E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara Piyasa2 büyük kurumdan enflasyon yorumu---

2 büyük kurumdan enflasyon yorumu

2 büyük kurumdan enflasyon yorumu
05 Ağustos 2013 - 13:01 borsagundem.com

JP Morgan ve Goldman Sachs TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu

JP Morgan Türkiye'de bugün açıklanan enflasyon verilerini ele aldığı raporunda Temmuz ayında yükselişe geçmesine karşın yıl sonunda TÜFE artışının yüzde 7.1 seviyelerine gerileyeceği öngörüldü.
JP Morgan ayrıca TCMB'nin TL'nin değerini korumak için efektif fon faizleri koridorunun üst bandını yukarı doğru çekmeye devam edeceğini öngördü. 
JP Morgan'ın raporu şöyle sürdü
"Temmuz ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0.1 yıllık bazda ise yüzde 8.88 oranında artış gösterdi. TCMB tarafından yakın geçmişte yapılan açıklamalarda TÜFE'nin bu ay yüzde 9'lara yaklaşabileceği
ifade edilmiş ve piyasa katılımcıları beklentilerini buna uygun olarak revize etmişlerdi. Bu nedenle açıklanan enflasyon rakamları piyasalar açısından çok etkili olamadı. Bu durumda Türkiye'de tatil nedeniyle işlemlerin yarım hafta yapılacak olması ve bazı piyas oyuncularının çoktan tatile girmiş olmaları da etkili oldu.  
Açıklanan rakamların Merkez Bankası Politikaları üzerindeki etkileri de sınırlı olacaktır. Yerel talepde güç kaybı sürerken TCMB'nin dezenflasyon süreci açısından en büyük tehdit olarak TL'de yaşanan değer kaybı görünüyor. Bu durum TCMB'yi yerel para birimini desteklemesi konusunda cesaretlendirebilir. Banka bunu aktif likidite yönetimi ve ihtiyaç duyulduğunda faiz koridorunu genişletme yolu ile yapacaktır.  
Bizim düşüncemize göre enflasyon dönemsel olarak görebileceği en yüksek seviyeye ulaşmış durumda zira yerel talep güç kaybediyor, TL istikrar kazanıyor ve gıda fiyatları geriliyor. Bizim beklentimiz
enflasyonn yıl sonunda yüzde 7.1 seviyesine gerilyeceği yönünde oluşuyor.
Bununla birlikte gıda fiyatlarına dair belirsizlikler, Lira'nın daha fazla değer kaybetmesi gibi olasılıklar nedeniyle enflasyon beklentimize yönelik riskleri yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. 
Buna ek olarak bu derece yüksek bir enflasyon ortamında politika faizinin yüzde 4.5 seviyesinde olmasının çok düşük bir faiz seviyesi ifade ettiği açık. Bu nedenle TCMB'nin eninde sonunda politika faizini yükseltmek zorunda kalacağını düşünüyoruz.
Goldman Sachs: Türkiye'de döviz kurlarındaki yükseliş enflasyonu yükseltmeye başladı
 Goldman Sachs'ın Türkiye'de bugün açıklanan enflasyon rakamalarını ele aldığı raporunda yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.2 seviyesinden yüzde 7.8 seviyesine revize edildi. 
Goldman Sachs'ın raporunda şöyle denildi:
Oldukça kötü enflayson rakamları, çekirdek enflasyonun izlediği trend sert bir yükseliş gösterdi. Döviz kurlarında yaşanan yükseliş gösterge enflasyonu ve çekirdek enflasyonu önümüzdeki aylarda da yukarı çekmeye devam edecek gibi görünyor. Ayrıca Eylül ayından itibaren mevsimsel faktörler daha az iyi huylu olacak ve enflayson rakamaları görece olarak yüksek gelmeye devam edecek. Geçtiğimiz yıldan  kaynaklanan baz etkisi ise Ağustos ayında itibaren kendini olumlu yönde hissettirmeye başlayacak.
Bu etki 2014 ilk çeyrekten itibaren daha görünür bir şekilde hissedilecek. 
Bununla birlikte çekirdek TÜFE'deki yükseliş TCMB için daha önemli olacak. TCMB'nin kredi faizlerini 175 baz puan daha artırmasını ve 2013 sonuna kadar yüzde 8.5'e çıkarmasını bekliyoruz. Parasal sıkılaştırma 2014 yılında da sürecektir.
Yıl sonu TÜFE beklentimizi bugün açıklanan rakamalrın ardından mekanik olarak yüzde 7.2 seviyesinde yüzde 7.8'e revize ediyoruz. 2014 sonu beklentimizi ise şimdilik değiştirmeyerek yüzde 8.3 olarak koruyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)