E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2014 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda---

2014 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2014 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
15 Aralık 2013 - 13:26 borsagundem.com

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim, Dışişleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının 2014 yılı bütçeleri üzerinde görüşmeler sürüyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim, Dışişleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının 2014 yılı bütçeleri üzerinde görüşmeler sürüyor.

Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, Türkiye'nin küresel bir aktör haline geldiğini, bölgesel ve uluslararası sorunların çözümüne yönelik karar mekanizmalarının içinde yer almaya başladığını kaydetti.

Türkiye'nin sadece bölgesinde değil diğer bölgelerde de mevcut olduğunu ifade eden Bozkır, 13 komşusu bulunan Türkiye'nin, komşularıyla Cumhuriyet tarihini en iyi ilişkilerini yaşadığını söyledi.

Nispi sorun yaşanan Irak ile ilişkinin olması gereken noktaya doğru ilerlediğini ifade eden Bozkır, "Sorun yaşanan Suriye'de halkı katleden liderle ilişki kesilip halkın yanında yar alma doğru kararıyla, geleceğe bir anlamda yatırım yapılmıştır. İki süper güç ABD ve Rusya ile ilişkiler örnek düzeyde. AB müzakere sürecinde yeni bir faslın açılmasıyla durgunluk giderilmiştir. Yarın imzalanacak olan ve vizenin 3,5 yıl sonra tamamen kaldırılmasını sağlayacak anlaşmayla da 50 yıllık bu ilişki en önemli adımlardan birisine şahit olacaktır" dedi. Bozkır, sözlerini şöyle sürdü:

"Suriye'ye bir CHP heyeti gidiyor. 150 bin cana kıymış Esat ile sarmaş dolaş oluyor. Sonra bir CHP heyeti Mısır'a gidiyor, darbecilerle halvet oluyor. Yarın Suriye ve Mısır'da demokrasi, insan hakları ve hukuka saygılı bir yönetim geldiğinde Suriye ve Mısır halklarının yüzüne nasıl bakılacak, bunu anlamak mümkün değil. CHP heyetlerinin katil ziyareti ve darbe turizmi gezileri hiçbir zaman unutulmayacaktır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı basın toplantısı yapıyor, 'Bizim birçok ülkede büyükelçimiz kalmadı' diyor. Ancak, bundan da dış politikayı kınama vesilesi çıkartıyor. Sayın Korutürk'ün Tahran Büyükelçisiyken 'istenmeyen adam' ilan edildiğini de unutuyor."

"İstenmeyen kişi..."

CHP İstanbul Millevekili Osman Korutürk, sataşmadan söz alarak, şunları kaydetti:

"Dış politikada istenmeyen kişi ilan edilmesi çok vahim bir hadisedir. İstenmeyen kişi ilan edilmeden önce başka yollara başvurulmaya çalışılır.

Kudüs hadiseleri diye bilinen hadiselerde 'Humeyni'nin yolunu Türk halkı da takip etmelidir' diyen İran Büyükelçisi'ni, biz, Türkiye olarak sınır dışı etmedik. Ben o sırada Tahran'da Büyükelçiydim. Aldığım talimat üzerine İran Dışişlerine, 'Büyükelçinizi geri çekin, başka bir büyükelçi için agreman isteyin. Biz kendisine müsaade edelim, o gelsin ve bu işi kapatalım' dedik. Bu biraz sürdü fakat sonunda bu yapıldı. İran Büyükelçisi Bagheri kendi hükümeti tarafından geri çekildi. Onlar da buna mukabele olarak 'Siz de lütfen hükümet olarak kendi büyükelçinizi geri çekin, başka birisini tayin edin' dediler. 2 büyükelçi de istenmeyen şahıs ilan edilmeden oradaki görevlerinden ayrıldılar. Bunu bilmemek veya çarpıtmak, yanlış söylemek çok şaşılacak bir hadise. Çünkü bir büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesine giden yolda bunu engellemek için birçok şey vardır, bunların hepsini yapmak lazım ve biz o tarihte bunları yapmıştık. Bu dönemde medya üzerinden diplomasi yapılmaya çalışıldığı için başımıza bu geldi."

"Diktatör" tartışması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bozkır'ın konuşmasını dinlerken masal dinlediğimi düşündüm" ifadesini kullandı.

"Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın merkezi, AKP ve Erdoğan değil" diyen Altay, "Komşularımızın hangisiyle aramızda ciddi, samimi bir ilişki var? Komşu ülkelerin hemen hemen tamamıyla güven sorunu yaşıyoruz. Türkiye dış politikada tümüyle mezhepçi, kontrolsüz, dengesiz, ufuksuz, vizyonsuz bir süreç sergilediği kanaati tüm dünyada oluştu. Yine tüm dünyada, Türkiye'nin başında kontrolsüz ve beceriksiz bir diktatör oturduğu kanaati var" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şimdiye kadar geçirdiği tüm seçimlerden artan halk desteği ile iktidara geldiğini belirterek, "Nasıl olur da böyle bir başarının kahramanını diktatör olarak kabul edebilirsiniz? Bugün de oy oranımızın arttığını görüyoruz. Kullandığınız kelimeyi sizlere iade ediyorum, daha saygılı konuşmanızı tavsiye ediyorum. Seçilmiş kişilere saygı duyulması gerekir. Türkiye, dünyada yükselen bir değer, yıldızdır. Bu, her milletvekilimiz, bakanlarımız ve özellikle Başbakanımız eseridir" diye konuştu.

"50 bin öğretmen daha..."

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, AK Parti iktidarlarıyla birlikte eğitim harcamalarının bütçe içindeki payının yükseltildiğine dikkati çekti.

Eğitime ayrılan devasa bütçe sayesinde alt yapı sorunlarının giderilmesi ve fırsat eşitliğine yönelik çok önemli adımlar atıldığını belirten Işık, "AK Parti iktidarlarında 205 bin yeni derslik yapıldı, öğretmen sayısını 552 binden 810 bine çıkarıldı. 2014 yılında 50 bin öğretmeni daha kadromuza katacağız" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)