Ana SayfaPiyasaYeni haftada yeni hedef: 100 bin---

Yeni haftada yeni hedef: 100 bin

4 / 4
Yeni haftada yeni hedef: 100 bin
28 Mayıs 2017 - 10:35 www.borsagundem.com

DOLARDAKİ AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET DEVAM EDECEK Mİ?

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından küresel piyasalarda riskli varlıklara yönelik artış gösteren eğilim geçtiğimiz haftada etkisini azaltarak da olsa devam etti. Özellikle endeks bazında bakıldığında Borsa İstanbul’un da söz konusu global pozitif risk iştahındaki artışa iştirak ettiğini söylemek mümkün. Makro dengeler açısından da ihracat gelirlerimizin önemli bir kısmının Euro olması da göz önünde bulundurularak Avrupa tarafındaki pozitif iyileşmenin pozitif yansımasını görmeyi bekleyebiliriz. 

ABD tarafında Fed’in Haziran ayı toplantısında faiz artırım olasılığı potaya girmesine rağmen, geçtiğimiz dönemlerin aksine Fed’in faiz artırım beklentilerinin bu kadar güçlendiği dönemde ABD Doları’nda güçlü değer kazanımlarından bahsedebilmek mümkün değil. Fed dünya genelinde popülaritesini yitirirken, algı biraz daha Avrupa yönüne kaymış durumda. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğine yönelik büyüme verisinin %0,7’den %1,2’ye revize edilmiş olması dahi söz konusu algıyı değiştirmede etkili olamadı. Bu sebeple bizleri bekleyen haftada ABD’de Mayıs ayına ilişkin açıklanacak olan istihdam raporu Fed’in Haziran ayı toplantısı öncesinde önem arz etmekte. Özellikle son dönemde ABD enflasyonundaki iyileşmenin yavaşladığına dair endişelerin derinleşip derinleşmeyeceğinin yanıtı söz konusu raporda ücretler cephesinde aranacak. Ücretlerin Mayıs ayında yıllık bazda %2,7, aylık bazda ise %0,3 oranında artış kaydetmesi bekleniyor. 

Avrupa’da Merkez Bankası üyelerinin gerçekleştireceği konuşmaların yanı sıra Avrupa’da bu hafta enflasyon verileri takip edilecek. Euro Bölgesi ekonomisinde bir süredir devam eden parasal genişlemenin enflasyon ve büyüme tarafında yavaş da olsa iyileşme sağlamasının etkisiyle Euro Bölgesi ve ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon farkları azalmaktadır. Verilerdeki farkların ABD aleyhine açıldığı görülürken, söz konusu değişimlerin fiyatlamalara yansıması ABD Doları’nda aşağı yönlü hareketlerin görülmesi şeklinde olmuştur. Söz konusu seyrin devamına ilişkin bu hafta bölgenin Mayıs ayına ilişkin enflasyon verileri belirleyici olacaktır. 

Petrol tarafında da Viyana’da gerçekleşen OPEC toplantısında beklenildiği gibi üretim kesintisinin 9 ay daha uzatılması sonrasında petrol fiyatında kar satışları görüldü. Bir sonraki OPEC toplantısının 30 Kasım'da yapılacağı bilgisi de verildi. Mayıs ayının ortalarında üretim kesintisinin devamına yönelik haber akışı petrol fiyatını yukarı yönlü desteklerken söz konusu haber akışının sıcaklığının etkisiyle petrol fiyatında görülen yukarı yönlü hareketler beklentilerimiz dahilinde kalıcı olamadı. Geçtiğimiz Kasım ayında alınan karara rağmen petrol fiyatında meydana gelen değişikliklerin yine arz fazlası hikayesi kaynaklı olması ve OPEC ülkelerinin 2015 yılı itibariyle dünya petrol üretiminde etkinliklerini kaybetmiş olmaları söz konusu görüşümüzün en önemli destekleyicisi niteliğindedir. Bununla birlikte geçmişe yönelik olarak birkaç hatırlatılması gereken konu ise; OPEC’in 2008 yılından bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından global piyasalarda oluşan petrol stoklarının hızlı bir şekilde azalacağı beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle brent petrol fiyatı ilgili dönemde kazançlarının bir kısmını geri vermiştir. Bununla birlikte OPEC’in üretim kesintisine rağmen ABD tarafında özellikle son 1 yıldır üretimde canlılığın artarak devam etmesi de petrol fiyatının yükselişine engel olan en önemli etmendir. 2017 yılının başında üretim kesintisinin başlaması sonrasında petrol fiyatının 50$ seviyesinde denge bulması ABD’deki üreticilerin üretim yapmalarını karlı hale getiren bir noktaya gelmiştir. Bu süreçte geçtiğimiz dönemlerde tamamlanmamış sondaj kuyularının hızlıca tamamlanması ve fiyat avantajını da kullanarak daha karlı bölgelerde üretime başlanmasıyla üretimdeki artış petrol fiyatlarını baskılamaktadır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)