarını usd yapıp hammaddelerini usd aldığı sürece... DOLARA DÜNYADA hüküm sürmeye devame der... taki, rusya-çin-asyada bazdı devletler kendi paea binimi çıkartana kadar :D bir yerde okudum çin farklı global para birimi çıkartabilir ve alım-satımı ileride bu biçimde yapaiblir diye... ileride bu işler kolay olacka. kripto para birimi gibi ortak merkez kurup global pazarda bu tarz avrupa merkez bankası gibi kuruluş ile ypaılabilir. öyle fantastık bişeler ama gelecekte abd-çin belirign ekonomık savaşında bir seçencekmiş muş müş..